Stefans bilder
717
I går visade jag bilder på skuttande harar. De bilderna togs tidigt innan de direkta solstrålarna riktigt nått marken. Men jag tog en annan liten tur i den härliga gryningen, före hararna, och det fick bli mer stilla motiv, som marken och himlen. Dammen med svarttärnorna var lämpligt, dock var det så tidigt att tärnorna inte hade lyft huvudet från kudden ännu, endast en sothöna simmade runt där, och så kom paret med knölsvanar flygande, de hade kanske sovit ute på sjön.
Klockan är 05.14, allt är stilla. Gäss som är sugna på frukost, tror de har kursen inställd på viken norr om Tosteberga. Sen platsbyte på väg till hararna, samma kyrka men annan vinkel och himmelsk känsla
713
Det är väldans varmt, tionde Maj såg jag till min förvåning fullt med folk som badade i havet och solade vid Landskrona, många familjer, det såg hur skönt ut som helst. Själv tar jag rätt många bilder nu, men har inte mycket ork att engagera mig i publicering av dem, det får bli vid tillfälle. Just dessa bilder är från 26 April, Tosteberga ängar.
Lövsprickningen, hoppets tid även för denne herre en av de första lövsångarna Ett av mina favoritträd De vitkindade har kommit och intagit sitt revir Lundarna är underbara med många krokiga träd stillastående vattten och så mer sippor
707 - morgon på ängarna - del 2
Fortsättning på gårdagens något mulna morgon. Men i dag kom solen fram efter lite vacker morgondimma med dagg. Och i går började aprikosträden blomma.
Gustav Adolfs kyrka Det var lite dåligt ljus, springande harar blir lite suddiga då var är hon? Rödspoven i rött morgonljus Norra Åsums kyrka De vitkindade har kommit, stoora flockar och ett väldigt liv men de vanliga grågässen är där också
706 - morgon på ängarna - del 1
Morgonpromenad är livets bästa stunder. SMHI hade utlovat kanonväder, och jag bunkrat upp med solskyddsfaktor, men solen kom inte förrän på eftermiddagen. Den försökte bryta fram på morgonen och lyckades nästan, innan molnen lade sitt täcke över landskapet. På plats 05.50, testar nya GX7 med kitoptik 14-42, optiken var väl hyfsat bra.
Stora områden är oframkomlig träskmark, högt älskad av småfåglar. Men vad är detta för pippi? Kanske denne herrn kunde besvarat, han kom gående vid 07.30, kanske hade han kört långt för att se vad jag har hemmavid. Han var först att dyka upp efter mig. Rovfågelstenen, och där bakom Norra Åsum kyrka.
683 - en alldeles förskräckligt lång vårspaning
Så har jag då vårspanat ner mot sjön i 2 dagar, fåglarna kommer, solen värmer, det är ett kackalorum i luften, vår tror jag det kallas. De som jag inte fick bra bilder på var starflocken och duvhöken. Det har hörts desto mer fågel, en del olika vadarljud som storspov har liksom skymtat till i den allmäna kören.
Isen ligger ännu på stillastående vatten, kanske det tar en vecka innan dammarna får isfritt Skånsk vår, platt, sankmark, en pil, kornell. Begreppet fågelskyddsområde har inte gått in hos alla, men åtminstone ser det ut som stålhagel. Grågåsen är det mest nu, men kanadagås ökar för varje dag, passerar. De vitkindade har jag inte sett. Sen finns det ju alltid andra gäss med, de blandar sig gärna i flockar. Kanadagås Grågås Lärka över is Sånglärka. När så jag stod där och spanade efter lärkor (som är så oerhört väl kamouflerade i gräset), så plötsligt anade jag något över huvudet, och i upphetsningen blev det en..... större suddmes!! Säkert har en del andra också sett den. Sånglärkan kräver korrekta glasögon, annars skulle jag inte se den. Men hörs gör den. Den alltid närvarande glada fågeln. Sångsvanen låter vackert om vingarna också djupfryst mat får det bli i dag En och annan vilsen trana kors och tvärs Kanadagåsen En och annan vipa också Grågås främst, bläsgås bakom. Annalkande rotetvåa Grågås igen och igen