Lag och rätt
Efter att tingsrätten avslagit åklagarens begäran att få ut bildbevis från flera mediebolag som SVT och TT fanns bara en väg kvar – att köpa bilderna.
I september uppstod upplopp på Rosengård i Malmö i samband med koranbränningar. I den typen av fall är bildbevis viktiga för att fastslå vem som gjort vad.
Åklagaren Henrik Nordquist försökte tidigare i december att begära ut bildmaterial från sju medier som filmat och fotograferat upploppen.
– Jag bedömer att det finns ett stort samhällsintresse i att få frågan utredd, inte bara för rättsväsendets del men också för mediebolagen, skrev kammaråklagare Henrik Nordquist i ett pressmeddelande i samband med att begäran lämnades in.
I Malmö tingsrätt fick åklagaren avslag och mediebolagen protesterade mot begäran då den omfattade opublicerat material.
– Begäran är svepande och unik i sin omfattning, den frågar efter allt bildmaterial och riktar sig mot sju mediebolag. Det är djupt problematiskt. Det svenska mediesystemets grundsten är oberoendet, ingen ska förledas att tro att journalister samarbetar med polisen. Det kan skada förtroendet – uppgiftslämnare kan avstå från att höra av sig och intervjupersoner kan avstå medverkan, säger Anne Lagercrantz, ordförande Utgivarna, i ett pressmeddeland.
Åklagaren fann en annan väg att skaffa bildbevis som kanske är unik i Sverige. Han kontaktade Nyhetsbyrån TT och köpte rätten att använda deras publicerade bilder.
– Det går inte emot beslutet om att neka hans tidigare begäran, säger TT:s vd till Sveriges Radio.
25 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Man undrar nästan om inte Malmö Tingsrätt är infiltrerade med tanke på deras resonemang.
Det gör ju inte att vinkla i juridisk mening. Antingen bevisar bilderna brott eller inte.
Hur som helst ville tydligen inte tingsrätten ha mera jobb...
För det första får inte alla presstöd, t ex DN och TT. För det andra är det presstöd som bidrar till att vi har fri press.
”Dessutom är svensk media allt annat än saklig och objektiv, så det är liksom inget vettigt argument oavsett.”
Det är ju din åsikt, inte fakta.
https://research.chalmers.se/publication/518198/file/518198_Fulltext.pdf
Magnus: Jo, det är fakta. Svensk media rapporterar extremt vinklat åt vänster. Ser man inte det så är man antingen själv en del av denna vänster eller så är man så indoktrinerad med elände att det aldrig kommer framgå.
Hur ofta läser du i svensk media om att den hysteriska ökning i brottslighet som skett de senaste decennierna i stort sett _endast_ beror på invandringen? Hur ofta läser du i svensk media att invandringen är den enskilt största ekonomiska belastningen för Sverige? Detta är saker som svenskarna har rätt att få veta, men det får de inte av svensk fulmedia, eftersom svensk fulmedia består av vänsteraktivister som vägrar fatta att deras ideologi håller på att fullständigt totalförstöra landet.
i objektivitet i enskilda inslag men inget genomgående
för all nyhetsrapportering. Man kan också läsa i artiklar att "påfallande sällan verkar de som debatterar saken dock ha koll på den forskning som finns." Man kan också läsa "Man kan också se att det alltid är något eller några partier som gynnas eller missgynnas i varje valrörelse – men också att det är olika partier som gynnas respektive missgynnas i olika valrörelser. Detta är viktigt att notera. Om medierna vore höger- eller vänstervridna skulle samma partier gynnas eller missgynnas i alla valrörelser, men det finns det helt enkelt inget forskningsmässigt stöd för. Det är olika partier som gynnas och missgynnas i olika valrörelser, vilket talar starkt för att det som har betydelse är vilka nyhetsvärderingar som görs. Inte vilka politiska värderingar som ägare, redaktörer eller journalister har." De artiklar som talat om vänstervridning i media är som man kan se, mest åsikter och uttalanden från enskilda, inte fakta som grundar sig på forskning.
Erland: Ja, alla Sveriges partier är ju socialistiska och därmed vänster. Som du kanske har märkt är det i stort sett ingen skillnad alls på skattetrycket nu och när det andra blocket styrde. Små nyanser av samma idioti bara. Och svenskarna tror att det är "höger" och "vänster". Man baxnar.
Vad beträffar pressen så läste jag i DN häromdagen vad Arvid Åhlund skrev på ledarplats med titeln: "Elon Musk förkroppsligar på pricken den kapitalism vi inte vill ha". I texten står att läsa att "en klar majoritet av svenskarna stöder IF Metalls strid för kollektivavtal". Det må så vara. Sverige och dess invånare och partier står rätt mycket till vänster i mångt och mycket. Om så inte vore fallet, så skulle ju många välkomna Elon Musks kamp för att krossa allt vad kollektivavtal heter, inte sant? Tyvärr verkar det inte vara så.
En av anledningarna till att jag själv flyttade från Sverige var just insikten om att staten hade för mycket att säga till om med det enorma skattetryck som fanns. Där jag nu bor, i England, är det acceptabelt men även här så menar det regerande högerpartiet att det är okej att höja skatter. Totalt till en lägre nivå än i Sverige. Tyvärr blev inte Brexit (än?) det steg åt höger som jag personligen hade hoppats på.
Inte heller på det klara med hur presstöd kommer in i diskussionen eftersom ingen som har det är föremål för den.
Nu var det visserligen förra regeringen som beslutade om dessa skattehöjningar.
Mattias: Länka gärna till EN artikel i svensk media som nämner Trump i annat än negativa ordalag. Och nej, man behöver inte gilla Trump för att se vad det vittnar om för riktning hos svensk media.
Du kan också gärna kolla hur många gånger du hittar ordet "vänsterextremister" i svensk media. Det existerar i princip inte, medan "högerextremister" används väldigt ofta.
För att kunna ta ställning till dina påstående behöver man referenser till de forskningsrapporter du citerar ur.
Kortrapporten från Chalmers som du hänvisar till är från 2019. Hur ser forskningsläget ut idag?
Man bör dessutom vara försiktig med att dra slutsatser om vinkling i media utgående från journalisters partisympatier.
"Nu var det visserligen förra regeringen som beslutade om dessa skattehöjningar".
Alkoholskatten har jag dålig koll på, men elskatten som höjs från och med idag står den nuvarande regeringen för.
Det är få av partierna i Sverige som vill att staten ska äga alla produktionsmedel.
Däremot är nog alla riksdagspartierna förespråkare för en välfärdsstat i mer eller mindre grad.
Vad beträffar Trump, så blev det ju lite av en ny verklighet att förhålla sig till. Hur beskriver man en ledare av världens mäktigaste nation som oavsett vad man tycker om honom skiljer sig rejält från allt vi sett därifrån. Jag läste igenom ett gäng rena nyhetstexter från TT om honom, och kan mest se att man använder ett väldigt neutralt och refererande språk. Att han sitter i en väldig massa rättsprocesser är förstås negativt i sig, men inget TT kan göra något åt. Från insidan av rapportering i fält kring olika val så är min personliga erfarenhet att man anstränger sig hårt för att få vardera sidas bästa argument, oavsett vad man tycker privat eftersom det helt enkelt ingår i hantverket.
Offentliggjorda bilder kan väl användas som bevismaterial?