Bild ibland

Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Getingar

Vi har varit förskonade från getingar hela sommaren men nu i början av september upptäckte vi ett stort hål på den nyligen rödfärgsmålade norrgaveln. Getingarna hade hittat ett litet hål och byggt ett bo i isolering mellan gamla och nya ytterpanelen. Det var tydligen behov av rejält trafikflöde ut och in för de hade också gnagt upp hålet så det var flera centimeter stort. 5,5 meter upp intill sovrumsfönstret. Hur få bort dem? En beprövad metod jag använt förut är dammsugning. Håll dammsugarslangen mot hålet och sug in dem. Problemet här var ju att hålet satt 5,5 meter upp så jag öppnade sovrumsfönstret och sträckte mig så långt jag kunde och lyckades suga in några getingar innan de upptäckte mig och lyckades med ett stick på min arm. Hmm... vad göra. Hittade några papprör och extra förlängning till grovdammsugaren som ställdes på en byggnadsställning och sen kunde jag nå hela vägen från marken upp till getingarna. Sög i ett par timmar. Efter det så var det tyst i hålet men på motsvarande ställe på andra sidan sovrumsfönstret hade de hittat en utgång som de gnagt upp också så det var bara att flytta dammsugaren dit och köra en timme till.

Så där fortsatte det några dagar. Jag tömda dammsugarpåsen varje dag och sammanlagt räknade jag ihop ca 2000 getingar. Getingfritt, trodde vi. Nån dag senare började det åter komma ut getingar ur båda hålen. Det var bara att ringa Anticimex som kom och sprutade gift i båda hålen. Nu väntar vi med spänning på om de är helt borta eller inte.

Tror det är tyskgeting, kanske någon kunnig på fotosidan kan verifiera det.


Intensiv trafik, ca 1 geting var 3:e sekund i snitt. Ibland väldigt tät trafik.


Hålet på andra sidan.


Innehåll från dammsugarpåsen efter 3 timmars sugning. Jag räknade dem och det är ca 600 getingar.


Dammsugararrangemanget.

Vi hade bålgetingbo i en fågelholk förra året men de var trevliga och vill inte stickas.

Postat 2024-09-13 10:30 | Läst 149 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skördefest i Södra Dalarna

Varje höst är det skördefest på många platser runtom i Sveriges långa land. Närmast oss är den som pågår tre dagar i södra Dalarna med ca 40 deltagande producenter.

Skördefesten inleddes för vår del med ett besök på Bäsinge slakteri där de verkligen bullat upp inne i Köttboden. Vi handlade lammracks, lammfärs, köttfärs, lammkotletter och lammskånkar. På gården utanför stod Andreas Uppgård med potatisar från sin odling på Nygården i Avesta. Vi erbjöds också nygrillade burgare men det var lite väl tidigt med lunch klockan 9.30. Åkte hem med köttvarorna och susade iväg till Grådö där vi besökte mejeriet.


I köttboden var det glada miner bakom disken.


Andreas Uppgård presenterar potatis av olika sorter.

När vi kom fram till Grådö Mejeri var det en jättelång kö som vi trodde hörde till visningen av mejeriet som vi tänkte gå på men det var kön till butiken där de sålde sina mejerivaror till lite lägre pris är i vanliga affären. De som ville gå på visning var bara några stycken så vi klädde på oss skyddskläder och fick en mycket trevlig och informativ rundvandring. Just denna dag fylldes creme frache och mjölk på de löpande banden. Tyvärr fotoförbud. När vi kom ut igen var kön till butiken bara en tredjedel så lång så vi ställde oss där och köpte smör, mjölk, yoghurt, creme fraiche å sånt.


Populärt ställe. Så här såg kön ut 5 minuter efter att de öppnat första dagen på Grådö.

Nära Grådö Mejeri ligger Lindgårdens bageri och kafé. Populärt ställe med många besökare som kanske tröttnat på kön så det blev ingen fika där men vi köpte lite frukostfrallor.


Lindgårdens bageri.

Ida i Vargbo är ett härligt ställe med försäljning av grönsaker, honung och lite annat. Vi avnjöt också en alldeles mumsig paj som mamma i huset gjort. Lunchplats blev orangeriet på gården. Här finns också getter, hästar och massor av blomsterodlingar. Köpte rödbetor och honung.


Hos Ida i Vargbo var det många glada miner både hos besökare och familjen på gården.

Hedemora Gammelgård brukar ha gott kaffe och bakverk. Vi parkerade vid centrum och promenerade bort till gammelgården, det var ju så fint väder. Men först var vi till Labys och köpte god choklad.

På gammelgården var det inte så många besökare. I skuggan vid ingången stod en vagn med glass. Det fanns sorbet gjord på Oppigårds öl så den måste vi prova. Så kaffe och två strutar glass blev det. Den var jättegod så Sten frågade Cecilia som hade gjort glassen hur hon gjorde för det här måste provas hemma med den egenbryggda ölen.


Det passade bra med glass denna solvarma septemberdag.

I Norr Nävde handlade vi rödbetor, lök och dillkronor till gurkinläggningarna som vi har på gång hemma.


Massor av grönsaker att välja på i Norr Nävde.

Fredagen avslutades på Butik Lundagård i Folkärna. De har massor av får och lamm som blir ull, fällar och kött. Vi köpte rökt fårfiol och beundrade fårfällarna de hade. Vi brukar ju se fåren nästan varje gång vi passerar Folkärna på väg till och från Avesta.


Glada miner i Lundagård.

Lördag morgon skyndade ci oss till Stjärnsund för att vara på plats när de drog igång marknaden klockan 11. Vi visste att Maria från Österfärnebo skulle vara där med sin ostvagn, det var hon. Vi köpte getost och getyoghurt av henne. En promenad längs med de övriga stånden ackompanjerades av musik från tre herrar som trakterade dragspel, trummor och gitarr.

Handlade honung på två ställen och hos den skotska damen med Sejd Skafferi hade vi en trevlig pratstund efter att hon noterat Stens T-shirt från Raasay distillery. Köpte marmelad med whisky i.


Marias getost är väldigt god.


Anna Karlström säljer Tuttul som är ett väldigt gott mjukt tunnbröd.

Här köpte vi honung.


Skotsk touch på marmeladen från Sejd.

Backåkers hönseri besökte vi förra året och köpte fina ägg så det var ett givet besök även i år. Hönsen var ute och sprang men blev rädda när vi närmade oss och skuttade in i sitt hus. Köpte 40 ägg,  de som producerats av dotterns höns som varit hos oss på semester i sommar är ju snart slut.


Givande besök på Backåkers hönseri där vi köpte ägg.

Sols gård besökte vi för ett par år sedan och de hade väldigt god lammkorv och trevligt fika. I år serverades björnburgare och kolbulle, vi valde burgaren.


Svettigt och rökigt för de som grillade burgare och kolbullar.

Roslunds potatis har vi inte besökt förut men vi råkade passera så vi stannade till och det var ju bra för ett trevligt och intressant ställe. De odlar flera olika sorters potatis som de paketerar och säljer till butiker. När vi anlände stod en dam vid entrén och delade ut gratis lott till varje besökare, tyvärr vann vi inte.

Här skapas också potatistavlan varje år och i år är det 300 år sedan som Jonas Alströmer för första gången odlade potatis för nytta. Året tavla är en påminnelse om detta.


Årets potatistavla till påminnelse av Jonas Alströmers första potatisodling 1724.

Vretens grisgård är ett populärt besöksmål under skördefesten för där finns det mycket för barnen, bl.a. skattjakt i halmbalar, åka runt med traktorvagn, grisar att titta på och lite annat. Vi kollade på grisarna och köpte korv.

Lars Dif hade ett bord här där han sålde sin honung så det köpte vi också.


Suggor som snart skall få kultingar.


Mys i stian.

Efter svinaktigheterna så avslutade vi årets skördefestrundturande på Svartviks gård där det alltid är gott kaffe och goda bakverk. I år hade hon gjort lammfärspaj så den var vi tvungna att dela på en bit innan vi snaskade i oss rulltårtsbakelserna till kaffet. Hunden Sigrid vet vi är en riktigt råttjägare men nu berättades det för oss att deras katt brukar släpa in döda möss och sorkar och lägga fram till Sigrid. Inte populärt i familjen.


Sigrid spanar efter råttor.


En riktigt lyckad skördefest tycker vi som hoppas att Ida i Vargbo får pris som årets bästa besöksmål.

Hoppas ni som läser detta blir inspirerade att besöka en skördefest nära er.

Postat 2024-09-11 17:07 | Läst 130 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Blåbärstass, hönsöga och bolltistel

Lite spridda bilder.

Bolltisteln är rolig, den får blommor stegvis från mitten och ut mot ändarna. Lockar till sig många insekter. Intressant i närbild.

Ett hönsöga skärskådar fotografen.

När vi kom hem från blåbärsskogen och rensning pågick så upptäckte ett klarsynt barnbarn denna fantastiska blåbärstass.

( Olympus OM-D E-M1:3, Olympus 60mm F2.8 Makro. )

... och solen skiner...

Postat 2024-07-25 17:14 | Läst 173 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Moln

En julieftermiddag med regntunga skyar skådade vi dessa moln på väg från Brovallen till By. Ingen av oss hade sett sådana förut. Har säkert något vetenskapligt namn som vi tyvärr inte känner till. Kanske någon på fotosidan vet.

Postat 2024-07-17 14:07 | Läst 231 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sällsynt besök

Jag har aldrig sett en aspfjäril förut i levande livet. Hustrun kom med mobilen och visade en bild där den satt i rabatten men nu var den bortflugen. En stund senare såg jag den på uthusväggen och förföljde den med min Olympus OM-D E-M1.3 och 100-400 mm zoomen i högsta hugg (det var det som var närmast att greppa).

Färggrann och ovanligt stor fjäril i trädgården. Flaxade lite långsamt så den var lätt att följa. Den satte sig på lite olika ställen och gav mig tid att sikta med kameran.

Läste sen på att dess mer vanliga habitat är upp till södra Dalarna, just här där vi är men ändå har jag inte sett den förut. Längre norrut är den tydligen betydligt ovanligare.

Postat 2024-06-11 14:26 | Läst 361 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 11 Nästa