Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Protester mot Cato Leins boksignering på Landskrona fotofestival

Protester mot Cato Leins boksignering på Landskrona fotofestival

Cato Lein och hans omdiskuterade fotobok Nordic Silence. Porträttfoto: Jonas Widhe. Bokomslag: Tove Falk Olsson

 

UPPDATERAD. Flera fotografer protesterar mot att Cato Lein signerade sin nya fotobok, där han använt någon annans bilder, på den skattefinansierade fotofestivalen i Landskrona. De menar festivalen bör värna upphovrätten bättre.

Fotografen Cato Lein fick den prestigefyllda utmärkelsen Svenska Fotobokspriset 2023 för sin senaste fotobok Northern Silence. Efteråt kom det fram att flera bilder i boken i själva verket tagits av etnologen och forskaren Ernst Manker.

Svenska Fotografers Förbund som delar ut Svenska Fotobokspriset beslutade då att återkalla priset och kräva tillbaka prispengarna. De skriver i sin motivering till beslutet:

”De nya uppgifterna visar att den grundläggande förutsättningen för att delta i Svenska Fotobokspriset – att författaren äger upphovsrätten till bilderna eller har förvärvat rättigheterna till bilderna i verket – har förbisetts.”

Under årets upplaga av Landskrona Foto Festival har ledningen upplåtit plats för Cato Lein att signera sin fotobok. Det har fått flera fotografer att protestera.

En av fotograferna som skrivit under ett brev till ledningen för Landskrona Foto Festival är Åke Ericson. I brevet ifrågasätts varför Cato Lein tillåts sälja sin bok under festivalen trots att han inte haft upphovsrätten till alla bilder i boken.

Brevet avslutas med ”Tycker inte festivalledningen att upphovsrätten är viktig?”.

Uppdatering:

I ett brevsvar skriver ledningen för Landskrona Foto Festival att de inte bjudit in Cato Lein utan France Photobok som i sin tur bjudit in Cato Leins förlag André Frère editions. De skriver även:

"Landskrona Foto värnar om upphovrätten och står inte bakom Cato Leins arbetsmetod. Vi finner detta mycket olyckligt, men kan inte ingripa i ett enskilt förlags förehavanden".

Uppdatering 2:

Cato Lein uppger för Fotosidan att boken har varit stoppat på grund av oklarheterna med bildrättigheterna, men att rättigheterna till Ernst Mankers bilder är förvärvade från Nordiska Museet. Han säger sig också ha en bra dialog med Jan Mankers son.
De exemplar som av Northern Silence som fanns till salu på festivalen hade ett inläggsblad som rättelse där det beskrivs vilka bilder som är tagna av Ernst Manker.



Publicerad 2024-09-08.

7 Kommentarer

StinaCat 2024-09-08 19:14  
När bildstölderna avslöjades sa ju förläggaren, i en intervju i GP, att boken skulle dras tillbaka. Även det var en bluff.
per-erik åström 2024-09-09 08:59  
Det är absurt. Priset för Årets fotobok förklarades i efterhand ogiltigt på grund av upphovsrättsintrång och prispengarna skulle betalas tillbaka. Nu säljs boken likväl med signering av fotografen. Varje förlag och fotograf med självbevarelsedrift skulle ha destruerat upplagan, möjligen tryckt om boken utan Mankers bilder. Jag fattar inte att Cato Lein, en i övrigt duktig fotograf, gör så här. För mig framstår det som självskadebeteende.
Fredrikpersson 2024-09-09 11:50  
Det vore mycket anmärkningsvärt om boken fortsätter att säljas utan att tillstånd från Mankers rättighetsinnehavare erhållits i efterhand. Är det säkert att det inte har skett?
per-erik åström 2024-09-10 08:59
Enligt Vato själv har det nåtts en överenskommelse mellan Mankers barn och Cato/förlaget, samt att boken säljs med ett blad som förklarar hela historien. Det är naturligtvis bra och borde ha funnits med i artikeln tycker jag.
GrönIris 2024-09-10 10:17
FYI! Ersättning är betald för bilderna till Nordiska museet som gäller godkännande av försäljning av resterande befintlig upplaga samt vidarebefordrat alla anvisningar till André Frère gällande de rättelseblad som nu finns med i boken.
Det var med andra ord inte konstigt att André och Cato befann sig i Landskrona för signering av boken som nu åter kan säljas, då det i alla dessa böcker fanns rättelseblad och böckerna var åter inplastade.

Karin Starre & Cato Lein
per-erik åström 2024-09-10 10:27
Tack för info. Det förklarar saken.
Fredrikpersson 2024-09-10 11:24
@ Karin Starre och Cato Lein. Tack för kompletterande information. Det sätter saken i ett helt annat ljus än ursprungsversionen av artikeln gjorde.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.