Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Skördefest i Södra Dalarna

Varje höst är det skördefest på många platser runtom i Sveriges långa land. Närmast oss är den som pågår tre dagar i södra Dalarna med ca 40 deltagande producenter.

Skördefesten inleddes för vår del med ett besök på Bäsinge slakteri där de verkligen bullat upp inne i Köttboden. Vi handlade lammracks, lammfärs, köttfärs, lammkotletter och lammskånkar. På gården utanför stod Andreas Uppgård med potatisar från sin odling på Nygården i Avesta. Vi erbjöds också nygrillade burgare men det var lite väl tidigt med lunch klockan 9.30. Åkte hem med köttvarorna och susade iväg till Grådö där vi besökte mejeriet.


I köttboden var det glada miner bakom disken.


Andreas Uppgård presenterar potatis av olika sorter.

När vi kom fram till Grådö Mejeri var det en jättelång kö som vi trodde hörde till visningen av mejeriet som vi tänkte gå på men det var kön till butiken där de sålde sina mejerivaror till lite lägre pris är i vanliga affären. De som ville gå på visning var bara några stycken så vi klädde på oss skyddskläder och fick en mycket trevlig och informativ rundvandring. Just denna dag fylldes creme frache och mjölk på de löpande banden. Tyvärr fotoförbud. När vi kom ut igen var kön till butiken bara en tredjedel så lång så vi ställde oss där och köpte smör, mjölk, yoghurt, creme fraiche å sånt.


Populärt ställe. Så här såg kön ut 5 minuter efter att de öppnat första dagen på Grådö.

Nära Grådö Mejeri ligger Lindgårdens bageri och kafé. Populärt ställe med många besökare som kanske tröttnat på kön så det blev ingen fika där men vi köpte lite frukostfrallor.


Lindgårdens bageri.

Ida i Vargbo är ett härligt ställe med försäljning av grönsaker, honung och lite annat. Vi avnjöt också en alldeles mumsig paj som mamma i huset gjort. Lunchplats blev orangeriet på gården. Här finns också getter, hästar och massor av blomsterodlingar. Köpte rödbetor och honung.


Hos Ida i Vargbo var det många glada miner både hos besökare och familjen på gården.

Hedemora Gammelgård brukar ha gott kaffe och bakverk. Vi parkerade vid centrum och promenerade bort till gammelgården, det var ju så fint väder. Men först var vi till Labys och köpte god choklad.

På gammelgården var det inte så många besökare. I skuggan vid ingången stod en vagn med glass. Det fanns sorbet gjord på Oppigårds öl så den måste vi prova. Så kaffe och två strutar glass blev det. Den var jättegod så Sten frågade Cecilia som hade gjort glassen hur hon gjorde för det här måste provas hemma med den egenbryggda ölen.


Det passade bra med glass denna solvarma septemberdag.

I Norr Nävde handlade vi rödbetor, lök och dillkronor till gurkinläggningarna som vi har på gång hemma.


Massor av grönsaker att välja på i Norr Nävde.

Fredagen avslutades på Butik Lundagård i Folkärna. De har massor av får och lamm som blir ull, fällar och kött. Vi köpte rökt fårfiol och beundrade fårfällarna de hade. Vi brukar ju se fåren nästan varje gång vi passerar Folkärna på väg till och från Avesta.


Glada miner i Lundagård.

Lördag morgon skyndade ci oss till Stjärnsund för att vara på plats när de drog igång marknaden klockan 11. Vi visste att Maria från Österfärnebo skulle vara där med sin ostvagn, det var hon. Vi köpte getost och getyoghurt av henne. En promenad längs med de övriga stånden ackompanjerades av musik från tre herrar som trakterade dragspel, trummor och gitarr.

Handlade honung på två ställen och hos den skotska damen med Sejd Skafferi hade vi en trevlig pratstund efter att hon noterat Stens T-shirt från Raasay distillery. Köpte marmelad med whisky i.


Marias getost är väldigt god.


Anna Karlström säljer Tuttul som är ett väldigt gott mjukt tunnbröd.

Här köpte vi honung.


Skotsk touch på marmeladen från Sejd.

Backåkers hönseri besökte vi förra året och köpte fina ägg så det var ett givet besök även i år. Hönsen var ute och sprang men blev rädda när vi närmade oss och skuttade in i sitt hus. Köpte 40 ägg,  de som producerats av dotterns höns som varit hos oss på semester i sommar är ju snart slut.


Givande besök på Backåkers hönseri där vi köpte ägg.

Sols gård besökte vi för ett par år sedan och de hade väldigt god lammkorv och trevligt fika. I år serverades björnburgare och kolbulle, vi valde burgaren.


Svettigt och rökigt för de som grillade burgare och kolbullar.

Roslunds potatis har vi inte besökt förut men vi råkade passera så vi stannade till och det var ju bra för ett trevligt och intressant ställe. De odlar flera olika sorters potatis som de paketerar och säljer till butiker. När vi anlände stod en dam vid entrén och delade ut gratis lott till varje besökare, tyvärr vann vi inte.

Här skapas också potatistavlan varje år och i år är det 300 år sedan som Jonas Alströmer för första gången odlade potatis för nytta. Året tavla är en påminnelse om detta.


Årets potatistavla till påminnelse av Jonas Alströmers första potatisodling 1724.

Vretens grisgård är ett populärt besöksmål under skördefesten för där finns det mycket för barnen, bl.a. skattjakt i halmbalar, åka runt med traktorvagn, grisar att titta på och lite annat. Vi kollade på grisarna och köpte korv.

Lars Dif hade ett bord här där han sålde sin honung så det köpte vi också.


Suggor som snart skall få kultingar.


Mys i stian.

Efter svinaktigheterna så avslutade vi årets skördefestrundturande på Svartviks gård där det alltid är gott kaffe och goda bakverk. I år hade hon gjort lammfärspaj så den var vi tvungna att dela på en bit innan vi snaskade i oss rulltårtsbakelserna till kaffet. Hunden Sigrid vet vi är en riktigt råttjägare men nu berättades det för oss att deras katt brukar släpa in döda möss och sorkar och lägga fram till Sigrid. Inte populärt i familjen.


Sigrid spanar efter råttor.


En riktigt lyckad skördefest tycker vi som hoppas att Ida i Vargbo får pris som årets bästa besöksmål.

Hoppas ni som läser detta blir inspirerade att besöka en skördefest nära er.

Inlagt 2024-09-11 17:07 | Läst 140 ggr. | Permalink
Vilket härligt inlägg med alla fina bilderna från skördefesten och alla goda råvaror/produkter som fanns att köpa. Jag åkte runt på olika gårdsbesök i Uppland under semestern och köpte goda ostar, tittade på grisar mm. Inte på långa vägar så mycket som det du visar här, men ändå roliga besök att göra. De sovande smågrisarna är verkligen fina.
Hälsningar Lena
Svar från stenp 2024-09-12 14:27
Tack Lena. Nästa år ska vi åka ned mot Örebro för att kolla in skördefesten i de trakterna.
Vilken mysig skördemarknad, hade jag vetat detta kanske det hade blivit ett besök. Är ju inte alltför långt dit från mig. Mycket man blir sugen på att handla när man ser detta. Du har fångat det bra med många fina bilder.
Ing-Marie
Svar från stenp 2024-09-14 17:17
Tack, roligt att du uppskattar det. Alla är så snälla och glada och engagerade i det de gör.