Fotosidan testar
Få kameror har varit så efterlängtade som Pentax K-1. Äntligen får Pentax-entusiasterna en fullformatskamera. Som sig bör i en Pentax har K-1 kraftig vädertätning, smarta funktioner och inbyggd bildstabilisering.
Ricoh, som äger Pentax, har under flera år berättat att de jobbar på att utveckla en fullformatskamera med småbildssensor. Men kameran blev försenad och lanserades först under den här våren.
Vi vet inte vad som försenade kameran. Kanske insåg Ricoh att en moden toppmodell bör ha inbyggd wifi och GPS för att vara konkurrenskraftig.
Vissa funktioner tar vi för givet när det gäller Pentax. Exempelvis att kameran ska ha en K-bajonett som är kompatibel med gamla helmekaniska objektiv. Eller att kamerahuset ska vara tåligt byggt och rejält vädertätat. Eller att det finns inbyggd bildstabilisering. Allt detta bjuder givetvis Pentax K-1 på. Men naturligtvis finns det även nya funktioner.
Snabbare Autofokus
Pentax K-1 använder samma 36 megapixel-sensor som Nikon D800 och Sony A7R. Pentax har från början valt att hoppa över antialiasfilter, något som visat sig inte behövas med den här sensorn. När K-1 ställs in i APS-C-läge ger den 15 megapixel och bildserier på 6,5 bilder per sekund. Läget är lämpligt för sport- och fågelfotografering. Pentax K-3 II kan 8,3 bilder, men har en äldre och inte lika snabb autofokus som K-1. Så frågan är om inte K-1 är den bästa actionkameran från Pentax. Flera Pentax-ägare rapporterar att deras teleobjektiv fått mer fart när de skaffade K-1:an. Vi testade K-1 ihop med nya D FA 28-105 mm f/4-5,6 ED DC WR som tyvärr upplevdes som lite seg i fokusen.
Fågelfoto-kombo. Pentax K-1 med den nya telezoomen D FA 150-450/4,5-5,6 ED DC AW visade sig fungera fint för fågelfotografering på Runde i Norge. Autofokusen med K-1 är bättre än med andra Pentax-modeller (Pentax K-1, 1/640s, f/5,6, ISO 2500). Foto: Martin Agfors.
Riktigt rejält byggd
Det känns tryggt med en tålig kamera och på den punkten gör inte Pentax K-1 någon besviken. Kameran känns aningen rejälare än både Canon Eos 5Ds och Nikon D810. Tätning och kraftiga material i kombination med inbyggd bildstabilisering leder dock till att kameran är lite tyngre dessa två konkurrenter. K-1 väger cirka 1,5 hekto mer än Canon Eos 5Ds.
Inbyggd bildstabilisering har två fördelar. Dels att du får stabilisering med alla objektiv, även med vidvinklar och gamla objektiv. Dels att inbyggd bildstabilisering är mer effektiv för vidvinklar än om den sitter i objektiven. För teleobjektiv är det tvärt om.
Pentax adderar dessutom tre andra funktioner med hjälp av den inbyggda bildstabiliseringen: Funktionen pixelskift ökar upplösningen och färginformationen i bildfilen genom att slå samman flera exponeringar. Funktionen Astrotracer kan följa stjärnors rörelser på himlavalvet under långa exponeringar. Funktionen Simulerat lågpassfilter eliminerar färgmoiré.
Stort dynamiskt omfång. Solen lurar i molnet bakom rådhustornet i Hamburg. Med exponeringskompensationen på minus två behålls teckningen i molnkanterna. I råkonverteringsprogrammet går det sedan att ljusa upp bilden så att bilden motsvarar synintrycket. På detta sätt utnyttjas sensorns stora dynamiska omfång. (Hamburg, 28 mm, f/22, 1/320 s, ISO 100).
Rekord i rattar?
Pentax-konstruktörerna är berömda för att komma på smarta funktioner. Den gröna knappen är genial och TAv- och Sv-lägena på programratten är smarta. Konkurrenterna bör kolla in funktionerna och kopiera.
Men konstruktörerna tänkte nog för mycket när de valde att införa två extra rattar på höger sida. Tanken är att den ena ratten visar vad den andra ställer in. Detta känns som en lösning på ett problem som inte finns och resulterar i en tillkrånglad hantering.
I stort är ergonomin mycket bra med rejält grepp och kraftiga rattar med distinkta lägen. Men AF-knappen är för liten för oss som gillar att använda den för att aktivera autofokusen. Bra att det går snabbt att byta mellan olika AF-lägen och AF-mönster. Men att ha externa knappar för GPS och råformat känns onödigt. Så sällan som man ändrar detta så kan man lika gärna gå in i menyerna och ändra inställningarna. Det finns ett vred för att låsa programratten som också är onödig - ha ratten låst hela tiden som på Canon Eos 5Ds.
Vi frågar oss också varför man ska behöva trycka på OK-knappen för att få zooma in i bilden i live view-läge. Det är mer intuitivt om zoomratten fungerar likadant oavsett om man fotograferar eller kollar på bilder.
Lägre brus. En större sensor fångar mer ljus. Det ger lägre brus i bilden. Pentax K-1 ger således lägre brus och större dynamiskt omfång än Pentax K-3 II. (28-105 mm f/4-5,6 vid 28 mm, ISO 3 200, 1/200s, f/4)
Video och Live view
Pentax-konstruktörerna har inte lagt ner någon jättemöda på att utveckla kamerans videofunktion och följaktligen inte heller på autofokusen i live view-läge. Den huvudsakliga målgruppen är friluftsintresserade personer och de filmar kanske inte så mycket. Men en snabb autofokus i live view kan vara praktisk att ha vid landskaps- och i synnerhet vid närbildsfotografering.
Ett lyft i bildkvalitet
36 megapixel-sensorn från Sony har visserligen fyra år på nacken, men det är bara Sony A7R II och Nikon D810 som ger aningen högre bildkvalitet. A7R II använder en nyare BSI-teknik och till D810 har Nikon lyckats modifiera samma sensor som i Pentax K-1 och Nikons D800 så att pixlarna kan sluka ännu mer ljus och på sätt ge större dynamiskt omfång.
De flesta som funderar på att köpa en Pentax K-1 har inte en fullformatare från Canon, Nikon eller Sony utan en Pentax med APS-C-sensor. Jämfört med den mest avancerade APS-C-modellen K-3 II så ger K-1 snabbare autofokus och högre bildkvalitet (förutsatt att du inte kör beskuret läge).
Det leder oss in på vilka objektiv i Pentax objektivutbud som matchar K-1. Förutom en rejäl mängd äldre objektiv så finns det faktiskt en del modernare autofokusobjektiv som tecknar ut den stora småbildssensorn i K-1. De fasta teleobjektiven som 200/2,8, 300/4 och 560/5,6 fungerar, och även en rad objektiv med kortare fast brännvidd. Nyligen lanserade Pentax en rad zoomar: 15-30/2,8, 24-70/2,8, 28-105/4-5,6, 70-200/2,8 samt 150-450/4,5-5,6. Även om utbudet inte är lika stort som till Canon och Nikon så har Pentax motsvarigheter till de mest populära zoomarna. Vi kan säkert framöver vänta oss ytterligare objektiv som matchar Pentax K-1.
Bättre färg- och detaljåtergivning. Den inbyggda bildstabiliseringen gör det möjligt för Pentax att flytta sensorn i ytterst små steg i sid- och höjdled mellan varje exponering och sedan slå samman fyra exponeringar. Funktionen kallas Pixelskiftupplösning och är tänkt att ge högre reell upplösning, alltså bättre detaljåtergivning, och mer korrekta färger. Våra testbilder visar att det fungerar.
Antalet pixlar i den färdiga bilden blir inte fler, men det är tydligt att informationskvaliteten i pixlarna ökar. Det ger bättre detaljåtergivning. Vi ser också att färgerna blir bättre. En annan fördel är att det dynamiska omfånget ökar med drygt ett steg.
Nytt i K-1 är en funktion för att ta multiexponeringseffekter i delar av bilden där motivet rört sig mellan exponeringarna. Tyvärr är Adobes programvaror ännu inte kompatibla med denna ”motion correction”.
SLUTSATS
Pentax K-1 fyller ett stort hål i Pentax modellprogram och känns som ett självklart val för många Pentax-fotografer. Med mycket hög bildkvalitet och ett av marknadens tåligaste kamerahus är Pentax K-1 ett tryggt köp. Vi gillar särskilt funktionen Pixelskiftupplösning.
Priset är klart lägre än för konkurrenterna Canon 5Ds, Nikon D810 och Sony A7R II. Kanske Pentax K-1 även kan lyckas locka helt nya kunder.
6 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Kul att Pentax lägger det på en rejäl 36MP-sensor.
Pixelshift exemplen gjorde att jag höll på ramla av stolen.
Sällan man ser så dramatiska skillnader från generation till generatioen och här har de använt en befintlig generation.
Är "normal exponering" exemplet jämförbart lika med övriga FF-konkurrenters upplösning och skärpa?
Ni glömde nämna att kameran har hjälpbelysning på flera ställen. Det underlättar hantering och objektivbyte i mörker. Inget märkvärdigt men bra å ha.
Kamerans ergonomi är fantastisk. Har aldrig upplevt bättre grepp på någon kamera. Den enda fördelen med batterigreppet är att kunna använda AA-batterier. Det är mycket värt om man är ute i fält utan möjlighet att ladda.
Vissa antaganden i ovanstående är rätta andra lite felaktiga.
Nr. 1. NEJ AF knappen är inte för liten för mig - kvinna (små händer)
--- det ger oxå vid handen att trots att K-1 är tyngre än min Canon 7D mk II är den så pass kompakt att jag får ner den i handväskan (alltid med).
Nr 2. Antaganden att man enbart går över till pentax från en pentax är fel. Jag ser min Canon 7D som min nybörjarkamera - min läromästare. Med den har jag lärt mig att jag vill ha imagestabilization i kamerahuset. - och jag vill ha en mindre storlek på samma. Likaså har jag lärt mig att jag vill ha STOR sensor. Kvar blir antingen sony eller K1. Om jag inte vill vara utan spegel - och inte spendera skjortan - vad blir kvar?
3: jag absolut ÄÄÄÄÄÄLSKAR denna K1
Jag tycker också att det är lite tråkigt att de flesta recensenter förutsätter att det bara är Pentaxägare som är intresserade av Pentaxkameror. Jag är förvisso till skillnad från dig en gammal inbiten Pentaxägare men jag har mycket svårt att byta bort systemet därför att Pentax har gått sin egen väg och skapat andra fördelar än de mer traditionella tillverkarna.
Kanske har jag inte läst artikeln tillräckligt ingående men jag förutsätter att det är den bakre AF-knappen man påvisar som är liten. Om så kan jag instämma även om jag innan jag läste artikeln inte tänkt på det. Det går utmärkt att använda den vilket jag gör hela tiden. Den främre exponeringsknappen är perfekt storlek.
Något jag också reflekterar över är varningen för handgrepp och tyngd. Jo, kameran är tung. Det passar mig utmärkt. Det känns utmärkt i handen. Men med handgrepp är den större men inte så mycket tyngre om man som jag väljer att bara använda batteri i handgreppet. Det är alldeles för knepigt att byta batteri i huset om man har handgreppet på. Kameran fungerar utmärkt även om batterifacket i huset är tomt. Handgreppets batteri är jätteenkelt att snabbt byta. Bara ett tips till er som vill njuta av ett underbart grepp men vill hålla vikten lite lägre.
Stabilisering i huset är underbart för er som inte provat! Jag har själv inte testat Pixel shift då kvalitén på bilderna är utmärkt även utan men jag blir helt klart sugen att prova då jag instämmer att det är sällan man ser sådan skillnad såsom Michael så insiktsfullt påvisar!
Ett annat tips till er som använder "prime-objektiv" med stora bländaröppningar. Ställ in individuell skärpa för varje objektiv. Ett generellt tips oavsett vad man använder för kamerafabrikat men eftersom denna typ av objektiv är rätt vanliga till Pentax lyfter jag det här. När man gjort det tycker jag AF känns både riktigt rapp och säker. Ska dock erkänna att jag inte provat konkurrenternas flaggskepp. Jag är även jag otroligt nöjd med K-1!