Stefans bilder
Från Augusti 2022
Gick strandpromenad idag med en kompis, blev lite bilder med svartvit film. Såg ängshök i Yngsjö och en bit ut i vattnet två skäggdoppingar som gjorde en kort dans.
Nu bara lite från sensommaren, startar med tranorna som brukar landa och hålla till i närheten av byn, mest på ängarna. Lite vemod när de drar söderöver, känns inte alls som när de kommer.
vanliga skrattmåsar, de såg riktigt dekorativa ut där ute i det stilla vattnet, hade väl funnit en bra plats där
en liten sädesärla, ser lite härjad ut
hårt mot mjukt
knölsvanen
röd trollslända
grågäss och tranor på ängarna
och till sist en bild av hur lantbrukets mekanisering förenklar arbetet
Idag Magle våtmark
Då frun är på sjukhuset i Hässleholm har jag lärt mig att göra en liten utflykt under tiden, liten promenad. Just Magle dammar är lite extra lockande. Har varit där 2 ggr tidigare, först förra hösten då jag upptäckte där fanns mängder med intressanta fåglar, men inte hade någon kamera med. Nästa gång i början på vintern då jag tänkte ta lite bilder på dimma och frost, och endast hade en RX100 i fickan, men fåglarna var kvar märkligt nog. Så denna gången tog jag en fågelkamera (och en med svartvit film). Där var tidig förmiddag, mycket stilla, mörkt och grått. Is på de flesta dammarna. Nästan alla fåglar borta, men visst fanns det kvar så det räckte. Trots det mörka gråvädret blev det bilder. När vi kom hem sken solen hej vilt.
sångsvanarna först, de verkade äta vassrötter, näringsrika och mjälla. Lång rotbit på bilden ovan. Sedan fick en av dem upp en kortare bit, skakade den som för att ta död på den, eller mjuka upp den troligast.
kråkor var där, men de enstaka hägrar som blivit kvar höll sig utanför bild
den vitkindade, grågås syntes ej till
storskrake
knölsvan som förväntat
storskarven håller till näst längst bort
och gräsänder så klart, ger lite liv och färg där
detta är nog en av dessa korsningar som kan uppstå bland änder
koltrasten
talgoxe
och blåmes, det var vad jag fann
inget exotiskt, inget fantastiskt, men trevligt. Fick sällskap av en man i min ålder med höftprotes och två knäproteser, han gick en halvmil varje morgon i god fart.
Insekter
Det blir några av insekterna från den gångna sommaren, såg färre än vanligt, men visst fanns de. Först ut är chrysops relictus eller "vanlig blinning". Som med andra insekter är det honorna som behöver proteiner för att utveckla äggen, och därmed är blodtörstiga. Denna art låter sig inte skrämmas så lätt och är rätt hårdföra mot de slag som utdelas mot dem. Chrysops betyder guldöga, men de jag har sett är utrustade med läskigt gröna ögon, så där lagom elaka i utseendet. Larverna lever vegetariskt på fuktig mark, och vad hanarna gör, det verkar ingen veta.
skärverktygen sänks mot huden
sedan en mager korsspindel
och ännu magrare
getingar gillar jag inte
men bin går bra. Just denna bild är tagen med en Samsung S7, en gammal telefon från byrålådan
amiralfjäril
till sist ett helt vanligt björnbär, just före det åts upp.
Gladan
Ja, blir en vanlig glada idag när den snurrar runt i sina dagliga bestyr, finna en och annan sork, mus eller annat näringsrikt. Sitter/ligger inne denna soliga dag ute, men det kommer fler soliga dagar. De vanliga besökarna vid fågelmatningen, men en fasantupp markerade närvaro med skrik idag, mat hade han så lite lätta vårkänslor kanske. Annars väldigt stillsamt. Väntar i veckan paket med svartvitfilmer och framkallningsutrustning (varför gjorde jag av med allt?) får se vad det blir av det, är ju ingen brådska. Har några kameror att experimentera med, om scannern ännu fungerar får jag se när det är dags.
tydlig flygmekanik i bilden under
sedan två bilder på boskapen nere vid sjön, de har det bra där om somrarna vid sjökanten. Mitt i bilden den store pojken, omgiven av sin storfamilj
här slänger han upp jord på ryggen med klövarna, blir en fin grop att ligga i, tror inte han han gör det för humöret.
Snart
Ja, snart är vi där, ett par månader till
sedan ytterligare några månader - kornvallmo
clematis Georg
köpekaprifol
dagliljan
läckra vinbär
bondpion
ros New Dawn storväxt, väldoftande, tålig och enkel att föröka
en väl fylld mormorsros, de fyllda rosorna är fina, men inte så hållbara och ruttnar lätt i fukt, men å andra sidan är de många på en buskros