Ett utforskande av speglingar och reflektioner av en stad i vatten. Andra tankar och reflektioner runt fotograferande lär säkert också tränga sig på.

En Stad i Vatten, del 3

Reflektioner i Fokus

Dags för ett nytt avsnitt. Det här avsnittet kommer att innehålla en del fototeknik, närmare bestämt om begränsningar i kamerans autofokus. Om du är ointresserad av teknik så hoppa texten och kika på bilderna.

 Vi hör det ganska ofta, och kanske också gjort oss skyldiga själva, klagomålen på vår kamera för de oskarpa bilder vi tagit. Ofta är det inte att det saknas skärpa i bilden utan att skärpan ligger på fel motiv i bilden. I de fallen är det kanske den bakom kameran som har för höga förväntningar på kamerans intelligens. Att fotografera speglingar i vatten är ett väldigt åskådligt exempel på begränsningarna i våra kamerors autofokus.

Ett område som har varit ganska tacksamt för att hitta vattenspeglar är området utanför Göteborgsoperan. Dels finns det ofta större vattensamlingar på planen framför operan. Även gästhamnen är en källa till vattenspeglingar som i denna bilden.

Det är ofta svårt att sätta fokus (skärpan) rätt i bilden. Det finns nämligen minst två fokusavstånd i en spegelbild, avståndet till den speglande ytan och avståndet till det speglade motivet i reflektionen. I en vanlig spegel är detta inget problem eftersom det inte finns något att fokusera på i ett (rent) spegelglas. En spegelbild i en vattenyta är däremot annorlunda. Vattenytan har ofta någon krusning eller vågrörelse som går att ställa in fokus på. Om det dessutom är en grund vattensamling så går det också att ställa in skärpan på dess botten, dvs tre olika fokusavstånd i en och samma del av bilden.  Eftersom kameran inte (ännu) kan läsa våra tankar, har den ingen möjlighet att veta på vilket fokusavstånd vi vill ha skärpan, krusningen på vattenytan som är närmast, bottnen på pölen, eller speglingen av motivet som är det som ligger längst bort.

Här är en bild som är fångad i en större vattenpöl vid skateboardrampen framför operan. Kring lunchtid är det många barn som livar upp området även om vädret är trist. Det verkar som om skolor i närheten använder det som "skolgård" vid lunchrasten.

Ett sätt att råda bot på detta är stort skärpedjup. Men stort skärpedjup leder till lång slutartid och lång slutartid leder till rörelseoskärpa, om inte från kameraskak så från vattenytans vågor eller krusningar.

Det bästa är att i situationer som den här överge autofokus och ställa in skärpan manuellt. Det kan kännas ovant och svårt för den som inte har gjort det förut, och det har inte gjorts lättare av att flera digitala spegelreflexkameror har en relativt liten och mörk sökarbild.

Den här bilden är tagen i samma vattenpöl som den tidigare bilden men i helt motsatt riktning (in mot staden). Som fotoentusiast känner ni säkert igen byggnaden, eller? Tänk svenskt kameramärke med kameror på månen.

För de här bilderna använder jag helst min Fuji XT1, den är spegellös vilket innebär att sökarbilden är elektronisk. En fördel är att man kan använda sig av något som kallas "focus peaking". Focus peaking innebär att det "glittrar" lite i rött (eller annan färg) i kanterna på de objekt som är i fokus.

Motsvarande möjlighet finns oftast inte för spegelreflexkameror. Det kan vara värt att nämna att för flera av Canons systemkameror finns det ett tillägg till den inbyggda programvaran i kameran, tillägget som är från Magic Lantern ger tillgång till flera funktioner som inte finns i kameran direkt från Canon. Bland annat ger det möjlighet till "focus peaking" i Live Mode, dvs. när du kikar på LCDn på baksidan av kameran. För mer information om Magic Lanterns programvara se deras hemsida på www.magiclantern.fm.

Ytterligare en spegling ifrån gästhamnen. En nästan helt abstrakt bild men visst känner man doften av båt och hav.

Mitt råd  till sist är att inte dissa manuell fokusering. I många situationer är det den bästa lösningen på oskarpa bilder. Motiv med kontrastrik bakgrund, dåliga ljusförhållande, eller när man vill maximera skärpedjupet, är några andra situationer  där manuell fokusering är det bästa alternativet.

Nästa avsnitt - En Stad i Vatten, del 4, "Reflektioner på bildbehandling"

 

Inlagt 2015-06-03 09:48 | Läst 4582 ggr. | Permalink

"Har nu tittat tillbaka på dina tre inlägg. Jag tillhör också den troligen ganska stora skara, som av samma skäl som du, fascineras av speglingar eller som du kallar det reflektioner. Tycker, att din avsikt att tränga djupare ner i ett motivområde är både berömvärd och spännande och jag uppskattar både dina fina bilder och att få ta del av dina funderingar. Jag tackar för tipset om "focus peaking", som jag ska kolla upp och konstaterar, att det där med skärpan i speglingen kan vara marig. Men det får mig mig att tänka på motsatsen, nämligen när spegelbilden blir skarpare än det egentliga motivet trots, att det inte alls var avsikten. Resultat av felfokusering eller ett optiskt fenomen? Jag ser fram mot en lång fortsättning på temat. Med vänlig hälsning Eva"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bild nummer tre med alla "gående paraplyer" är jättefin tycker jag!
Svar från TonyCtz 2015-06-04 08:23
Tack Lena, det är också en av mina favoriter så här långt.
Har nu tittat tillbaka på dina tre inlägg. Jag tillhör också den troligen ganska stora skara, som av samma skäl som du, fascineras av speglingar eller som du kallar det reflektioner.
Tycker, att din avsikt att tränga djupare ner i ett motivområde är både berömvärd och spännande och jag uppskattar både dina fina bilder och att få ta del av dina funderingar.
Jag tackar för tipset om "focus peaking", som jag ska kolla upp och konstaterar, att det där med skärpan i speglingen kan vara marig. Men det får mig mig att tänka på motsatsen, nämligen när spegelbilden blir skarpare än det egentliga motivet trots, att det inte alls var avsikten. Resultat av felfokusering eller ett optiskt fenomen?
Jag ser fram mot en lång fortsättning på temat.
Med vänlig hälsning
Eva
Svar från TonyCtz 2015-06-04 08:33
Tack Eva! Väldigt uppskattat med bra feedback. Jag har själv aldrig sett att spegelbilden blir skarpare än det speglade motivet, utom just vid felfokusering. Jag tror inte det är möjligt att den speglade bilden skulle kunna bli skarpare på något annat sätt. Men kanske någon har en teori om motsatsen?