Advertisement
Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Nu kan hjälpen nå Lotimor Sydsudan!

Hej!

Nyligen hemkommen från senaste turen till Lotimor i Sydsudan vill jag bara ge en kort rapport. Blir förhoppningsvis mer inlägg framöver.

Jag har i flera inlägg här på FS berättat om ett arbete att få till en väg till ett mycket avlägset område i Sydsudan. Ni får gå tillbaka i bloggen för att uppdatera er. Kortfattat, området är bl.a. svårt drabbat av svält och WFP(World Food Program) har inte kunnat nå området med mat, utsäde mm. Efter vårt första besök i området mars 2017 har vi jobbat för att röja en väg(100 km) för lastbilar dit. Vi har stått för mat till byborna, och deras familjer och utrustning(pangas, enkla sågar mm). Eftersom vi lovat mat ville alla vara med, vilket vi inte riktigt hade förstått. Vi hade räknat med typ 400 personer från 2 byar, nu försedde vi ca 6000 personer med mat i drygt 1 år.

De har gjort ett enastående arbete, slitit hårt för att förbättra sina egna livsförhållanden och öppna upp för utveckling av regionen de bor i. De har själva bett om vägen och har nu själva börjat jobba på en fortsättning till Etiopien som ligger ett "stenkast" från Lotimor. De tillhör en stam, Nyangatom som finns på bägge sidorna av gränsen och är seminomader så de rör sig mycket mellan länderna. Nu några bilder från vägen:)

Sex meter bred väg, buskar, stora stenar, träd och rötter skulle bort. Vår utrustning räckte inte till alla så en del använde vassa stenar för att hugga ner träd och buskar.

Bengt Klingberg är en av initiativtagarna. Här spelar vi in en film om vägen. Kommer att lägga upp den när den är klar.

Nu åker vi till Lotimor:)

Det är fortfarande en tuff, jobbig väg men nu kan lastbilar ta sig fram, vilket var omöjligt förut. För oss med jeepar går resan till Lotimor mycket snabbare. Snitthastigheten på den "väg" vi använde innan var 7 km/h under långa sträckor.

Målet för resan/vägen Lotimor, enligt mig en otroligt vacker plats. 

När vi efter att ha jobbat med sjukvård, brunnar och samhällsuppbyggande arbete lämnade området, mötte vi på hemvägen två lastbilar från WFP. En av dem var på väg till Lotimor!! 

Känslan jag/vi känner går inte med ord att beskriva. 

Vårt arbete i området kommer att fortsätta men nu kan vi i "bocka av" en punkt på listan.

Daniel

Inlagt 2018-10-16 10:28 | Läst 25280 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant, vilket jättejobb! Undrar lite om man på dessa breddgrader märker av något 'konstigt' med klimatet, eller är det torrt och varmt hela tiden som gäller.. På andra delar på jorden märker man ju rätt stora förändringar sett över tid, kanske inte Sveriges värmebölja i somras går att relatera till förändrat klimat men det var ändå den längsta värmeböljan här sedan man började mäta för drygt 250 år sen.. Men hur är det där nere, är det bara konstant 'för varmt' hela tiden, och inga förändringar märks?
Hälsn!
Svar från Daniel Steen 2018-10-16 12:02
Hej Jan!

Tack för kommentaren. Visst märker de förändringar i klimatet. Regnen kommer inte alls på samma vis som innan. I området kring Lotimor har de inte haft några bra skördar på 4 år nu och årets höstskörd såg inte heller ut att bli bra. Svälten/undernäringen vi mötte mars 2017 var en följd av missväxten pga torkan.

Tyvärr odlar de oftast bara en typ av gröda, Sorghum, en Durraväxt. Detta gör dem väldigt sårbara. Att få befolkningen att odla andra grödor är något som man måste jobba med. Dels att hitta grödor som tål/behöver mindre regn samt för att hitta grödor som innehåller mer näringsämnen.

Ha en skön dag!

Daniel
Fantastiskt arbete! Man blir mycket glad av att läsa sånt här.
Väldigt vacker plats ser det ut som.

MvH
Johnny
Svar från Daniel Steen 2018-10-18 15:17
Hej Johnny!

Tack så mycket. Ja Lotimor är en vacker plats men mycket krävande att leva i. Kräver en del logistik för oss ovana för att kunna vara där.

Daniel