Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6182 // Eftertankens kranka blekhet.... Så kom till slut dagen!

Att läsa DN på nätet har gått bra, hyffsat bra så att säga, då jag kan "göra om" DN till en e.tidning! (Då slipper jag de fladdrande, och för mig störande annonserna i texten) Men i dag kom bakslaget, ett mycket läsvärt nummer av DN, där jag skulle ha haft tidningen på papper för att kunna spara den! I alla fall någon vecka! Just för att innehållet inte skulle försvinna i internethavet och den stora glömskan efter bara en dag! Den stora glömskan e dagens internettid! För efter några dagar så e det mesta glömt, för det kommer hela tiden "nya härliga nyheter!"
Och så kan man klippa ut artiklar i en papperstidning och spara!
Jag visste att den här dagen skulle komma!

.

Canon 1,5 / 35 mm!

Annars så framkallade jag två rullar film i går och skall skanna några rutor senare, kanske idag om jag hinner! ;) Det här med att fota analogt, det räcker  bra för mig, även om jag fuskar litet och fotar digitalt vid trängande behov!
Men det e svårt att hålla sig till en enda analog kamera en lägre tid, för det här är intressanta grejer! Och ibland har kameran en fotohistorisk bakgrund! Historia är viktiga saker! I alla sammanhang!

/Bengan

Ps. Läste i E-DN om "Ebo-lagen, den största orsaken till segregation" Sedan hittade jag inte artikeln i den vanliga internet-DN! Men artikeln kanske låg någonstans, litet svårare att hitta bara! Den ligger i alla fall på förstasidan i E-DN och då även i pappers-DN! Vad gäller historia alltså!

Postat 2023-04-22 08:01 | Läst 831 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 6180 // Gotland!

Fortuna!

Vi besöker Gotland några gånger per år, men på våren och hösten, det är litet lugnare på Ön då! Men det väsentliga är öppet, tex Bakfickan och några andra fina matställen och vandringsplatser! Jag var första gången på ön under 1970-talet, då cyklade vi! Från Fagersjö (utanför Stockholm) till Nynäshamn för färjan, och sedan cykling upp till vandrahemmet på Fårö! Under samma dag! Nu e vi litet äldre så vi tar bilen! Men vi cyklade faktiskt på Fårö förra hösten! Och en M Leica e fortfarande med! Då som nu! En analog M Leica såklart! :)

.

Oväder på ingång över Fårö!

Jaha, å vad e det för speciellt med Gotland då undrar säker nå'n! Jag vill tyvärr inte berätta om allt det spännande som finns, då förstör vi bara för oss själva! För vi gillar lugnet, den udda och speciella naturen, miljön, den fantastiska historien som finns på ön, tex Beowulfs hus! Men även annat udda, ovanligt och som ofta är fantastiskt och otroligt vackert! Det fina berättar vi bara för våra nära vänner! ;) Dom kan gärna komma och göra oss sällskap!

Det här känns kanske litet snålt vad gäller information om det fina på Gotland, men ett smultronställe vill man såklart behålla för sig själv! ;)
Annars blir smultronen ganska lätt nedtrampade! ;)

Så var'e med det!

/Bengan

Ps. Och några fina och insäljande bilder från Ön visar jag såklart inte heller! :)

Postat 2023-04-21 07:57 | Läst 938 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6179 // Det är det här som AI handlar om! Ekonomi! :)

Ett litet hus vid havet! :)

Vad gäller AI så tänker man nog på det man själv håller på med, kan det förändras? Och vi tänker nog på vår hobby, fotografin!
Här är nog ett bättre exempel vad som e Pg! Man måste tänka litet större än vår fotografi! ;)
Nu börjar AI-modellerna gå på catwalken
https://www.dn.se/kultur/nu-borjar-ai-modellerna-ga-pa-catwalken/
Sedan finns det ekonomiska fördelar med att använda AI-genererade modeller. Bland annat slipper klädföretagen att anställa fotografer, hårstylister och makeupartister inför modevisningar och fototillfällen, vilket besparar företagen både pengar och tid.”

– Först och främst är det här inte något som kommer att slå mot de redan etablerade fotograferna eller modellerna utan mot de som är på ingång!
Precis, de som är på ingång i de flesta yrken där AI kan göra det billigare!"

Bara fantasin sätter gränserna på vilka ingångar i arbetsmarknaden som berörs! Och man kan absolut sätta AI på att svara på den här frågan! Och be AI ge  förslag på vilka arbeten som AI kan göra lika bra eller bättre och framför allt billigare! :)

Kortfattat, företagen tycker AI är mycket intressant! Det kommer att ge ekonomiska fördelar! Tänk en arbetskraft utan de mänsliga tillkortakommanden som alltid finns där människor finns!  :)

Sedan finns det andra fördelar, tex att AI sanolikt kan avgöra bättre om hudförändringar är farliga eller inte! Läkarstöd liksom!
Men en sammanfatting, den härliga framtiden är här vare sig vi vill det eller inte! :)

/Bengan

Ps. Man har ju planer på självkörande lokaltrafik i några storstäder! Nu tassar jag in på ett farligt område! Ni fattar va?

Postat 2023-04-20 07:13 | Läst 1211 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 6178 // Tillbakablickar och så Leica M-A

Visby 2018

Sitter och tittar i några av mina äldre bloggar och hittar en blogg från 2007 där jag berättar om en bildsida som heter ALT och vad ALT har för krav på bilder på sina sidor!
"Alt is NOT for!
-Cute snapshots of your pets.
-Pornographic material. We don't want it.
-Sharing family snapshots. There are other sites for that, please not here.
-Sunset shots, only if it's very different.
-Pictures of flowers, unless done in an extraordinary way.
-Cute baby photos, we know you're excited, but we just want unusual photography."

Provar att trycka på länken till ALT, får till svar: "410 Gone nginx" Inget är för evigt alltså! Man kanske styrde bildurvalet för mycket på ALT?
Och vissa digitala arkiv verkar inte vara något för framtiden, hittar fler länkar som inte fungerar!

Vad annat då, jo 2008 så köpte jag ett ett Voigtländer Cosina Ultron 1,9/28 mm, i test 2002 i FOTO fick optiken betyget "FOTO Toppklass".
"Bra skärpa redan vid full öppning. Ett mycket bra 28 mm-objektiv med hög ljusstyrka. Användbart redan vid största bländaren, men ett par stegs nedbländning gör mycket för bildkvalitén. Hög mekanisk finish." 
Jag har det objektivet kvar! :) Det tycker jag va ett bra köp för framtiden/nutiden!

Hur som helst, vad gäller framtiden och då resten av dagen, så fortsätter jag att fota med min Leica M-A! Ursäkta, Leica M4! :)
https://leica-camera.com/en-MY/photography/cameras/m/m-a-typ-127-silver
Men visst e Leica M-A bra lik en Leica M4 va? :)

Försätter såklart med Sunny 16! Känns bra och framför allt utmanande i en överautomatiserad fotografisk nutid! :)

.


Sakletare!  :)

Framtiden verkar även vara vår, och då lockar Gotland!

/Bengan

Postat 2023-04-19 07:47 | Läst 870 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6177 // Sunny 16, men AI är ändå framtiden för fotografin! :)

* Uppdaterat! Lägger till en länk om den fotografiska framtiden! AI som skapar bilder! Å visst ser ni att bilderna är skapade av AI, men vänta några månader tills AI fått träna litet mera då minsann! Här några exempel från Petapixel!
https://petapixel.com/2022/12/01/victorian-era-people-who-never-existed-these-portraits-were-ai-generated/

Ni kan själv söka på nätet vad gäller AI-genererade bilder!
The Brave New World in Street Photography! :)

Och som sagt i går tog vi en promenad igen! Vad annars skall man göra som pensionär! ;) Nåja, vi gick till butiken och handlade (vi har faktiskt bil) och vi tog "genvägen" genom ett skogsparti och sedan genom ett äldre industriområde där viss verksamhet fortfarande pågår! Fast det e aningen sunkit det här området men därför intressant! Men här går man inte på kvällen! Vi köpte även bröd i bageriet på hemvägen! (Ursäkta oss Hemköp) Till slut kom vi ändå hem och kunde ta en påtår! Puh! Det va enkel fotopackning, en kamera, ett objektiv, en film och ingen exponeringsmätare utan "mätaren" va Sunny 16! Nu e jag såklart ringrostig vad gäller Sunny 16, men jag måste ibland pröva det som jag använde för en fyrtio till femtio år sedan! Å inte gå och vara så himla orolig över exponeringsresultatet!
Förr va jag inte orolig! :)

/Bengan

Ps.  Sunny 16 från forntiden!

Postat 2023-04-18 07:17 | Läst 1144 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa