Stefans bilder
I går
Gick ut på gräsmattan i går och tog några bilder, det gick bra, gjorde vid dem i går kväll.
Hallonen ger ganska bra skörd ännu gräsmattan får vara oklippt och våt, allt mer gulprickig av löv Den största tillgången med tulpanträdet är dess höstlöv som jag tycker om en bild på lövet, det som jag vill visa är nätmönstret i mitten. Ser ut som en vägkarta över vilken by eller vilket gammalt villaområde som helst som fått växa fram organiskt, utan stadsplanerares linjaler de smäller folk på fingrarna med. Det är fascinerande med mönsterigenkänning i naturen, det går i igen i alla skalor, materier, aggregtionstillstånd, tiden, händelser. Detta löv såg fint ut på mer nära håll har det linjer som strävar på ett harmoniskt sätt, som en båt t.ex. Clematis montana och solljus att se höstsolen genom äppelträdet ger fin höstkänsla linjer och färger den till synes ömtåliga franska rosen börjar bli naggad i kanterna av fukten
28 Augusti 2017
Fortsätter envist att kämpa på och få ut bloggarna, tillvaron fortsatt allmänpåverkad och lite snurrig. Rubriken anger den dag bilderna togs.
Inne i ängarnas blomstrande grönska startar den geografiskt korta resan 50 meter därifrån inne i buskarna satt denna lilla sångare, något rufsig i stilen, kanske blöt av morgondaggen? charmerande ändå intill på ett blad en bärfis, men snygg skinnbagge låter bättre vet inte säkert, kan vara frön av den förvildade sibiriska busken med vinterröd bark som växer där, är för trött att minnas namnet men se en hök! kärrhök? men Amiralen var helt obekymrad om höken plötsligt kom en plommonbild hemifrån in och en gransångare som häckat hemma men tillbaka till ängarna där efter att grönskan är skördad kommer klövern i mängd fina en och en också, väldoftande.
Promenad bakom dammarna - 2
Stilla dag inne trots att det varit sol och 19 graders behaglig värme ute, gick i vart fall ett varv runt huset. Så det blir mer lagerbilder.
Först en annan variant av den pollenströende nässlan den populära blomflugan och en liten, liten bagge. En blomfluga till smög in Men här kom grodan, liknar en gölgroda men ändå inte. Sedan dök denna upp, en unge som dröjt sig kvar där föräldrarna häckat innan i år. kan vara en ung hona av törnskata.
Promenad bak dammarna 27 Augusti.
Det blir lagrade bilder igen på grund av ett dygns sängläge, men det gör inget, har bilder i överflöd. På bilden härunder ses hur vildmarken ser ut runt Kristianstad, det är den enda riktiga vildmarken häromkring, eftersom ingen går in i dessa stora sanka områden med hög säv och tätt ris.
En bofinkshona gissar jag på. Lövsångaren letar insekter under löven klokt nog, för det är där de flesta insekterna gömmer sig. Denna insekt gömde sig under ett löv, och är nog den underligaste insekt jag sett, tog därför med bilden trots att den inte är skarp. Blomflugor däremot är vanliga, både som insekter och motiv. Grodor är ganska vanliga också. Ett mycket ovanligt motiv - en nässla som sprider pollen. Till sist en liten, liten snäcka som var så fin. Hoppas text m.m. blev som det skulle, uppläggningsfunktionen jag skriver i nu fungerade ganska märkligt i kväll, men en blogg blev det.
Vanessa atalanta
Amiralen är den fjärilsart jag sett överlägset mest av denna sommar, den sista bara för någon vecka sedan. Den är lagom stor och färggrann för att vara intressant som fotoobjekt, så det har blivit en del bilder. Bilderna tagna 8 augusti.
I plommonträdet Hos myntan På nära håll är vingen som en uppspänd gobelängvävnad, härlig struktur och vackert mönster, medeltida till vänster och mer modernt till höger på bilden. Underbart dekorativ måste tanka bränsle emellanåt snurrar sen upp sin gyllene snabel har hårresande rygg och stickiga håriga ben.