Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

678 - soluppgång

I dag blev det mängder med bilder, de har ännu inte tuggats genom Lightroom och vila måste jag då och då. Så det får bli de sista lagerbilderna i stället, en helt vanlig soluppgång när livet är som bäst, allt är stilla runt och när solstrålarna visar sig startar fågelkören, fulländar stunden. Från 21/6.      

          

Postat 2018-03-16 16:02 | Läst 1854 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

675 - jodå, det blev bilder idag

Ute regnade det, regn lera och is. Skulle det bli bilder idag? Det blev det, fler än jag räknat med.     

Startade inne med tulpanerna, det var torrt och varmt.           Tulpansallad?       Sedan ut och dränerade cykelbatteriet en del, på somliga ställen var det ganska mjukt. Allt verkade blött i terrängen, och det var hyfsat varmt i luften.        Isen var blöt.       Vatten föll uppifrån.         Inget undgick vätan. Är inte svampar underliga figurer?       Grått vindkraftverk mot grå himmel, oemotståndlig komposition.        På en tråd satt denna filur, en gulsparv? Den sa inget, såg sig trött och blött omkring.        Men gässen var som de brukade, på plats. Grågäss är det, de vitkindade har inte visat sig så mycket, men de kommer, var så säker.          Det gäller att muta in de bästa häckningsplatserna först, paren ger varandra lite tjuvnyp ibland.        Och storken så klart, blötstorken denna dag. Såg 5 stycken.        De reder sig fint, kanske en och annan infrusen groda töar fram.                     Har den partnern på fältet i byn eller på väg över Cypern?     Och så lägger jag en gång till in länken till en gatufotograf jag tycker är duktig, hoppas länken blir bättre denna gång         https://500px.com/4cf2ed22942e19e0d2031177477b23410           

Postat 2018-03-13 14:02 | Läst 807 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

674 - på spaning efter våren - den finns!

Tog elcykeln till sjön, dimmigt och grått var det. 

  Betesängarna fortfarande istäckta, men märkligt var det. Stod still med cykeln, åt olika håll drillade lärkor osynliga uppe i diset, så härlig känsla och samtidigt oroande, klarar de sig?      Vägen kunde varit bättre, lite lerblött gräsland finns det i kanterna för lärkor att landa på och söka frö i. Det hördes också andra drillar, för mig okända någonstans där ute i diset.       Låååångsamt smälter isen.              Sjön helt istäckt, men med mer smältvatten på.  Tillägg: glömde skriva att tranor hördes i dimman över huvudet när jag stod där.   Ett gåspar inväntar våren där ute i diset        ett annat passerar       Gräsänderna känner också på sig att isen snart ger upp. Fåglar vet mycket mer än SMHI.       Plötsligt passerade en tyst flock, såg ut som vipor, de brukar ju vara först tillsammans med lärkorna. Stannar cykeln, öppnar väskan, fixar till kameran, och faktiskt, fick en bild innan de försvann in i dimman. Sen cyklar jag vidare, ser på en äng i byns kant en rad vårtokiga harar.            De springer ystert i en lång rad. Samma visa, stanna cykeln, öppna väskan..... och faktiskt! Fick de sista i raden i vart fall.      Hej då haren!    Förresten här är en länk, fann några bra gatufoton:     https://500px.com/4cf2ed22942e19e0d2031177477b23410        

Postat 2018-03-12 16:32 | Läst 541 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

671 - vårvinterspaning mitt i vattnets olika aggregationstillstånd

Beslöt mig för att ignorera febern, ta elcykeln ut på spaning och låta motorn dra mig fram. Trots det fuktiga grå ljuset idag och strax över noll grader, så var det vackert, skönt ute. Ingen nämnvärd blåst, snön lyste upp världen och jag kom ju ut!    

   Väglaget var inte det bästa på ett sätt, men ändå på ett annat. Tjälen låg kvar så cykeldäcken skar inte ner i leran, och de hårdare delarna av vattnet var tillräckligt mjukt för att däcken skulle få fäste och inte kana dramatiskt i sidled.       Fick hoppa av några gånger och hann parera sladdarna, föll inte en gång!      Spår fann jag längs med vägen, här har haren tagit en genväg, troligen vid en tidpunkt då havsörnarna inte var vakna. De hade varit där innan på morgonen, men vilade sig någonstans när jag var ute.      En gås, ja här gås det.       Kråka tror jag, därunder vet jag inte, är det spår? En gärdsmyg uppenbarade sig plötsligt intill, men då hade jag inget fågelobjektiv i beredskap, och när jag hade det, så var den borta. Kanske är de små spåren gärdsmygspår?        De här spåren har taxen Maja gjort, det vet jag, för hon hälsade på mig när hon passerade.       Betesängarna - is, is, is.        Och mera is. Med tanke på hur mycket det har töat är det förvånande att den ligger kvar. Men jag tror den är ganska rutten.        Båtplatsen, lite kaotisk med utspridda båtar och framför bilden oordnade isflak.        Lite mer från ovan, fågeltornet.        En båt till, efter höststormarna kombinerat med översvämning, brukar båtarna fördelas lite hipp som happ över sjön.      Skånsk strandbild.       Sjön var riktigt vacker idag, lite vattenpölar, men isen hade inte gått upp ännu, märkligt. Men å andra sidan, när isen har gått upp hörs det lång väg, då kommer gåsflock på gåsflock, alla ska ha en häckningsplats, det blir ett liv och ett kiv som hörs långa vägar.      Snygg is.       Ny ö.      Där snön ligger har gässen redan under milda vintrar börjat lägga ägg, det är då gäss i hundratal bara på denna ytan som syns.         Där borta är hemmet och gubben är vådligt trött, men det är kräm i batteriet på cykeln, full fart hemåt!     

Postat 2018-03-09 15:20 | Läst 938 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

664 - Djurrödsbäcken

Tog en liten promenad längs med Djurrödsbäcken, det blev många bilder. Den rinner lugnt genom lövskog, och mynnar ut i Vramsån. Här ska finnas öringar (och kungsfiskare) och kräftor, enligt uppgift även Näcken, Bäckahästen och Skogsnuan. I Wikipedia finns en annan intressant uppgift om bäcken   https://sv.wikipedia.org/wiki/Djurröd  .     

   Bäcken skulle jag nog kalla lagom stor.       Och om jag böjer mig lite och tar bilder ur låg vinkel kan jag göra vardagen lite mer dramatisk, men ändå behaglig.      Ännu lägre. Sen fick jag syn på någon småfågel som flög bland riset, med lite tur skulle den komma i min riktning, och det gjorde den nästan.         Tog några steg och där satt den, rödhake var det. Det borde jag förstått, den flög lite för högt för gärdsmyg.       Tog några bilder med handskarna på, kylan var bitande, att hålla ett metallhus i en timme går inte utan handskar, fingrarna värkte ändå. Men handskar och många knappar kan leda till nya sorters bilder, helt ofrivilligt.       Plötsligt var vitbalansen glödljus, det tror jag den lilla symbolen i sökaren föreställde och bilderna blev blå. Men då ser det ju vintrigt ut! Så det fick vara, ändra på knappar och fågeln är borta. Så det fick bli kallblå vinter och endast fågeln fick värme och färg i Lightroom. Den kunde behöva det.       Kvick var den.      Ständig rörelse.        Men till sist poserade den innan den försvann längs med bäcken.   

Postat 2018-03-02 10:52 | Läst 2542 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 9 10 11 ... 35 Nästa