Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Det lokala fågellivet

Så kommer här lite fördröjda bilder om hänt på bygden. Det blir fåglar mest, så mycket annat händer inte, och det är jag nöjd med. 

Ringduvan bygger bo, ser ut som en kvist trollhassel från grannen. Duvparet bygger varje år, lägger ägg, men det blir inga ungar. Vi misstänker att skatorna är de skyldiga, har hört stor kalabalik inifrån det täta mullbärsträdet de gillar att bygga i.Rödstjärten suckar, ger mig en blick, stör ej.Den är duktig på att fånga insekter, men blåmesen gör det 3 gånger snabbare.Mamma ekorre gillar att klättra upp i körsbärsträdet och sova middag där, helst ostört. Hänger på magen över en tjock gren. Utanför häckningstid är taket på en fågelholk favoritsovplats.Här står hon vid nötlådan och undrar vad jag sysslar med, något nytt.Koltrasthannen slår larm inför hela omgivningen, pekar och ropar ut faran. Det har hänt att koltrasten hämtat någon av oss om en katt kommit för nära ungarna. Redan så stor. Tiden går.Gladan glider in över huset på sin ordinarie patrullrundaen fin fågelden flyger ungefär samma cirkel varje dag året runt, jag kan inte skilja på hannen och honanibland är den nyfiken bara

Postat 2016-06-10 07:03 | Läst 931 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bråttom bråttom bråttom

Ja, nu går det undan i naturen. Fågelföräldrarna matar ungarna med väldig fart. En del har redan utflugna ungar, andra har just börjat bygga boet/ inreda holken. Mindre fåglar kan klara 2 kullar per år. Jag ser inte många insekter att fotografera på tomten, men har å andra sidan minst 15 holkar, så småkrypen går väl åt. Bra sätt att slippa massangrepp av insekter. 

Blåmesen lyckas samsas med rödstjärten i samma träd, otroligt nog, de har var sin holkSvarttärnan bygger en liten ö eller snor någon annans flytande boFågelföräldrarnas fruktade fiende, kärrhöken. Har svårt att komma nära den.En stressad, sliten förälder drar hem mat till ungarna.  Någon som känner igen situationen? 2 sekunders paus....Det här boet fanns 5 meter över marken, nära en damm och kor som betar. Maten verkade förekomma rikligt och serverades snabbt.In med en larv.......och snabbt iväg!Nästa omgångoj så hungrig!jobba snabbt2 dagar senare flög de utIn med meroch iväg!

Postat 2016-06-07 19:36 | Läst 752 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En omgång bilder till

Försöker få undan bildhögen, så här kommer mer, alla bilder tagna i byns utkant. Där översvämmar sjön varje vinter till minst dubbla ytan, och göder marken. Drar sig tillbaka, och ger liv i de rika våtmarkerna. Det allra bästa är, att detta hindrar vägar och bebyggelse. Ute i vassarna finns den sista riktiga vildmarken på många mil.

Först rödspovenDe fina vingarna ser man inte så oftaDen flyger över ängarna som aldrig gödslas, förutom av att de årligen översvämmas om vintern, och korna betar det frodiga gräset om sommaren.Ett grässtrå. En köttfluga, skulle jag troEnligt vad jag kan slå upp, är detta den sällsynta bredbandade ekbarkbocken. Men jag har svårt att tro det.En fluga med pollenoch här sitter harkranken i nätetEn stekel, finner inget namnOch här kommer en annan hare. På stigen låg ännu en hare. Stendöd, men med klara ögon. Måste just dött. Men av vad? Fästingar?

Postat 2016-06-06 20:59 | Läst 1213 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Direkt från naturen (med minst en veckas väntan på hårddisken)

Så kommer här lite mer från mina promenader i hemmets omgivningar. Ibland vill jag göra lite annat, och då får bilderna vänta. Men nu har jag en sval stund på kvällen över. 

Först en tekniskt dålig bild. Ber om ursäkt för det, men den är inte så lätt att fånga. Det är vad vi här kallar "horsajögen" , ett ord som överhuvud taget inte finns i Googlevärlden. När den dyker över våtmarkerna uppstår ett speciellt ljud i de utfällda "mellanfjädrarna". Det är så jag känner igen den. Och så tofsvipan, ganska vanlig häromkring på öppna, helst våta, fält.Här i morgonfrisyr med typisk omgivningSvärdsliljan, vanlig i våtmarkerna. Står man alldeles stilla, kommer ibland Jösse Hare springande. får fundera liteoch avviker dit endast haren vet var den har sin gång.Storspoven, typiskt ljud, storlek och näbb. Men vingarna är så fina! Kanske ett bra mönster på en engelsk tweedkavaj?Storspoven är ganska skygg här jämfört med i Norrland tycker jag. Var på en camping i Sundsvallstrakten där de vid 5 på morgonen struttade omkring bland stugorna. Och vid Kalix kan det stå ganska många på fint 600mm-objektivavstånd, och helt enkelt ignorera mig. Men tyvärr har jag inta haft finkameran med mig då. 

Postat 2016-06-06 18:11 | Läst 895 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Göra det svårt för sig?

Tillbaka och skriver igen, har varit ovanligt pigg och igång. Kan det vara solen som levererar sin energi? Åtminstone naturen sätter upp farten i värmen. Träden växer och starungarna är redan utflugna. Har sett många starar i år.

Hinner både fotografera och göra lite annat, men ta hand om bilderna är svårt. Det är mycket skönare att stå bland blommor och fågelsång än att sitta framför datorn. Så bildhögarna växer och växer. Men här kommer lite. De här bilderna är tagna med mobilen, och ibland går jag ut en runda också med en billig kamera med riktigt billig kitoptik. Varför? Jo, jag vill försöka se, om det går bra att ta bilder utan dyr utrustning, en sorts antikänsla. Det är väl att göra det svårt för sig, men också lite spännande. 

Kastanjeblommor, det växer en del kastanj i byn, och träden blir rätt stora.Den kinesiska pionen vid uteplatsen. Ja, jag har en UTEplats, med väggar av grönt och med  himlen som tak. Ett moln med lite manetstrukturHåslövs ängar utanför byn. Hit kommer ibland på våren turistbussar från Danmark med fågelskådare. Tyvärr inte så mycket fågel längre, för 25-30 år sedan fanns här ett överflöd av alla våtmarkspippisar den intresserade kunde önska. Jag står här varje år på våren sedan 35 år, och firar att livets flöde kommit detta år också.Syrenen "Andenken an Ludvig van Späth" som jag planterade när huset just byggts.Och till sist några ormbunkar, tagit med en 1200D och billigaste 70-300 optik. 

Postat 2016-06-05 19:18 | Läst 1089 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5