sagan skrev:
Jag har inte nekat till det på något sätt, alltiettkamerorna har fördelar och de ska givetvis framföras.
Därimot invände jag mot din antydan om att det var fel att föreslå en D-SLR.
På fotosidan (där vi befinner oss) så tillhör inte D-SLR användarna en liten exklusiv andel, utan de allra flesta på fotosidan är seriöst intresserade av att få ut så mycket som möjligt av sin kamera och sitt fotograferande.
Vad som gäller i allmänhet är inte på något sätt representativt för en intressesida som fotosidan.
De må så vara, som du påpekar om fördelningen av användare på forumet. Det finns dock all anledning att tänka till om man ständigt utgår från de krav som en professionell användare har. De nybörjare du nämner, har självklart intresse av mångsidig information. Felet som du och många på forumet gör är att i slutändan ge intrycket att d-SLR-kamerorna närmast skulle vara förutsättningen för framställning av högkvalitetsbilder -
så är det inte.
Låt mig först ta ett exempel på hur presentationen av Canons flaggskepp,
à 60 000 kr för enbart kamerahuset, låter i en svensk presentation..
"Canon presenterar den digitala yrkeskameran EOS-1Ds med fullstor CMOS-sensor med 11,1 miljoner effektiva pixels och ny bildbehandling för bilder med exceptionell detaljskärpa och naturlig färgåtergivning. EOS-1Ds ökar den möjliga bildkvaliteten väsentligt med den nya CMOS-sensorn som har 11,1 miljoner bildpunkter. Tack vare den höga upplösningen och möjligheten att registrera bilden i RAW-format uppfyller EOS-1Ds extrema krav på bildkvalitet."
Efter den presentationen förväntar sig den tillfällige bedömaren utsökta exempel på skillnader i bildresultat jämfört med de billigare posumerkamerornas.
Vem som helst kan på Internet:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
i stor förstoring göra jämförelser mellan testbilder som t.ex. denna superkamera producerat och bilder som de senaste kamerorna i prosumersegmentet kan.
Om man i en sådan jämförelse exempelvis väljer att ställa
Canon EOS-1Ds mot
Sony Cyber-shot DSC-V3 som i sin helhet kostar en tiondedel av kamerahuset till 1Ds blir man ganska förvånad. Det direkta intrycket efter att att ha detaljstuderat
varje del av alla testbilderna i största förstoring är att prosumerkameran utan tvekan ger den genomsnittligt mest positiva upplevelsen. Skillnaderna mellan de 11 och 7 miljoner pixlarna resulterar visserligen vid upplösningstesten i något bättre data för
1Ds men den marginella skillnaden ger inget utslag i övriga testbilder.
Tvärt om förefaller prosumerkameran genomgående ge bättre avbildning (skärpa/färger) och allmänt mer positivyt bildintryck. Prosumerkameran möjliggör f.ö., på samma sätt som för superproffskameran, lagring av bilder i RAW-format med allt vad det innefattar i efterbehandlingsskedet. Prosumerkameran erbjuder dessutom en lång rad finesser som gör kameran oerhört flexibel.
Proffsfotografen, som känner behov av att anpassa olika objektiv för olika motivtyper t.ex. vid reklamfotografering ser naturligtvis fördelar i d-SLR kameran. En fördel är också hastigheten när det gäller att lagra bilder i en situation då många bilder i serie önskas lagrade i RAW-formatet. Det finns flera andra skillnader som kan poängteras (på samma sätt som i fallet SLR-småbildkameror) men det väsentligaste för flertalet fotografer är trots allt att kunna producera högkvalitetsbilder till rimlig kostnad och bekvämlighet. För övervägande antalet fotografer kan detta lättast ske med hjälp av en prosumerkamera (såväl vikts/volyms som kostnadsmässigt).
Frågan är alltså slutligen hur många presumtiva proffsfotografer som forumet kan tänkas "ta fram" (om det nu skulle vara avsikten) genom att alltför ensidigt rekommendera d-SLR-kameror och hur många i övrigt avancerade fotografer som går förlorade, om de ensidigt bibringas inställningen att d-SLR-kameran representerar den enda vägen mot målet? Vad jag puffar för är alltså en större balans i diskussionen - inget annat.