Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Humlor och blomflugor

Den 8 Augusti i år ute i trädgården togs dessa bilder. Ser ut som en fin dag och en annan årstid, nu har de här små vännerna gjort sitt jobb, dragit sig tillbaka och lämnat resultatet åt mig - en massa frukt. Utan deras hjälp hade det inte blivit mycket.   

  En bi-liknande blomfluga, ett porträtt, men vad är det som hänger framme i antennen? ser ut som ett hänglås.    De trivdes bland myntan     och jag trivdes med att ligga på gräsmattan i solen och ta bilder.      ett blad blir en hel värld      Jag försökte verkligen ta bilder på en dansande blomfluga när han försöker imponera på honan, men det blev inte på långa vägar så bra som Stig lyckades, och ändå använde jag 1/4000 sekund.       Här är humlan på väg att tanka lite till     den gillade också myntan        men alla resor har ett slut.   

Postat 2017-10-10 16:52 | Läst 582 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Bara banala blandade bilder

En blandad mapp med överblivna bilder visas så som följer:   

   Från 7 Augusti i år, en juvenil Motacilla alba.       Mahonia bär gömmer sig inne i busken, går att göra gelé av, eller lägga i annan saft/sylt som färgämne.      Hortensia, blir aldrig blå här, har mycket kalk i jorden. Men häller jag på aluminiumsulfat så blir den blå, men det vill jag inte hälla i trädgården.      Åldras i skönhet      Gillar denna röda lilja och dess oblyga framtoning.      Gäller att inte få detta pollen på kläderna när liljorna fotograferas.      Och nu till gårdagen - ett höstblad av Pyrus pyrifolia (som bär mängder med saftig söt frukt).      Till sist ett fynd i badrummet.   

Postat 2017-10-08 14:02 | Läst 785 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Mer under krukan

Jag fann ju mer än husspindlar när jag vände på krukan, här kommer de andra fynden.   

  Gråsuggor (isopoda, likadana fötter och underart Oniscidea - landgråsuggor) har funnits sedan karbontiden, uppenbarligen en oslagbar konstruktion, där ligger vi i lä. Denna beiga variant vet jag inte riktigt, kan vara en Armadillidiumart.    de måste fotograferas när de springer, de flyr från öppenhet och ljus som en del befattningshavare. När man stör dem kan de spela döda tills de tror att faran är över, ett beteende sen urminnes tider och långt innan dess.       Detta är i vart fall Porcellio scaber, en av de vanliga arterna.      se mellan täckplåtarna (de liknar en bälta) där finns något benliknande organ.     En skinnbagge av bärfistyp, som ett vandrande konstverk.      Detta är en krabbspindel, de är jägare, bygger inga nät.      Denne lille vän satt i en mörk hörna på ett betongblock.     Det fanns mycket nät under krukorna, näten fungerade som barnkammare. Denna lilla spindel passade barnen, lämnade inte sin post vid fara.     Den var lite genomskinlig vid första anblick med ljusblå signalfärger vid  benens bas. Barnen ser mycket läskiga ut, värre än familjen Addams.   

Postat 2017-10-07 10:54 | Läst 1115 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vanlig husspindel

Kastade de sista tomaterna igår, och när jag vände på krukorna så fann jag en del av intresse, så mycket att det får delas i två bloggar. Tog vis av erfarenheten fram blixt, det gick mycket bättre då, speciellt som det var lite skumt fram mot aftonen. De fick sitta still, för autofokusen jobbar tvekande i så dåligt ljus. Den vanliga, eller större, husspindeln (Tegenaria domestica - namnet tyder på att den gillar människors bostäder) kan leva i flera år, och är så pass stor att den är lätt att upptäcka. På bilderna finns 2 olika spindlar, under ena krukan fanns det ett bo och den ena av dem, den största, vaktade ungarna i kokongen. Den andra vandrade i närheten, men de anföll inte varandra. Även när jag flyttade runt krukan, tömde den, fotograferade, och lade den upp och ned så spindeln satt fullt synlig, övergav  inte sina ungar, den tog och riskerade livet hellre än svek ungarna, det är ett fint beteende även bland oss. 

F.ö. - tänk så lätt det är med micro 4/3, så lätt att ta ut den lilla lätta kameran med det skarpa! objektivet och bara fyra av, ångrar inte ett dugg att jag lämnat Canon bakom mig. Framkallat i Silkypix.   

             

Postat 2017-10-06 14:55 | Läst 4397 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

I skogen - 2

Det blir lite höstmotiv, kanske inte de vanligaste. När djur och insekter bjuder på svårigheter gäller det att rikta kameran mot allt annat som kan vara intressant.   

    Solen sken ner genom lövverket, det känns bra att se på.      En barkstrimla hade fallit ned över en avbruten gren och plötsligt såg det ut som en inbjudande förstukvist, åtminstone för små varelser.            Under träden växte mossan och täckte de fallna.      Men högre upp fann jag denna korgliknande installation, en matkorg för en spindel.  elegant svävade den där, men spindeln hade klokt nog gömt sig.      Runt om blänkte det till där solen sken ned.      Smällebär eller snöbär (symphoricarpos albus) är en kaprifolväxt. En av de mest invasiva trädgårdsarterna.       Ett intryck av japanskt träsnitt får jag av denna gren. Det är benved ( Euonymus europaeus ) ett litet träd som knappast kan förarga någon. Sällsynt i Sverige, men rikligt förekommande hemmavid, bären har en fenomenal grobarhet och sprids av fåglar. På hösten är det fullt av rosa bär samtidigt som bladen får höstfärg, sedan faller bladen av och de rosa bären sitter kvar länge. Dyker upp som ogräs flitigt i rabatterna. Kan växa som fint litet solitärträd i trädgård eller betesäng, men är egentligen smalstammig undervegetation i skog. Bären är lätt giftiga, men innehåller intressanta ämnen som koffein, steroider och teobromin, har i folkmedicinen använts för att gnida på huden vid skabb.      De är fina att se på      men mariga att förtära.   

Postat 2017-10-05 09:15 | Läst 510 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 22 23 24 ... 62 Nästa