Sport och Naturbilder

Att bli en bra bildjournalist

 

Förr hade tidningar ett behov av långa och utförliga reportage. Det fanns utrymme i dåtidens tidningar och det var mer av berättelser, hur hemskt det än kunde vara. Tider har förändrats och snabbheten liksom jakten på nyheter har satt press på både fotografer och skribenter. Om man går emot den strömmen får man inga jobb. Det är bara att lära sig den nya tekniken och det gäller även att vara påläst inför ett jobb. Det är mycket enklare att vara påläst idag när internet ger oss i stort sett all kunskap vi frågar efter.

Jag känner att det är skönt att inte behöva delta i den jakt som nu får många goda fotografer att sluta med sina jobb och ägna sig åt andra yrken. Tidningarna behöver inte så många fotografer inte heller behöver dom journalister som skriver långa utförliga och genomtänkta repotage. Den första frågan man får av redaktören när man erbjuder ett reportage är: Hur långt är det? 2000 tecken är för långt. Skriv kortare annars är vi inte intresserade.Bert

Inlagt 2009-02-24 14:44 | Läst 1759 ggr. | Permalink

"Trots att jag är oerfaren av sånt här så tycker jag att det är både intressantare och roligare med reportage som är längre. Man lever sig in i storyn på ett helt annat sätt än de som är så korta och intensiva så man knappt hinner andas mellan raderna och insupa känslorna som ska finnas där."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilken kul gubbe du har plåtat! Var hittade du honom? Jag tycker det ser ut som han har en Zeiss Ikon Contaflex runt halsen!
Svar från optimal 2009-02-24 15:33
Ja han kommer från Österike och gjorde et repotage om en karneval han trodde att han var i vietnam sa han/bert
Inte undra på att man slutat att prenumerera, kolla bara spalterna, rubrik, intro, text, vem orkar läsa allt urvattnat blaj-blaj, språket har urarmats, etiken har urartat.

Urtrist.

För några decennier sen skrev 08-tidningarna lika intensivt och med lika stort engemang om allt som hände i både Ystad och Haparanda. Då fanns det själ och inlevelse.

Bildjournalisterna och reportrarna var utsända kanske en hel vecka och fick sitta och hänga av en massa dötid på nån gammal övergiven bar nånstans i tjottahejti. För detta fick de t. o.m t-r-a-k-t-a-m-e-n-t-e. Existerar det ens idag?

Nu finns det bara girighet...

Bra att du tar upp detta, vilka tidningar, magasin och tidsskrifter finns det kvar med den personliga integriteten intakt. Att man som redaktion verkligen vågar ta ställning och stå för nåt, snackar inte om politik nu, men att pröjsa folk för att de gör ett bra jobb och därför har nåt att komma med.

DN kanske finns kvar som de enda som inte tappat stinget, sen finns det lokala blaskor givetvis som är utomordentligt bra men som aldrig någonsin når ut till de stora massorna.

Trist tycker jag...
Svar från optimal 2009-02-24 17:26
Det blir bilagor som de stora tidningarna håller sig med där kan man fortfarande få läsa något längre införande om intressanta platser elle personer Men i ordinarie tidning är det rubriker och något mer som gäller/bert
Det är den nya tidens "journalistik" som bla fått mig att köpa mer böcker! :)

Och det är det samma nyhetspaket man köper in i de flesta dagstidningar! Ekonomi! :)

Och i dag så misstänker jag starkt att hela världen står stilla och väntar på Viktoria och Daniel... ;)
B)

Ps.
Det finns fortfarande bra nyheter på i-net, vill inte berätta var.. ;) :)
Svar från optimal 2009-02-24 17:31
Under en kort tid var man rädd att böcker skulle försvinna eller att man skulle läsa mindre Men det visar sig att våra kära bibliotek får fler och fler besökare. ex En litet bibbla i Gottsunda (förort till Uppsala) har c:a 1200 besökare /dag
Trots att jag är oerfaren av sånt här så tycker jag att det är både intressantare och roligare med reportage som är längre. Man lever sig in i storyn på ett helt annat sätt än de som är så korta och intensiva så man knappt hinner andas mellan raderna och insupa känslorna som ska finnas där.
Svar från optimal 2009-02-25 08:46
Ja alla vill vi ju att man skall få berätta men det vill inte tidningarna där skall det vara kort/bert
:) jag är digital fanatiker med PS-bearbetning som största specialitet och hade inte kunnat ta ett kort innan digitalkameran kom (försökte faktiskt). Möjligheten att vrida och vända, beskära, flytta skuggor och ändra färger, djup och skärpa överutnyttjas absolut och jag måste medge att jag är en av dem som gör det.
Jag håller absolut med dig om att det ofta vilar något genuint äkta och rent över analoga bilder och avundas er som behärskar den betydligt svårare konsten. Fast i dagens fotovärld krävs det så mycket mer. Efterbearbetning i Photoshop kan göra bilden vassare i tryck, eftersom man med några enkla tryck kan få bilden snäppet ljusare och klarare i de mörka partierna och att bilden får en ren och tydlig kontrast, som ofta är väldigt tacksam i tryck, men framför allt spar man tid och pengar och det är ju inte minst viktigt. Egentligen är man väl mer bildproducent än fotograf. Glömde det viktigaste... bilden är fantastisk!
Svar från optimal 2009-03-16 20:02
Tack för din kommentar som jag delar till alla delar Om man är medveten om att man förändrar eller om man så vill förvränger verkligheten så är det ok men så är det ju i hela vårt nuvarande samhälle man vill göra saker och ting bättre än vad det är En soptunna på en bakgård kanske blir vackrare om man sätter en stark blå färg på den men det är ändå en soptunna Men kanske det är lättare att leva med den vetskapen/bert