Digitalt eller analogt spelar ingen roll. Det var bara ett stickspår in på en specialreglering.
Vad gäller din fråga i övrigt så bygger alltså hela resonemanget på att lampan utgör brukskonst (något som inte är helt säkert men iaf. troligt) och därmed är skyddad på samma sätt som en oljemålning som hänger hemma hos dig. Vi kan säga att du har köpt målningen av upphovsmannen.
Visst inser du att du inte får fotografera av, eller ens "kreativt omarbeta" den målningen och sedan lägga upp den på nätet?
Det finns flera olika typer av upphovsrättsliga "förfoganden" (sätt att uttnyttja verken på):
- Exemplarframställning
- Överföring till allmänheten
- Offentligt framförande
- Offentlig visning
- Spridande av exemplar
Huvudregeln är att upphovsmannen eller dennes rättighetsinnehavare har ensamrätt att förfoga över verket på de här sätten.
Ett exemplar som har överlåtits av upphovsmannen, alternativt annars har utgivits (i handeln, dvs. kan ha spridits vidare, ok trots ovan), får enligt 20 a § URL visas offentligt. Du får alltså visa ditt köpta exemplar av konstverket för allmänheten, t.ex. i ett galleri, i dina affärslokaler, etc.
Webbpublicering däremot räknas som överföring till allmänheten och där finns inget liknande undantag. Att du gör det som privatperson och utan vinstsyfte saknar betydelse.
Jag utgår från att du med "Lampan är min egen" menar att du har köpt ett exemplar av lampan. Om det är du själv som har skapat den är det självklart inga problem.
Allt detta bygger på antagandet att lampan faktiskt utgör brukskonst och är skyddad. Rättsläget är här väldigt oklart, men jag står ändå fast vid min bedömning att lampan troligtvis är ett skyddat verk.
Här är ett exempel på en produkt som
inte anses skyddad:
http://svenssons.se/104/index.asp?des=63
Exempel på skyddad brukskonst enligt Högsta domstolen(rakt av ur vår lärobok):
Smultronmönster på tyg
Stickad tunika (tänk "tantmode")
Båtskrov med egenartad linjeföring (ingen aning om hur det kan ha sett ut...)