Annons

100% crop - SLUTA!

Produkter
(logga in för att koppla)
Snö skrev:
Är det detsamma som att zooma in en bild till 100% i Photoshop?

Förmodar att de menar det. Och om man gör så så tittar man ju på en bild som är minst lika stor som när man visar dia på duk. Vem sitter med näsan 30 cm från då?
 
.Z. skrev:
I det stora hela så håller jag med dig Niclas men tyvärr så är jag rädd för att risken finns att många unga nybörjare blir allt för hypokondriska och mer söker fel och brister än att gå ut och skapa. Jag ser det dagligen i foruminlägg och tycker att det verkar som att alltför många söker fel i utrustningen och tror att allt ska bli så optimalt med den nya DSLR-kameran.

Kan själv bli så ibland men tror att detta enorma sökande efter, skillnader, brister m.m kan hämma vissa (många) i sitt bildskapande.

Att däremot många,mycket duktiga, skapande fotografer testar optik och kamerahus för att utröna kvaliten var en anan sak. Fokus i forumet känns dock alltför problemsökande enligt mig och vid 100% crops så hittar man mycket....

//Larsa, på en skumpig buss till Varberg...



På början av 70-talet så var den en Engelsk skulptör med namnet "Butler" som skrev ungefär som så här (fritt översatt).

"Den sanna konstnären kommer alltid att skapa konst"

"konsten kommer aldrig att gå miste om en talang"

"Individen kan utsättas för nästan vilka påfrestningar och motgångar som helst men ändå kommer han att nå konsten han/hon bär inom sig"



Det ligger mycket i detta.

Fotot i sin barndom tillhörde alla klasser i samhället men på högst olika sätt.
Bondesamhället lejde en fotograf för att föreviga utvalda högtider mm medans man i medelklassen mer och mer (tidigt) använde fotot som ett eget uttryck.
Det jag menar med detta är att fotots natur oh användningsområde har olika traditioner på grund av många olika faktorer. Idag så är fotot levande som aldrig förr spec för oss i så rika länder att vi kan använda oss av ny digital teknik i tillägg till traditionell analog teknik.
Fotot är för oss inte bara konstens medium utan allas lättsamma lek eller högsta allvar.

De som har det konstnärliga "tvånget" (så ser jag det) inom sig kommer inte att "gå förlorad" av teknikfixering som existerar runt omkring.

Jag menar också att man föds mer med konstnärlig ådra än en teknikfixering. Även om man kan födas med båda anlag (kanske) så är det inget för mig som tillsäger att den teknikfixerade tillhör den som har behov (tvång) att skapa konstnärligt.

Mvh Niclas,
 
Walle skrev:
Olle, det är när bilden zoomas så att en pixel i bilden motsvarar en pixel på skärmen. I.o.m. att skärmen endast har en upplösning på ca 72-90 ppi så motsvarar att titta på en digitalkamerabild i 100% att granska en 50*70-kopia på mycket nära håll.
Jag tittar ibland på 50x70-förstoringar på mycket nära håll, på utställningar till exempel. Tycker det är lika intressant som 100% på skärmen, dvs inte alls intressant för bilden, men ändå kul. Ska man delförstora kraftigt är det ju viktigt hur bilden ser ut i 100%. Men jag håller helt klart med om att man inte kan döma ut ett objektiv om bilden inte är helt skarp vid 100%. Skriv ut och kolla om resultatet duger istället.

/Pontus
 
Re: Re: Re: 100% crop - SLUTA!

lukin[SvartVitt] skrev:
Man undrar ju lite vad som är det stora problemet, att kamerorna lägger fokus lite fel eller att en hel generation fotografer lägger fokus helt åt helvete fel i sin konstnärliga utövning. ;)


Absolut det bästa som skrivits på mycket länge...
 
Tar av mig alla kläderna, smörjer in mig i jordnötssmör och smälter in i ringen.

Ge mig en EOS 5D nu, den med perfekta fullformatskanter i mitt tycke.
 
paco skrev:
Tar av mig alla kläderna, smörjer in mig i jordnötssmör och smälter in i ringen.

Ge mig en EOS 5D nu, den med perfekta fullformatskanter i mitt tycke.

Visst har den det. Inga problem med kameran. Det är objektiven som är kass, speciellt vidvinklarna...

Vill oxå ha en 5D!
 
Re: Re: Re: 100% crop - SLUTA!

lukin[SvartVitt] skrev:
Man undrar ju lite vad som är det stora problemet, att kamerorna lägger fokus lite fel eller att en hel generation fotografer lägger fokus helt åt helvete fel i sin konstnärliga utövning. ;)
Hmm... varför antingen eller? Är världen svart eller vit? Visserligen framgår det av din signatur, men...?
 
Re: Re: Re: Re: 100% crop - SLUTA!

niklasl skrev:
Hmm... varför antingen eller? Är världen svart eller vit? Visserligen framgår det av din signatur, men...?

Nä, å vadå konstnärlig utövning. Är det ngn ambition som gäller alla som håller i en kamera?

Jag tror som sagt ovan att den som har en mer "konstnärlig" läggning också kommer att använda sina redskap så, utan problem. Sedan att man till tider kan vara vilsen både i oljemålningens rivning på glasskiva eller i digitala pixelstudier är inte heller bara av ondo. Den som har behovet att uttrycka sin konstnärliga sida kommer också att hitta sin väg för att göra det.

Jag menar att situationen är ett faktum men att situationen som en problematik inte existerar när det kommer till kritan.

Att tro att mångas teknikfixering dödar kreativitet är enligt mig att skjuta bollen inte bara över mål men över läktaren bakom målet..

Jag menar att konstnärligt skapande är ett behov (ofta ett slags tvång) som inte är kopplat till just den fotografiska processen. Den "konstnärliga närven" är enligt mig fristående all teknik och med möjlighet att nyttja alla medier vi känner.


Mvh Niclas,
 
Freddie skrev:
Kan inte vi alla digitalister ta varandra i händerna i en stor kärleksring och lova att sluta jämföra bildkvaliteter i 100% crop (helst ska utsnitten vara från aboluta hörnet).

Folk har snöat in på att sitta och jämföra den ena bilden efter den andra i en förstoringsgrad som aldrig existerar för en normal betraktare.

Ok, jag håller i hand!
Jag tror det hela bottnar (till viss del i alla fall) i en kombination av övertro på teknik, och en ångest över att köpa fel. För nybörjaren är det lätt att tro att kameran/optiken gör bilden - vilket ju är dagens sanning i Toycamera-sammanhang, fast åt andra hållet så att säga. Sen kan man ju förstå att folk inte vill göra ett dåligt köp, med tanke på vad många prylar kostar. Går jag till mig själv vill jag banne mig vara säker på att den glugg för 20000:- jag vill köpa är riktigt bra. Då är det lätt hänt att man snöar in sig på småsaker. Inte blir det bättre heller av alla dessa smått pubertala vs-debatter i all oändlighet. Tänk om någon prackar ned på min kamera eller "mitt" märke? När jag sedan ser utmärkta bilder i poolen för alternativa mörkrumstekniker - där man medvetet "förstör" bilder för ge dem mer konst-känsla, kan jag undra över vad jag egentligen håller på med.
 
Jag förstår bakgrunden till motståndsrörelsen, men tycker det känns lite överdrivet. Var sak har sin plats.

Det finns ju helt enkelt inget annat sätt att granska teknisk bildkvalitet på en bildskärm än att se bilden i full storlek. Genom det kan man dra slutsatser om hur bilden kan te sig på papper. Genom att skärmupplösningen är digital till sin natur så slänger man ju bort 75% av informationen om man tittar på en bild i halv storlek. Det är ju inte som att granska papperskopior där det finns överskottsinformation.

Sen är det ju lite löjligt med den här sporten där folk testar sina prylar in absurdum och tittar på brus och kromade abborrar. Det håller jag med om. Men när jämförelser är på sin plats, då finns det inget skäl att handikappa dem.
 
Jag har ingen som helst förståelse för önskan att folk ska sluta jämföra pixlar, skärpa och allt sådant.

Det är väl bara att strunta i att läsa tekniktrådarna....?
 
Ja men ibland..

tycker jag nog att om man visar i 100% och knallar iväg en bit från skärmen så får man en rätt bra uppfattning om skärpan. Då vill jag inte att datorn ska skala ner bilden först.
 
Re: Re: Re: 100% crop - SLUTA!

Kem skrev:
Visst det finns en tanke med detta och jag håller med, MEN ibland känns det som om vissa människor (nu omsätter jag kameraanvändandet till bilanvändande) köper en bil som dom behöver köra med till jobbet samt skjutsa ungarna till diverse träningar, MEN kan inte låta bli att skruva lös grenröret/avgasröret och mäta ljudnivån från motorn på 6.400 rpm bara för att få veta om detta är rimlig ljudnivå? istället för att ta en ljuvlig tur ut på landet för att avnjuta en picknick med familjen.
/ Kenneth

Det är väl inte riktigt en relevant jämförelse. Om du ska jämföra med en bruksbil så får du jämföra en peka-och-tryck-kamera som används av "medelsvensson" för att ta bilder bilder på släktkalaset eller på kompisen som står och håller upp en drink i baren på mallorcaresan eller...

Ska du jämföra med en fotograf som använder kameran i sitt skapande och vill uppnå en viss teknisk kvalitet på sina bilder för att kunna göra stora förstoringar då får du jämföra med en bilentusiast som inte bara använder bilen för att ta sig till och från jobbet utan även är ute och "rastar" bilen på små roliga vägar och pressar den, eller kanske rent av tar ut den på bana. Klart att man vill ha en bil som inte kränger och gungar för att man svänger lite då. Kraven på ljudnivå är oftast hårdare på bana än hos besiktningen vill jag påminna mig.
 
Re: Re: Re: Re: 100% crop - SLUTA!

dumbo skrev:
Det är väl inte riktigt en relevant jämförelse. Om du ska jämföra med en bruksbil så får du jämföra en peka-och-tryck-kamera som används av "medelsvensson" för att ta bilder bilder på släktkalaset eller på kompisen som står och håller upp en drink i baren på mallorcaresan eller...

Ska du jämföra med en fotograf som använder kameran i sitt skapande och vill uppnå en viss teknisk kvalitet på sina bilder för att kunna göra stora förstoringar då får du jämföra med en bilentusiast som inte bara använder bilen för att ta sig till och från jobbet utan även är ute och "rastar" bilen på små roliga vägar och pressar den, eller kanske rent av tar ut den på bana. Klart att man vill ha en bil som inte kränger och gungar för att man svänger lite då. Kraven på ljudnivå är oftast hårdare på bana än hos besiktningen vill jag påminna mig.
Du har helt rätt och det är så jag tycker åxå Robert, Om jag köper en bil vill jag ha rätt bil för mina ändamål,jag känner på och testar det rimliga,vill lära mig, stötdämparna skall vara bra eftersom jag kör hårt och pressar bilen som du skriver mm mm.
MEN när allt detta är rätt och bilen fungerar bra och således bör användas och njuta av så kanske det är lite onödigt att riva innertaket i bilen och sätta tillbaka det 100ggr i mörker, att parkera 30m framför en snöhög, slå till helljuset och mäta hur lång tid det tar för ljuset att nå fram vid olika temperaturer och ljusförhållanden osv.
Att testa mycket är bra, den som vill behöver ju inte läsa alla tester som görs men när det går överstyr, tex en tråd där någon testat 30sek slutare med objektivlock på för att mäta brus, det kändes nog lite väl onödigt...för mig iallafall.

/ Kenneth
 
jimh skrev:

=Utsnitt ur citat=
Sen är det ju lite löjligt med den här sporten där folk testar sina prylar in absurdum och tittar på brus och kromade abborrar. Det håller jag med om. Men när jämförelser är på sin plats, då finns det inget skäl att handikappa dem.

Så tänker jag åxå, Bra skrivet Jim.

/ Kenneth
 
Re: Re: Re: Re: Re: 100% crop - SLUTA!

Kem skrev:
överstyr, tex en tråd där någon testat 30sek slutare med objektivlock på för att mäta brus, det kändes nog lite väl onödigt...för mig iallafall.

Det kan ju finnas speciella anledningar till att man vill göra så, för att man har ett mycket specialiserat användningsområde. Nikon har ju tex i D70 (och kanske andra kameror åxå) ett medianfilter som läggs på alla bilder, detta för att maska bort heta pixlar. Detta spelar ingen som helst roll för "normala" bilder, men för astrofoto kan det spela mycket stor roll.
Heta pixlar är ju för övrigt något annat som inte är önskvärt, speciellt vid astrofoto och det finns, vad jag vet, inget bättre sätt att ta reda på hur stort det problemet är än att fota objektivlocket med långa slutartider.
Nu vet jag ju inte om så var fallet i just denna tråd, men det kan vill säga är att det mycket väl kan finnas anledningar att testa saker, som man normalt inte behöver bry sig om, för att man har ett specialintresse. Man kanske tex måste göra mycket delförstoringar och därför måste ställa högre krav på objektivet och dess skärpa än man behöver om man inte beskär och bara gör 10x15cm förstoringar osv osv.
 
En stor poäng med tester är att man efter testet kan sluta bry sig. Har man kollat i 100% crop, och konstaterat att allt är OK, vet man ju att om bilden inte är skarp/kontrastrik/färgmässigt OK är det ens eget fel, det är inte utrustningen det är fel på. Jag behöver då inte fundera över om det skulle bli bättre med andra prylar.

mvh

Bent
 
"crop" betyder beskära när det gäller t.ex bildbehandlingsprogram
"100% crop" måste alltså vara att man skär bort hela bilden och slänger den . . eller kanske att man inte skär bort nåt . . alltså sparar bilden i sin helhet, 100%

det har inget med betraktningsstorlek att göra . . eller som photoshop säger "faktiska pixlar"

(kunde inte låta bli)
 
Jag anser att en granskning av en bild i 100% crop avslöjar brister på ett väldigt obarmhärtigt sätt.
Väldigt praktiskt om ni frågar mig.

Tidigare fick man sitta och granska bilderna med förstoringsglas om man ville utvärdera ett objektiv.
Nu är det busenkelt.

Jag granskar dom flesta av mina bilder i 100% men är inte felen värre än att man inte ser dom på en vanlig 20*30cm utskrift så brukar jag inte fästa så mycket vikt vid det utan köra på ändå.

MEN den dagen jag vill ha helt perfekta bilder så är det ganska bra att ha avslöjat vilka av ens objektiv som inte riktigt håller måttet.
Sådant kan vara väldigt svårt att se om man inte kikar på 100%.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.