Stefans bilder
Tosteberga ängar 6 Maj - 2
Så blir det en blogg till med temat fåglar. Efterhand blev det något ljusare, och ibland kom det t.o.m. solglimtar. Innan jag går från stranden, blir det en bild på en gravand, det är en typisk fågel just på denna lilla kuststräcka.
där är långgrunt och stenigt, buskar och små träd på betesmarkerna.
gick uppåt land, genom betesmarkerna och träd och buskar. Där satt denna lilla sångare, liknar törnsångare, men jag vet inte, minns inte hur den lät.
sedan var där en som skulle göra boet lite mysigt, kanske en lövsångare.
en trana passerade
när det blev mer ljus senare på morgonen, så blev det lite klarare bilder
hämplingar är vanliga här, fina fåglar
sen två vanliga fåglar som avslutning
nog så fina
Tosteberga ängar 6 Maj - 1
Det var en fin morgon, visade landskapsbilderna för en månad sedan, nu blir det fåglar. Det började med en sol just över horisonten, en riktigt fin tid på dagen
det varade inte länge, ett tjockt molntäcke parkerade sig på himlen, och det blev dåligt med ljus, inte bra vid foto av flygande fågel, men man kan ju försöka
skrattmåsen är ju vanlig, hägern skygg
sen provade jag en bild på fjädermyggen
det blev väl sådär, men de är inte lättfotograferade, särskilt i dåligt ljus.
svanen igen
det är max ISO som gäller, usla bilder i uselt ljus, stillasittande fågel fungerar bättre då, fisktärnan t.ex.
lite romantik där
och mat
sen strandskatan
5 Maj del 3
Sista bilderna från den dagen, nu förflyttad från ängarna till en liten damm 2 km därifrån. Få går dit. Finns alltid något att ta bilder på, startar med en stilig rödstjärthanne.
han blickar ut över sitt rike
och där var fru Rödstjärt
storken flög hem med lite bomaterial, ett nytt par har börjat bygga
grå kråkor finns en och annan, men ingen mängd. Kajor har minskat dramatiskt, men råkorna är desamma
den lille sävsparven, alltid i farten
duvor är ganska vanliga
och haren har sin gång
På ängarna 5 Maj, del 2
Det blir fortsättning på promenaden tidigt om morgonen. Humleblomstren såg ovanligt stiliga ut denna morgon, de tillhör familjen rosväxter. Rotstammen innehåller en stor mängd olika ämnen som använts i folkmedicin, och som det också forskas i för framtida medicin. Läste en uppgift att den kokt med mjölk och socker skulle bli mjölkchoklad, men tycker jag skulle vara illa dumt att prova.
Familjen Grågås skötte sitt
Åkerfräken, eller rävarumpa på hemspråk, är den vanligaste fräkenväxten, många gånger räknat som ogräs. På bilden knopparna. Åkerfräken innehåller mycket kisel, och är giftig, så den är dubbelt säkrad mot betesdjur. Giftet verkar på så sätt, att det orsakra tiaminbrist (vit B1 ), vilket ger skada på tarm och nervsystem.
tusenskönan har många namn, den är ogiftig d.v.s. ätlig, men har aldrig smakat. Trivs i gräsmattor som inte är förgiftade. Denna morgon visade den sig lite blygt och från sin bästa sida.
sånglärkan
storspoven
råkan
och avslutar med gäss
Funnit på ängarna tidigt 5 Maj del 1
Klockan sju om morgonen, en riktigt härlig morgon. Turisters husbilar står och övernattar på ängarnas parkering, de sover gott ännu i sina sängar där inne. Själv går jag en bit fram på stigen över ängen för att spana. Ser mig om efter blommor, men står mest och ser uppåt, då och då kan något intressant visa sig. En storspov eller två, alltid fint att se och höra.
en hämpling letar mat i gruset
gulärlan flyger upp och håller lagom avstånd
nu har jag ingen att fråga i ögonblicket jag skriver detta, så jag kan inte namnet på denna blomma, men fin var den