Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > TEST: Nikon 400/2,8E FL ED VR

TEST: Nikon 400/2,8E FL ED VR

Nytt motljusskydd. Föregående generation hade ett två delat motljusskydd. Fördelen var att man kunde använda en sektion om man ville ha en kortare kombination. Samtidigt upplevde många att den lösningen var bökig och tidsödande att montera.

 

Nikon har satt sina supertelen på en bantningskur. Vi testar hur Nikons nya och lättare 400/2,8 fungerar ute i fält.

Nikon AF-S 400 mm f/2,8E FL ED VR  är det andra objektivet i en ny generation supertelen från Nikon. Först ut var AF-S 800 mm f/5,6E FL ED VR – Nikons första 800 mm med autofokus.

Under utvecklingen av den nya serien har låg vikt varit ett viktigt mål. Huvudkonkurrenten Canon tog för något år sedan fram fyra nya supertelen med drastiskt lägre vikt än sina föregångare. Nikon vill inte vara sämre och AF-S 400 mm f/2,8E FL ED VR väger 3800 gram, 50 gram mindre än Canons motsvarighet och 820 gram mindre (– 20 procent) jämfört med föregångaren AF-S 400/2,8G ED VR II.

Flera fördelar med flouritglas

För att få ned vikten har Nikon gjort två av linselementen i lätt flouritglas. Den optiska konstruktionen är helt ny och innehåller sexton element i tolv grupper. Ett av flouritelementen sitter i fronten vilket innebär att objektivet inte blir lika framtungt som föregångaren.

Nikon uppger att flouritglasen även bidrar till högre optisk prestanda – hög överföringsfrekvens, låg kromatisk aberration och låg ljusspridning, även i jämförelse med super-ED-glas.

Våra testbilder visar som väntat att objektivet presterar i absolut toppklass. Det är lite vinjettering vid största bländaröppning, men i övrigt är bildkvaliteten i det närmaste perfekt. Skärpan är imponerande bra redan med bländare f/2,8.

Bättre för fågelfoto än föregångaren

För fågelfotografering är 400 mm i kortaste laget i kombination med en FX-kamera (småbild/fullformat). Men för fotografering av djur i skymning är ljusstyrkan en tillgång. Nikon har lanserat en ny 1,4 gångers telekonverter, AF-S TC-14E III, samtidigt med objektivet. Vi använde denna kombination under testet.

Den minskade vikten och förbättrade balansen gör att AF-S 400 mm f/2,8E FL ED VR fungerar betydligt bättre för handhållen fotografering än föregångarna. Hur länge man orkar hålla kamerahus och objektiv är naturligtvis individuellt. För mig fungerar det bra i 5-10 minuter och längre än så behöver man sällan hålla kameran uppe till ögat.

Nikon har inte bara förbättrat vikt och balans. Nytt är också att handgreppet/stativfoten vänts så att objektivet blir bekvämare att bära monterad på ett enbensstativ över axeln. Stativkragen har fått kullager för att göra det lättare att växla mellan horisontell och vertikal orientering. Det nya motljusskyddet är bara i ett stycke och kan vändas. VR-funktionen har fått ett sportläge som inte påverkar serietagningshastigheten genom att VR-funktionen bara använts vid själva exponeringen.

Superskarpt och supersnabbt supertele. Det finns inget negativt att säga om bildkvaliteten. Det är knivskarpt redan på bländare 2,8. Fokuseringen är blixtsnabb och även i kombination med den nya AF-S TC-14E III blir bilderna väldigt skarpa. Den minimala försämringen av skärpan från telekonvertern har ingen större praktiskt betydelse. Bilddata: Nikon D4s, AF-S 400/2,8E FL ED VR , f/4, 1/2500s, iso 400, bländarstyrd tidsautomatik.

100-procentigt utsnitt från bilden ovan. Det innebär att bilden visas pixel för pixel på skärmen, precis som det är fångat på sensorn. Bilden är tagen med Nikon D4s. En D810 hade givit bättre detaljåtergivning i fjärderdräkten.

SLUTSATS

Nikon har gjort ett imponerande jobb med att banta vikten nästan ett kilo. Om ryggsäcken väger ett kilo mer eller mindre spelar kanske inte så stor roll. Men för handhållen fotografering är skillnaden stor, särskilt som den nya versionen även är bättre balanserad. Optiskt presterar objektivet på absolut toppnivå. Priset är i högsta laget, cirka 20 000 mer än konkurrentens.

Läs även:

Test av Nikon AF-S 500/4E FL ED VR och NIKON AF-S 500/4E FL ED VR
Test av Nikon AF-S 800/5,6E FL ED VR



Publicerad 2015-12-28.

1 Kommentarer

esbtse 2016-01-04 14:18  
Vill byta ut min 300/2.8 till denna. Behöver dock öka min inkomst nivå med 30% innan jag har råd med detta.

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar