Stefans bilder
Mer fåglar från 18 Maj
Fortsätter med skärfläckan .
och större strandpipare, tror jag
ja, det är det romantiska paret skärfläckor
sedan några andra fåglar, från magiska bryggan, duvor
och höken
Den magiska bryggan
Ja, under några dagar i Maj tyckte jag denna gamla gistna till synes oanvända brygga i en sällan besökt damm var magisk. Varje gång jag ställde mig där med fågelkameran, så kom fåglarna bara flygande, det är ju rent märkligt, men trevligt så länge det varade. Först dök gladan upp, vanlig hemmavid.
sedan började jag se något större komma glidande in långt där borta - jo minsann!
närmade sig så långsamt
men gladan, som har boet inte så långt bort, gillade det inte
bildkvalitet sämre än vanligt, har ingen aning om vad som hände
men det uppstod ett meningsutbyte
men sen är det också rätt mycket beskuret
trots allt kan man ju se vad som händer
sen kom en vråk in i bilden
örnen kom från sjön och hade kurs mot havet
hej då örnen
som sagt, eländig bildkvalitet, råfilerna var svåra att få till, vet fortfarande inte vad felet var, det fanns bara i det ögonblicket, på bryggan.
18 Maj morgon
Åkte ut på ängarna efter att ha tagit bilderna i Åhus på skärfläckans kärleksliv, det är ännu tidigt, halv sju, och fortsatt en härlig morgon.
fortsätter med vit fågel, ägretthägern dyker upp ibland i sjöns närhet
den är verkligen vit
sedan, strax innan kl 07, gjorde boskapen sin morgonrusning
skarven
lärkan, bilden kunde definitivt varit bättre
råkor gillar jag
här en plötslig tvärbroms med mjuk landning
Vivitar series 1 70-210 1:3.5
Och nu över till något helt annat som omväxling. Gav 100 kr för ett manuellt retro objektiv, det är ganska ljusstarkt, och icke-intuitivt att hantera. Skjutzoom med vrid. Ibland måste jag bara testa (eller leka). Det har Olympus OM fattning, normalt är det Nikon. Bländare oftast 5.6 - 8. Tog ett varv eller två runt huset för att testa det, här är resultatet:
Jättegetrams med regn på
sedan blåregn, köpte det som miniblåregn, det stod blickstill i tillväxt en 10-15 år, men sköt plötsligt i höjden i ett stort träd intill, slingrar sig upp i toppen. Tänkte då, att det skulle vräka ut ett regn av blå blommor synligt från långt håll, men nu blommar det längst upp i toppen bland bladen, rikligt men närmast osynligt
sedan lupinerna, som inte riktigt velat växa hemma, men nu plötsligt vill de det
trädgårdsvallmo, den sprider sig med frö
rosa akleja
och en annan blå
bukettspirea
en storvuxen sorts kinesisk pion
en normalstor kinesisk pion bländare 3.5
till sist denne lille vännen, möjligen blåmes, flyttat hemifrån samma morgon (beskuren bild). Här ligger skärpan nedtill på skruven lite framför fågeln, det är närmast omöjligt få skärpa på något som rör sig med detta objektiv, när jag gick med det i trädgården och stod still och såg upp i det röda persikoträdet, satte sig plötsligt något som till utseende och ljud hade likheter med en höksångare, så jag lyfte kameran, då flög fågeln direkt. Men den lille blåmesen flög inte, bara rörde sig lite och pep efter mat.
Romantisk morgon med final
Nu är vi i Åhus, vid Korran - det är en vattensamling 50 meter från stranden, belägen i fågelskyddsområdet, vid högre vatten har den flöde in från havet, vid lägre vatten blir det mycket med näringsrik gyttja, till glädje för vadare, ankor och andra fåglar. Klockan är 05.30 den 18 Maj när vi startar på vägen dit, en kort promenad genom en dunge
genast vid vattnet mötte mig skärfläckorna, här är en på promenad. Solen är låg och når just över vallen, rakt på fåglarna. Skärfläckor är ju synnerligen vita i fjäderdräkten, och är man inte försiktig, så bränner det vita ut illa snabbt. Så bildbehandling blir därefter. Men det är ett härligt ljus, kraftigt med varm färg. Det blir lite många bilder också, romantik får ta lite tid.
här låg en annan, om det var ägg under vet jag ej, man måste hålla avstånd, särskilt om de häckar
vi glor lite på varandra
ganska stillsamt så här långt
den ene letar lite mat, bredvid en större strandpipare, även om den kallas större är det en ganska liten pippi
den letar på i riktning mot den andra skärfläckan, har väl ögonen på den
den andra kommer och landar intill. Själv är jag full med mjölksyra i armarna, lägger mig på magen, får stöd för armarna och har lagt ryggen i smärtsam vinkel, men vad gör man? måste ha stadigt grepp, relativt långa exponeringstider i det svaga ljuset, men det ser ju starkt ut
nu håller de sig intill varandra
nu börjar de tydligt vara nära varandra, inta olika positioner, det är honan till vänster på bilden ovan, hon väntar på reaktion från den ätande mannen, och efter en liten stund visar ha intresse, lite kelsjuk minsann
men vad är det för något som ligger där borta? Glor med sitt stora glasöga? På oss?
nä, låter mig inte störa, här är något på gång, fortsätter med kelandet
får jag stå still länge till, innan han förstår? undrar hon, men nu blir det lite mer fart i honom
sedan verkade de ha lite lek med att skvätta vatten med näbbarna, han beundrar den stiliga honan
lite eftermys, sen säger vi
hej då
ja, det ser ju fint ut, men lyckas häckningarna? tar kråkorna alla äggen, eller lyckas de flytta ett bo till mer skyddad plats? Både vipor och skärfläckor reagerar likadant och samtidigt på kråkorna, och viporna vill inte ha skärfläckan för nära heller. Såg för några dagar sedan ännu inga ungar, eller någon skärfläcka som låg och ruvade, men jag kan ju inte se allt, kan ju bara hoppas. Efter fotograferingen den dagen (kommer mer bilder sen), så vaknade korna till, kor med kalvar galopperade rakt mot mig, och jag avlägsnade mig diskret, dags för frukost ändå.