Stefans bilder
Solen stiger över havet
Platsen är Landön, ett litet samhälle på Skånes nordostkust, här finns några fina hus, en liten småbåtshamn och en campingplats. Tiden är 03.28 till 04.52.
Insekter mest
Insekter och växter, fler sommarbilder. Startar med gräshoppor, som vanligt visar sökning på internet, bildsökning eller bläddring i insektsbok inget som liknar de på bilderna
de är fina i sin uppbyggnad gräshopporna, lite som ett pansarskal på utsidan. Nästa skulle kunna vara en parasitgeting - ichneumonidae
de kan lägga sina ägg i fästingar läste jag - gillas!
se där! Södermanlands landskapsinsekt - strimlusen. Finns i gult och rött, en skinnbagge i familjen bärfisar.
Fröätare som finns i sydöstra delen av landet.
här är några frön som såg spännande ut
nästa tror jag är ett tapetserarbi, ett solitärbi så varje hona har sitt eget bo, men en bogång kan också delas av flera honor. De har sågliknande tänder och sågar ut bladbitar som de sedan tapetserar ingången av boet med, därav namnet. Där är 10 arter tapetserarbin.
humla
till sist bilder på blad av vildrosor, tagna med Olympus art filter sepia, sedan kört genom Lightroom C, det blev silverliknande blad, spännande.
Några vilda växter
Promenad efter midsommar på mark i stadens utkant, det går bra att leta växter där också. Först åkervinda, de brukar vara vita och väldigt vanliga, men dessa rosa var riktigt fina, värda en bild. Åkervindan är riktigt besvärlig i trädgården, kan helt täcka en växt om man inte håller efter den, och rotsystemet är helt omöjligt att komma åt. Den trivs på mark påverkad av människor. Betesdjur som äter den kan få kolik, vidgade pupiller och snabb puls då den innehåller flera olika alkaloider.
smällglim är vanlig, kan förkomma lite var som, det finns recept på dem, men jag har inte testat
ullört trivs på sandmark i sydliga delar av landet, på bilden före blomning
gulsporre trivs på torr öppen mark och rudimentärmark i hela landet
sandvita troligtvis trivs på torr mark påverkad av människor
till sist axveronika som föredrar torr öppen kalkrik mark och ibland även kan återfinnas på ditt gardencenter, använd förr som medicinalväxt
när jag ser bilden ovan märker jag att det är fotograferat med vintageoptik. När jag lade ut fågelbloggen igår på Fotosidan gick en bild inte att få in efter uppladdning trots flera försök, döpte om filen minimalt och då gick det, sen såg det bra ut, men idag efter ett dygn såg jag att där är fem likadana bilder, så kan det gå.
Några fåglar bara
Från Juni, lite spridda fågelbilder tagna längs med färdvägen med små stopp här och där. Först ladusvalan
familjen Svan
koltrasthona
sånglärka
grågås
skrattmås
lövsångare?
storskarv
kärrhök
till sist dessa änder, osäker på art
Sommarbilder
Enda temat är sommar i denna blogg, spridda bilder. Allt hemmavid. Den första är en riktig grusväg, något jag uppskattar, grusknaster under cykeldäck, träd, fält och en riktig gammeldags järnvägskorsning.
frigående halvvild boskap som har det bra med egen strand vid havet
äng med böljande grönska i vinden och jagande hök
blomsteräng är sommar, det var en mycket torr sommar så blomsterängen blev fin, men lite enahanda
i vetefältet intill blommade det vackert, ja ännu blommar vallmon
även i rudimentärmark trivs vallmo
cikorian är en riktig sommarblomma för mig, trivs ofta i vägkanter och liknande, blå som sommarhimlen sprider den glädje
sommar är också insekter i mängd, här bladluskalas för en nyckelpiga
till sist en myggsvärm, detta är fjädermygg som inte sticks.