Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Getingar

Vi har varit förskonade från getingar hela sommaren men nu i början av september upptäckte vi ett stort hål på den nyligen rödfärgsmålade norrgaveln. Getingarna hade hittat ett litet hål och byggt ett bo i isolering mellan gamla och nya ytterpanelen. Det var tydligen behov av rejält trafikflöde ut och in för de hade också gnagt upp hålet så det var flera centimeter stort. 5,5 meter upp intill sovrumsfönstret. Hur få bort dem? En beprövad metod jag använt förut är dammsugning. Håll dammsugarslangen mot hålet och sug in dem. Problemet här var ju att hålet satt 5,5 meter upp så jag öppnade sovrumsfönstret och sträckte mig så långt jag kunde och lyckades suga in några getingar innan de upptäckte mig och lyckades med ett stick på min arm. Hmm... vad göra. Hittade några papprör och extra förlängning till grovdammsugaren som ställdes på en byggnadsställning och sen kunde jag nå hela vägen från marken upp till getingarna. Sög i ett par timmar. Efter det så var det tyst i hålet men på motsvarande ställe på andra sidan sovrumsfönstret hade de hittat en utgång som de gnagt upp också så det var bara att flytta dammsugaren dit och köra en timme till.

Så där fortsatte det några dagar. Jag tömda dammsugarpåsen varje dag och sammanlagt räknade jag ihop ca 2000 getingar. Getingfritt, trodde vi. Nån dag senare började det åter komma ut getingar ur båda hålen. Det var bara att ringa Anticimex som kom och sprutade gift i båda hålen. Nu väntar vi med spänning på om de är helt borta eller inte.

Tror det är tyskgeting, kanske någon kunnig på fotosidan kan verifiera det.


Intensiv trafik, ca 1 geting var 3:e sekund i snitt. Ibland väldigt tät trafik.


Hålet på andra sidan.


Innehåll från dammsugarpåsen efter 3 timmars sugning. Jag räknade dem och det är ca 600 getingar.


Dammsugararrangemanget.

Vi hade bålgetingbo i en fågelholk förra året men de var trevliga och vill inte stickas.

Inlagt 2024-09-13 10:30 | Läst 159 ggr. | Permalink
Det var ett imponerande projekt och och fångstresultat. Men jag förstår inte hur det kan vara så många getingar nu, lämnar inte getingarna boet i augusti och flyger runt och är irriterande och sedan dör? Bålgetingar har vi vid sommarstugan i Kungsbacka men som du säger, de är ganska vänliga
Svar från stenp 2024-09-14 17:12
Jag förstår inte heller men faktum kvarstår och Anticimexmannen hade fullt upp, hade flera ställen i byn denna dag. Jag ska plocka fram min "hålkamera" som är en kamera som sitter i spetsen på en lång böjlig arm och fota inne i hålet, måste bara skaffa en längre USB-kabel först. Kan bli nån bild till fotosidan :)