Allt mellan himmel och jord / Peter

av Peter Dahlén

Astro med 300mm, natt 1

Vi var över i Danmark förra veckan och det var också några bra nätter för astrofoto. Jag fotograferade första dagen med Nikon 300/4 och det är dessa bilder i denna blogg, nästa kväll var det med Samyang 135/2. Kameran är ZWO ASI533 MC PRO, riggen en SkyWatcher EQ5 och allt styrs från en liten styrdator från ZWO ASIAIR. Bilderna är tagna mellan 22.30 och 03.30, hann med tre bilder per kväll.

Utrustningen är mer beskriven här

https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/ytterligare-nagra-steg-i-det-svarta.htm

Bilderna är stackade i Siril, stjärnorna är för vissa av bilderna borttagna med StarNet++ och därefter är bilderna redigerade i LR och PS. Har också brusreducerat med Topaz DeNoise. Jag tyckte det var enklare att få igång utrustningen efter sommaruppehållet än att komma ihåg hur man redigerade, har ännu inte kommit på hur jag använde en lagermask i PS för att lägga tillbaka stjärnorna, som jag gjorde förra året. I vissa motiv så döljs motivet av för många stjärnor, då nebulosor är en stjärnfabrik så är det just här man får rensa något för att få fram nebulosan. Det är vissa trick med detta som man tydligen lätt glömmer av, får se om jag kan få tillbaka minnet. 


Iris Nebula, regnbågshinna nebulosan, en reflektionsnebulosa, ligger 1400 ljusår bort och har en radie på 3 ljusår. Är med ett IR cut filter och 20 bilder vardera på 60 sekunder. Den ligger i ett stort stoftmoln, därför inga stjärnor runt nebulosan 

När jag letade igenom internet för att hitta min gamla metod för att minska stjärnorna så hittade jag en metod som många använde, det var flera som beskriv samma metod, jag testade den och den fungerar den också. Har gjort bilden nedan med denna metod. Samma bild som den ovan, men en något annan metod att minska antal stjärnor. 

https://fstoppers.com/astrophotography/how-reduce-size-stars-photoshop-570655

Bilden nedan är gjord enligt länken ovan, en snarlik metod visas i länken nedan, tänkte det var klokt att lägga in några alternativ för nästa höst har jag nog glömt allt igen

https://design.tutsplus.com/tutorials/how-to-remove-stars-in-photoshop--cms-40251


Fireworks Galaxy, den ligger 22 500 000 ljusår bort, det är ju en sträcka. Den har en radie av 20000 ljusår. Det är en spiralgalax. Upptäcktes av Herschel 1798. Tagen med IR cut filter, 60 sekunder 30 bilder. 

Crescent Nebula, är en emissionsnebulosa. Upptäcktes av Herschel 1792. Ligger 5000 ljusår bort, radie på 12 ljusår. Har försökt med denna några gånger tidigare, men har inte lyckats då den ligger med Vintergatan i bakgrunden så har det varit svårt att få frigjort den från bakgrunden. Har gjort två varianter, den övre är både med LeXtreme filter 300 sekunder 10 bilder samt en 20 bilder med 60 sekunder med IR cut filter. Dessa är sedan blandade i stackningen. Den undre är enbart med L extreme filter


Tog med en bild hur det ser ut på iPaden när man fotograferar. Såhär ser en bild ut på crescent innan man stackar och redigerar. I vänstra överkant ser man kurvan hur väl guidekameran jobbar, bra om den är under 1. Den har tagit 4 bilder av 30. Från denna skärm styr man riggen och kameran som står utanför. 

Nästa natt med Samyang 135/2 finns nu här

https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/astro-med-135mm-natt-2.htm

Postat 2022-08-30 06:34 | Läst 2546 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Ytterligare några steg i det svarta hålet

Förra hösten så köpte jag en rigg SkyWatcher EQ5 och en ASIAIR styrdator, i våras så tillkom en guidekamera detta för att kunna ta ännu bättre astrofoton. Denna set-up har fungerat fint tillsammans med mina nikonkameror och objektiv, men nackdelen med en vanlig kamera är att den har ett IR filter som skär bort en stor del av det ljus som kommer från nebulosor, endast 25% blir kvar. Så nästa steg i det ekonomiska svarta hålet blev nu en astrokamera. Förutom fördelen med att den kan ta emot ljuset från nebulosor är att den har betydligt bättre brusegenskaper (den är kyld så man kör den med 0 -10 eller -20C), samt att det blir enklare med att hantera de 2” filter som är standard inom astrofoto. 

Jag köpte en ZWO ASI533 MC Pro och en ZWO filterhållare för nikonfattning samt att jag köpte ett uv/it cut filter i 2”,

länk till kameran nedan. 

https://astronomy-imaging-camera.com/product/asi533mc-pro-color

Jag har i ett års tid tänkt köpa en ZWO 294MC PRO med 4/3 sensor, men någon veckan innan jag skulle klicka på köpknappen så började jag läsa negativa tester om 294, att den bl.a hade problem med LeXtreme filtret vilket var det enda filter jag hade. Sedan började jag läsa om amp glow mm, problem som 294 hade men inte 533. 533 har en fyrkantig 1” sensor, det störde kanske lite tankarna i början men med de objektiv som jag har nu så kan jag troligen ändå beskära i det format jag vill. Med en 1” sensor så kanske man också kan klara sig utan flattener/reducer om man skaffar något teleskop som nästa inköp, då den endast använder den mittersta delen i teleskopet.

Alternativet hade nog varit 2600 MC Pro, med APS-C sensor, men den kostar minst det dubbla, så jag tycker detta får räcka så länge.

Har i veckan varit i Danmark där jag testade kameran för första gången, hade fantastisk väder så det blev fotograferat till fyratiden på morgonen. Har inte redigerat bilderna än men de visningsbilder man ser från ASIAIRen ser bra ut, bilder kommer i en kommande blogg. 


Så här ser en standard set-up ut. Objektivet här är Nikon 300/4pf, på den sitter en filterhållare och på den sitter kameran, den röda på slutet. Längs fram på den gröna skenan sitter guidekameran. Kameran, guidekameran och riggen är inkopplade via USB till ASIAIRen som är den lilla röda som ligger på hyllan. I en USB ingång på ASIAIRen sitter också ett USBminne där bilderna lagras i formatet FIT. 

Här en set-up med Samyang 135/2. För Nikon 300/4 har jag ett stativfäste till objektivet, det finns inte till Samyang så här har jag använt fästet till kameran. Ska se om jag kan sätta någon typ av stötta från monteringsskenan till objektivet för avlastning. Här ser man också ett värmeband som jag har runt optiken på guidekameran, även objektivet till kameran har ett värmeband för att hålla borta fukten på nätterna från optiken. 


Här en bild jag tog på ett träd som en första testbild mitt på dagen. Den ser ut att fotografera upp och ner. I rymden spelar upp och ner mindre roll, då kameran ändå vrider sig efter var objekten är där ute, 

Något som jag alltid glömmer, men som man inte kan missa är att slå på spänningen till kameran, den driver egentligen kylningen men den behövs även för att kunna ta en bild, eftersom man inte ser någon kamera i menyn innan man slagit på spänningen så kan man inte missa detta iaf. Spänningen tas från ASIAIRen och slås på därifrån.
Något som skiljer mot en systemkamera är ju att man kan inte se någon bild på kameran, så det är i Appen till ASIAIR där man ser något och kan ställa in fokus. Enklast är att sätta den i en loop, då tar den bilder i serie så man har möjlighet att kunna ställa in fokus. Det tar minst en sekund för att bilden ska gå från ASIAIRen till Appen på ipaden via Wi-Fi, så man får vara ganska långsam och vänta ut varje bild när man ska ställa fokus. Enklast är om man använder Bahtinovmask och får då en brytning av ljuset från en stark stjärna som bilden ovan, bilden visar när man är i fokus. I underkant av bilden ser man antal pixlar på sensorn, gain som är typ ISO och temperaturen på sensorn. Ute var det nog 15-20 grader varmt denna kväll, det var såklart shorts som gäller.



Så här enkelt når man filter och kan skifta. Filteradaptern är gjord med rätt registreringsavstånd för Nikon F optik. Så det var bara att skruva fast adaptern på kameran och klicka dit ett objektiv i bajonetten så var man igång.

Det var betydligt enklare att få igång kameran än vad jag hade fruktat. Det var bara att sätta ihop delarna och koppla in och så var man igång. Ska ta och redigera bilderna snart, så kommer det några astrofoto att titta på också 


Någon kan ju tycka det är konstigt varför jag köpte till ett UV/IR filter till kameran när jag hade skrivit att problemet med systemkamera är att den har ett IR filter. Skillnaden är att IR filtret i kameran går in och skär betydligt tidigare i frekvensbandet och med en mer slött snitt, medan detta filter skär mer precist vid rätt frekvens.

Optolong skriver såhär på sin hemsida

Optolong UV/IR Cut filter is designed for ultraviolet and infrared wavelength blocking to improve sharpness of the image as most of the optics are designed for the visible spectrum, because it’s very difficult to create a lens with the same focal point for the visible and IR spectrum.

It is used on a digital camera and the video, which do not have an IR protection filter toward an image sensor or were remodeled. This is important because unfiltered CCD and CMOS sensors are extremely susceptible to UV and IR rays just outside the visible spectrum that can have a very negative impact on image quality.

Postat 2022-08-28 05:59 | Läst 868 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Saxtorpssjöarna

 Tog kameran och ett objektiv, Samyang 135/2 och tog en sväng vid Saxtorpssjöarna. Hade inte gått den promenaden till sjöarna tidigare fastän det alldeles i närheten. Det var några vackra ängar där, men inte så många fjärilar som jag hade hoppats på, men så är det lite generellt i år. Det blev några sländor, fjärilar och humlor på kortet

Postat 2022-08-27 06:46 | Läst 645 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fjärilar och humlor

De vita fjärilarna har verkligen älskat lavendeln i år, de andra fjärilarna är inte så intresserade men de vita har helt lagt beslag på lavendeln och det får de. Det var nog ett tiotal i en ”häck” på några meter, så det gav några chanser till några bilder. Om det är kål, raps eller rov fjäril är inte så enkelt, men ska jag gissa på något så får det bli rapsfjäril, undersidan med de mörkare linjerna skulle tyda på raps. Bilderna tagna vid sommarstugan i Danmark för en månad sedan. 


avslutningsvis några humlor 

Postat 2022-08-23 06:11 | Läst 753 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Melby Overdrev dag 3

 Så kommer de sista bilderna från Melby Overdrev från den senaste danmarksturen. Det varierade väldigt mycket de tre mornarna hur utbudet av fjärilar var. Morgonen dag ett var något kallare och jag såg nästan inte en fjäril, dag två var det en del fjärilar men de var otroligt rörliga så nästan varje gång jag gick ner för att fotografera en fjäril, fastän det var på en meters avstånd, så flög den oftast. Fick nog bara bilder på en av fem försök, denna morgon var varmast. Den tredje dagen så var temperaturen mitt i mellan, jag hittade väldigt få fjärilar men jag hittade två blåvingar som var på samma blomsterområde i över en timma, så jag tog min yogamatta och la mig vid plantan och tog de flesta bilder den morgon utan att förflytta mig, var ju perfekt 😊. En möjlig slutsats är att första morgonen var fjärilarna fortfarande i vila efter natten, dag två då det var varmare så var de riktigt på alerten och rörliga, dag tre var ett mellanting och de var igång men var väldigt stationära och flög inte runt.

Bilderna även denna gång är sorterade efter utrustning 

Nikon Z6ii och Samyang 135/2


mindre blåklocka och humla 

Odefinierad 

skulle kunna vara mindre guldvinge om jag kommer ihåg rätt 

här är den blåvinge jag skrev om inledningsvis som var på samma växt 

Nedan med D500 105/2,8 TC1,4


kan vara mindre guldvinge 

samma blåvinge som tidigare 


Nedan den växt som blåvingarna gillade och som de flesta bilder ovan är tagna vid 


Någon timjan kanske, kanske backtimjan 

Postat 2022-08-19 07:03 | Läst 722 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa