Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > De arbetar med ny bok om fotografen Ralph Nykvist

De arbetar med ny bok om fotografen Ralph Nykvist

Nu pågår arbetet med en ny bok om Ralph Nykvist.

 Foto: Ralph Nykvist

Bok med osedda bilder av Ralph Nykvist och flera av hans intervjuer med bland andra Diane Arbus ochAndré Kertész.

Ralph Nykvist är en av Sveriges mest kända fotografer. Hans bilder präglas av det oavsiktligt komiska i vardagen. Bilderna skildrar ofta olika former av mellanrum eller pauser. Människor som går förbi eller inte ser varandra, väntan och möten som inte sker trots att personerna står sida vid sida.

Foto: Ralph Nykvist

Mellan 1972 och 1994 skrev han även artiklar i tidskriften Aktuell Fotografi. Under två års tid har Thomas H Johnsson, Karin Strandberg och Christer Strandberg samlat och sammanställt Ralphs texter, och de ska ges ut i en bok.

Boken kommer innehålla intervjuer med fotografer som Diane Arbus, André Kertész, Duane Michals och Martine Frank. Den kommer också ha aldrig tidigare visad fotografi av Ralph Nykvist. Via Ralphs dotter Lisa fått man fri tillgång till bildarkivet på Helsingborgs museer, som 2020 mottog hela Ralphs bildarkiv

Självporträtt. Foto: Ralph Nykvist

Boken formges av Christer Strandberg.

– Jag kan inte tänka mig någon bättre än formgivaren Christer Strandberg, som dessutom var barndomskamrat med Nykvist i Landskrona, att samarbeta med, säger Thomas H Johnsson.

Christer Strandberg och Thomas H Johnsson. Foto: Karin Strandberg

Thomas H Johnsson ska under hösten arrangera en Crowfounding-kampanj för att finansiera bokens tryck och distribution.

– Hoppas många vill vara med att stödja så att boken kan ges ut, säger han.



Publicerad 2024-09-17.

2 Kommentarer

Frekeman 2024-09-17 10:16  
Det här kan nog bli bra. Imponerad av Ralph och hans fotografi som i mångt och mycket tillhör min favoritgenre, gatufoto. Senaste boken som gavs ut för ett par år sedan är en höjdare.
Johan Pihl 2024-09-17 12:13  
Trevligt initiativ - ett perfekt komplement till den tidigare boken som släpptes i anslutning till Ralph Nykvist-utställningen på Dunkers, 2023.
Väldigt fina bilder som presenteras här, som jag tidigare missat (eftersom de aldrig är visade förut). Kul att se! Den översta verkar vara tagen på Kungsgatan i Helsingborg. Fantastiska bilder och tidsdokument, den och kvinnorna på kaféet. Och Ralph Nykvist tycks ha tagit många fina självporträtt i olika miljöer, lite i stil med Vivian Maier.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.