Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Franska staten förstörde bilder av Cartier-Bresson

Franska staten förstörde bilder av Cartier-Bresson

Under 2003 startade Martine Franck tillsammans med sin dotter en fond i Henri Cartier-Bressons namn för att skydda fotografens livsverk. Bildkälla: HCB fondation
551 fotografier tagna av Henri Cartier-Bresson under 1954 har blivit förstörda och bortkastade av den franska staten, meddelar den franska dagstidningen Le Monde.

Bilderna försvann mystiskt under 1991 men först nu väljer Martine Franck - fotograf och änka till Cartier-Bresson - att återigen ta upp händelserna kring de försvunna bilderna.

Av de 551 förstörda eller borttappade bilderna kommer 426 av dem från Cartier-Bressons första utställning i Frankrike 1955. Bilderna, som först ställdes ut i Louvren, var fotograferade under 1954 och var verk från fotografens resor i Moskva, USA, Indien och Kina.

Utställningen reste jorden runt under fem år och år 1960 donerade Cartier-Bresson bilderna, plus ytterligare ett hundratal verk, till den franska staten som förvarade dem i Bibliothèque nationale de France fram till 1968. Därefter bad fotografen om att få bilderna förflyttade till CNAC (National Centre of Contemporary Arts) med kommentaren "så att bilderna inte blir begravda".

Bilderna förvarades i CNACs källare fram till 1991. Men när den franska staten skulle förflytta bilderna upptäckes det att de hade blivit dåliga av omfattande vattenskador. CNAC frågade Cartier-Bresson om bilderna var obrukbara och borde förstöras. Cartier-Bresson gav sitt godkännande till att intetgöra bilderna eftersom de inte fick komma på villovägar.

Men historien slutar inte här. Under 2001 började Cartier-Bresson och Martine Franck att hitta ett hundratal av de vattenskadade bilder i antikbutiker och auktioner. En auktionsägare erkände att han hade köpt bilderna av en man som hade hittat Cartier-Bressons bilder kastade i en soptunna - "deras skick var smutsiga och de såg ut att ha legat på marken", skriver Le Monde.

Martine Franck tror att franska staten inte alls sågade itu bilderna innan de skulle kastas, som var överenskommelsen mellan CNAC och Cartier-Bresson.

Den franska staten nekar till att några bilder av Cartier-Bresson ska ha undanhållits av staten eller räddats ur soptunnor och sålts vidare. De hävdar att bilderna förstördes. Men som Claude Allemand-Cosneau, chef för National Fund of Contemporary arts (f.d. CNAC) säger till Le Monde:
- På den tiden tyckte vi inte riktigt att fotografi räknades som konstverk.

Läs hela artikeln här, dock på franska: Le Monde.
Här kan du även läsa mer om Henri Cartier-Bressons fond: HCB.

Publicerad 2009-07-11.

3 Kommentarer

Per S 2009-07-11 22:51  
Bedrövligt - undrar om något liknande har hänt på fler ställen, till exempel i Sverige.

En mindre sak - varför översätta franska förkortningar till engelska istället för till svenska?
Fotosidan Redaktion 2009-07-12 00:50  
per, jag kunde inte den svenska översättningen så jag valde den engelska förklaringen i Wikipedia av de franska orden. om du hängde med ;-)
lite klurigt att skriva en svensk artikel utifrån en fransk artikel, läste franska sist någon gång i mellanstadiet :-)
JonasII 2009-07-12 12:41  
Men, är inte titeln på artikeln totalt felaktig? Att franska staten INTE förstört bilder verkar ju vara kärnan här.
Fotosidan Redaktion 2009-07-12 13:17  
jonas, jo både och. men i första hand förstörde de ju bilderna genom dålig och slarvig förvaring. att de sedan också, som det påstås i artikeln, kastat bilderna rakt upp och ned i en soptunna gör ju inte saken bättre. men visst ligger det en poäng i det du skriver ;-)
Fotosidan Redaktion 2009-07-12 13:19  
carl, tack för din kommentar, det hade jag ingen aning om.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.