Stefans bilder
Insekter
Så skall jag komma igång med Fotosidan igen, har varit en innehållsrik sommar så här långt, mängder med bilder på barn och barnbarn. Ibland har jag snabbt stuckit emellan med lite andra bilder, svårt att låta bli. All min tid har gått till nöjen kan man säga.
Startar med insekter, de bilderna råkade ligga färdiga. Bilderna är tagna i riktigt mulet väder utan hjälpljus, det går faktiskt har jag upptäckt, men ISO stiger ju.
Denna Alieninsekt tycker jag om. Snygg uppifrån också. Bärfis på Gråbo. Humla på kråkvicker, det regnade ibland, allt var genomvått. Litet regnstänk på ögat, snygg denna blomfluga, randig på både tvären och längden. En annan variant, det finns väldigt många olika arter. Snygg guldfärg. Storögd betraktade den min Canon.
Innan mina gäster vaknat....
....så lägger jag ut dessa bilder. Sedan får jag ägna mig åt gästerna idag.
Vinbergssnäckan (Helix pomatia) trivs hemma. Här framställd i stilen "gammal bokillustration". Det är harmlösa små vänner i trädgården. Snäckor har hus, sniglar inte. Rosen ser genomskinligt skör ut i regnet. Men denna blev lite konstig. En del rosor riskerar att ruttna i allt regn och kyla. De s.k. förädlade rosorna har ju mängder med blad tätt, vattnet avdunstar inte , det blir röta. Vilda rosor är enkla och härdiga. En akleja Clematis fröställning i mörkare variant och ljusare.
Några insekter
Makrofotografering är förknippat med tålamod, eftersom det blåser för jämnan. Dessa bilder är tagna en riktigt nermulen dag, men ljuset räckte till ändå. Bländare 8 - 16. Tror jag hade mitt Raynox förstoringsglas på.
Denna myggliknande insekt ser lite utomjordisk ut. och har snygg skjorta. Myrliknande insekter, nog steklar. De hade ett invecklat socialt samspel. En bärfis. Avslutar med fyra blomflugor, de är tacksamma. Brukar ha guldväst. Det typiska flugmärket i pannan.
Enfärgad sommar
Mitt i detta fantastiskt vackra, färgrika underbara så sitter jag och gör bilder enfärgade, men inte för att jag är enfaldig (eller?), utan bara för att jag gillar att se hur det kan bli. Och så kunde jag inte sova, ett elände, men det gäller att göra det bästa av det.
Denne lille favorit som fått det märkvärdiga namnet Troglodytes troglodytes satt plötsligt där framför mig. Det kan göra vem som helst glad, även mig där jag satt i regnet i en buske. Bilder i skog under buske och regn ger ISO 4000, det tycker min Canon inte om. En blöt liten sångare. Fluga med gladrandig skjorta. Nog fått ett pollenkorn i ögat. Blomflugor finns det gott om nu, mängder av arter. Ser ut som en röntgenbild. Deras engelska namn svävarfluga är mycket beskrivande, särskilt när hanen gör sin dans i en solig glänta för att imponera på damerna. En myggliknande sak, gott om dem hemmavid. Ganska snygg tycker jag. Convallaria majalis låter lika fint som den ser ut. Till sist hoppar Daisy fram. Leucanthemum vulgare låter inte lika fint, men prästkrage är ett träffande beskrivande namn, mest i Danmark.
Några vardagliga blombilder
Från trädgården.
Detta är prydnadsvallmon, så tacksam. Kort skärpedjup, Canon 50mm 1,8 Från min trädgård, ingen barjord. Prydnadsvallmo och blomfluga, engelskans svävarfluga är ett beskrivande namn. Nikon P300. Mer lillkamerabilder. Detta är krolliljan, en gammeldags växt, kan frösprida sig. Lilium martagon på latin, växer vilt på högplatåslätterna i öst, vilket framgår av det tyska namnet - Tyrkenbund-Lilie. Och Martagon skall betyda turban på turkiska, står det skrivet. Små kameror och sensorer kan ge annorlunda perspektiv i rosenrabatten. En humla, eller? Humlelik snarare. Vanlig nu, men jag vet inte vad det är. Tamron 90mm. Så en kväll gav jag mig ut i skymningen med gamla undanlagda objektiv, lite knepigt få in skärpan. 50mm 1,8 Canon. Legat nästan oanvänt länge, men det var ju riktigt bra. Jag gillade den mjuka lite drömska effekten det blev. Canon 75-300 som jag varit ovän med sedan det följde med i ett paket. Men nu plötsligt började jag komma underfund med det, och det gick riktigt bra.