Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

745

Här fortsätter Norrlandstemat, och det blir detaljer mest, vilket är typiskt mig. Stannar och ser detaljer, även om en milsvid utsikt breder ut sig framför näsan. Finns mycket att upptäcka, och jag har alltid gillat detaljer, de säger så mycket. Lite knepigt kan det vara att samtidigt gå framåt, se i alla riktningar och inte snubbla i terrängen.    

   Vattenklöver växte vid älven, vanlig i hela landet och har historiskt sett använts till lite allt möjligt.        Lingonblommor, en underskattad skönhet.         Hundkex med blomfluga         Smörbolle med annan liten insekt          Bromsar ser jag ständigt nya arter av, men kan inte namnen på dem, det verkar finnas gott om arter. De är i allmänhet vackra och fruktade av folk och fä. Hårdhudade rackare, svåra att slå ihjäl. Men det brukar jag inte göra, roligare att studera dem, även om de måste skära ett litet hål i huden och slicka lite blod.  I Norrland är det gott om broms verkar det som, speciellt i närheten av renflockar där mängden av dessa blodsugare kan vara överväldigande.        En annan art inomhus fotograferad vid midnatt utan blixt, så den är lite suddig i kanterna.        Darra som ett asplöv heter det, men detta stod still. Ett nytt löv med lite färg.       Längst uppe på bergknallen med milsvid utsikt över böljande skogar satt tjädern på denna smakfullt utvalda plats och gjorde från sig.           Nu zoomar vi ut lite, regn över älven         zoomar ut mer och får sol över älvbrinkens gräs.     

Postat 2018-07-23 09:59 | Läst 541 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

744

Det är lika bra att fortsätta med temat Norrland tills det längre fram tar slut. Härligt var det där uppe.   

   Älven bjöd ständigt på nya motiv, dygnet om i alla väder.       De vita stammarna, de gröna löven mot det mörka vattnet kunde jag inte se mig mätt på.        Stigen till metstället vid lite mindre ljus.         Äventyret låg serverat och väntade på mig.         Bävern i mulet väder.         Daggkåpan var fin att gå runt och se på i regnet.  Hade varit förutseende och hade mina gummistövlar med, samt regnkläder.         Blomsterängarna var lika fina oavsett tidpunkt och väder.  Smörblomma men har glömt namnet på den röda. Det var gott om båda sorterna.         De var mycket skygga, men till sist fick jag några bilder. Är inte säker, är det trädpiplärkan?         En nyss utflugen hussvala.          Denna byggde eget bo, alla hålen i väggen var redan upptagna.    

Postat 2018-07-21 11:15 | Läst 1162 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

743

De sista mobilbilderna från min resa, lite märkvärdigheter jag stötte på.     

    Denna figur fann jag på ett träd en bit in i skogen, det har blivit så av sig själv, inget är konstruerat. En märkvärdighet värd en bild. Ser ut som en manifestation av trädets ande som kommer ut.         Men detta var det älgen som gjorde.  Ingen märkvärdighet, men en vanlig syn i Norrland.        Uppe på rullstensåsen.           Någon nyckel, kanske alpnyckel? Men den hade fläckiga blad, så det stämmer inte. Någon som vet?       Guckuskon igen, fanns många mitt i riset.        Här bor självaste bävergreven, huset hans går upp på land och är nog från botten under vattnet 4-5 meter. Imponerande.       sommarmatlagning        En reflektion av sommaren         Men vad är detta? Fanns i älvbrinken, konsistens om en geléråtta. En äggsamling? Eller en mängd levande varelser som tillsammans blir något annat?   

Postat 2018-07-20 11:26 | Läst 810 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

742

Nu blir det resefoto med mobilkameran. Det är ju den som brukar finnas omedelbart till hands i fickan. Resultatet kan bli lite annorlunda, men det fungerar ganska bra. Har 3 lägen på min , dels JPEG, dels RAW som verkar ha någon konstig förinställning avbildande färgfilmstiden, dels svartvit med egen sensor. Det får bli 2 egna mobilkamerabloggar, detta är den första.    

    Passerade Uppsala i god fart.         Kom till Highway Hotel i Härnösand, halva priset mot storhotellen och dubbel trevnad, fin frukost.       Sedan upp till huset i Veniksel, där blev det vila i sängen och regnet stod för musiken, synnerligen avkopplande. Har en mycket omtänksam son som kört dit en dubbelsäng till oss, bara att lägga sig. Livet är bra.         Sent på kvällen stod solen lågt över älven          Här står den riktigt lågt          Det finns ett annat hus i närheten, tror det heter Lillhermans, minns inte riktigt. Ingen har bott där på länge, målat har det aldrig varit. Dörren är öppen välkomnande, men det hjälper tyvärr inte, för hussvampen har redan flyttat in.         Från en annan tid, väldigt många människor i landet vet nog inte vad detta är. Men de användes en gång, inte så länge sen tycker jag. I min barndom fanns småbruken kvar, 2-3 kor och en häst hade månskensbonden, kanske en Ferguson.  Minns mjölkborden, separatorn, den goda mjölken. Visserligen är jag uppväxt söderöver, men det är ingen skillnad, moderniseringen drog fram över hela landet.          Delar från diverse gamla maskiner fyller övergivna lador i hela landet. Konstruerade för att hålla länge, nu lagda till vila i glömskans rike.            Saktar tynar minnena bort, människorna, husen. Försvinner i tiden. Tiden som håller vår vardagliga värld, våra kroppar och allt materiellt i sitt grepp. Tänker ibland på den värld där tiden icke är.     

Postat 2018-07-19 11:13 | Läst 692 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

741

Märkvärdigheter i Norrland kunde denna blogg heta. Innehåller såväl djur som växter, dock ingen bild på "bjärven" denna mystiska varelse många talat om men ingen levande människa har sett.     

    Även om det var ett par år sedan fann jag lätt guckoskons växtplats, det var ganska många där, de här blev bäst tyckte jag.  De växer längs med en skogsväg några km från ett litet samhälle.         De första björktrastarna lämnade boet.         Älgen är väl heller ingen direkt märkvärdighet i Norrland, men stora, fina och feta är de.         Sädesärlan samlade till ungarna som var dolda i det fint vävda boet av torrt gräs i en björkklyka.         De växer fort fågelbarnen, de här björktrastungarna flög iväg någon dag senare.        Svalorna höll ordning, ladusvalorna byggde i ladan och hussvalorna i bostadshuset. Detta är ladusvalan. En stor lada med många små öppningar att flyga in i. Därinne fanns ett antal bon. Svalorna far från det skarpa solljuset i hög hastighet rakt in i mörkret, och navigerar lika bra, deras ögon ställer om sig på 1/250 sekund tror jag när det gäller ljus och mörker. Hussvalorna byggde på loftet längst upp i huset där på gaveln hackspetten (spillkråkan?) gjort ett antal runda hål.  En familj i varje hål. Dessutom byggdes traditionella lerbon under takutsprånget.       Inte så mycket insekter, det var lite kallt, men denna favorit kom med på bild.          Bävern blev det en del bilder på, den är nyfiken på folk, men håller lagoma avstånd. Den som står med ryggen mot älven vid stranden och får en smygbäver bakom sig kan bli halvt ihjälskrämd, den tar ofta och klappar svansen i vattnet när den dyker, det kan låta som ett pistolskott i tystnaden.        En kvick liten rackare, ser ut som grå flugsnappare.          Smörbollar fanns det gott om, kändes exotiskt.      

Postat 2018-07-18 15:41 | Läst 1533 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera