Advertisement

Ytterligare några steg i det svarta hålet

Förra hösten så köpte jag en rigg SkyWatcher EQ5 och en ASIAIR styrdator, i våras så tillkom en guidekamera detta för att kunna ta ännu bättre astrofoton. Denna set-up har fungerat fint tillsammans med mina nikonkameror och objektiv, men nackdelen med en vanlig kamera är att den har ett IR filter som skär bort en stor del av det ljus som kommer från nebulosor, endast 25% blir kvar. Så nästa steg i det ekonomiska svarta hålet blev nu en astrokamera. Förutom fördelen med att den kan ta emot ljuset från nebulosor är att den har betydligt bättre brusegenskaper (den är kyld så man kör den med 0 -10 eller -20C), samt att det blir enklare med att hantera de 2” filter som är standard inom astrofoto. 

Jag köpte en ZWO ASI533 MC Pro och en ZWO filterhållare för nikonfattning samt att jag köpte ett uv/it cut filter i 2”,

länk till kameran nedan. 

https://astronomy-imaging-camera.com/product/asi533mc-pro-color

Jag har i ett års tid tänkt köpa en ZWO 294MC PRO med 4/3 sensor, men någon veckan innan jag skulle klicka på köpknappen så började jag läsa negativa tester om 294, att den bl.a hade problem med LeXtreme filtret vilket var det enda filter jag hade. Sedan började jag läsa om amp glow mm, problem som 294 hade men inte 533. 533 har en fyrkantig 1” sensor, det störde kanske lite tankarna i början men med de objektiv som jag har nu så kan jag troligen ändå beskära i det format jag vill. Med en 1” sensor så kanske man också kan klara sig utan flattener/reducer om man skaffar något teleskop som nästa inköp, då den endast använder den mittersta delen i teleskopet.

Alternativet hade nog varit 2600 MC Pro, med APS-C sensor, men den kostar minst det dubbla, så jag tycker detta får räcka så länge.

Har i veckan varit i Danmark där jag testade kameran för första gången, hade fantastisk väder så det blev fotograferat till fyratiden på morgonen. Har inte redigerat bilderna än men de visningsbilder man ser från ASIAIRen ser bra ut, bilder kommer i en kommande blogg. 


Så här ser en standard set-up ut. Objektivet här är Nikon 300/4pf, på den sitter en filterhållare och på den sitter kameran, den röda på slutet. Längs fram på den gröna skenan sitter guidekameran. Kameran, guidekameran och riggen är inkopplade via USB till ASIAIRen som är den lilla röda som ligger på hyllan. I en USB ingång på ASIAIRen sitter också ett USBminne där bilderna lagras i formatet FIT. 

Här en set-up med Samyang 135/2. För Nikon 300/4 har jag ett stativfäste till objektivet, det finns inte till Samyang så här har jag använt fästet till kameran. Ska se om jag kan sätta någon typ av stötta från monteringsskenan till objektivet för avlastning. Här ser man också ett värmeband som jag har runt optiken på guidekameran, även objektivet till kameran har ett värmeband för att hålla borta fukten på nätterna från optiken. 


Här en bild jag tog på ett träd som en första testbild mitt på dagen. Den ser ut att fotografera upp och ner. I rymden spelar upp och ner mindre roll, då kameran ändå vrider sig efter var objekten är där ute, 

Något som jag alltid glömmer, men som man inte kan missa är att slå på spänningen till kameran, den driver egentligen kylningen men den behövs även för att kunna ta en bild, eftersom man inte ser någon kamera i menyn innan man slagit på spänningen så kan man inte missa detta iaf. Spänningen tas från ASIAIRen och slås på därifrån.
Något som skiljer mot en systemkamera är ju att man kan inte se någon bild på kameran, så det är i Appen till ASIAIR där man ser något och kan ställa in fokus. Enklast är att sätta den i en loop, då tar den bilder i serie så man har möjlighet att kunna ställa in fokus. Det tar minst en sekund för att bilden ska gå från ASIAIRen till Appen på ipaden via Wi-Fi, så man får vara ganska långsam och vänta ut varje bild när man ska ställa fokus. Enklast är om man använder Bahtinovmask och får då en brytning av ljuset från en stark stjärna som bilden ovan, bilden visar när man är i fokus. I underkant av bilden ser man antal pixlar på sensorn, gain som är typ ISO och temperaturen på sensorn. Ute var det nog 15-20 grader varmt denna kväll, det var såklart shorts som gäller.



Så här enkelt når man filter och kan skifta. Filteradaptern är gjord med rätt registreringsavstånd för Nikon F optik. Så det var bara att skruva fast adaptern på kameran och klicka dit ett objektiv i bajonetten så var man igång.

Det var betydligt enklare att få igång kameran än vad jag hade fruktat. Det var bara att sätta ihop delarna och koppla in och så var man igång. Ska ta och redigera bilderna snart, så kommer det några astrofoto att titta på också 


Någon kan ju tycka det är konstigt varför jag köpte till ett UV/IR filter till kameran när jag hade skrivit att problemet med systemkamera är att den har ett IR filter. Skillnaden är att IR filtret i kameran går in och skär betydligt tidigare i frekvensbandet och med en mer slött snitt, medan detta filter skär mer precist vid rätt frekvens.

Optolong skriver såhär på sin hemsida

Optolong UV/IR Cut filter is designed for ultraviolet and infrared wavelength blocking to improve sharpness of the image as most of the optics are designed for the visible spectrum, because it’s very difficult to create a lens with the same focal point for the visible and IR spectrum.

It is used on a digital camera and the video, which do not have an IR protection filter toward an image sensor or were remodeled. This is important because unfiltered CCD and CMOS sensors are extremely susceptible to UV and IR rays just outside the visible spectrum that can have a very negative impact on image quality.

Inlagt 2022-08-28 05:59 | Läst 900 ggr. | Permalink
Vilken underbar investering du har! Kommer massor av spännande se fram emot bilder av hög kvalitet. Lite avis.. :-) Fina utrustningar av god investering. hälsar Lasse
Svar från pdahlen 2022-08-29 06:34
Tackar. Har valt utrustningen med omsorg, det är bra grejor men ändå i den lägre prisklassen. Tanken är också att det ska vara bekvämt att hantera och möjligt att begripa sig på. Tycker jag har lyckats bra i valen såhär långt. Efter att gjort polinställning som jag bara gör första natten och ställt in fokus som jag får göra vid objektivbyte, så behöver jag inte vara ute mer under natten utan det räcker att gå ut vid filterbyte och objektibyte men det händer max en gång per natt man gör det. Så får man backa in kamera och viss elektronik också på morgonkvisten
Som majoriteten här antar jag, är detta som ett främmande språk. Men det är ju bara det tekniska. Människans skådande ut i universum är lika gammalt som människan, och funderingarna har inte förändrats så mycket för gemene man, det vi kan se är såååå lite, bara mäta och ana att där finns sååå mycket. (Men nu är ju Webbteleskopet i full drift)
Jag ser fram emot dina bilder!
Svar från pdahlen 2022-08-29 09:11
Jo det är ju imponerade vad de kunde se, så långt tillbaka i tiden. Tex Fireworks Galaxen som ligger 22 500 000 ljusår bort upptäcktes 1798, den fick jag fotograferat i förra veckan och det blir några bilder i morgon. För oss som fotograferar så har det hänt otroligt mycket de senaste åren. Helt ny och ändå skapligt billig utrustning har tagits fram som underlättar för amatörfotograferna, att man kan få styrt riggen automatiskt, att den ser själv var den är i rymden och kan justera in sig helt rätt och att den kan ta bilder utan att man själv behöver göra så mycket. Men det är en hel del tänkande man måste göra för att få ihop allt innan man kommit så långt
Intressant läsning! Vilka grejer! (Och jag har ju sett tidigare resultat, vilka bilder!)

Eftersom jag har fästingnoja hajade jag till då du skriver att det förstås är shorts som gäller. Hur klarar du dig?
Svar från pdahlen 2022-08-29 06:27
Tackar, jo det är spännande att ge sig på något man knappt ser tycker jag. Astro och makro som två exempel där man kan ta fram något som finns men som man inte riktigt vet hur det ser ut.

Jag har alltid shorts från maj till september. Fästingar är ju inget direkt problem vid astrofoto, värre kan det vara vid makrofoto, kryper faktiskt runt på ängarna i shorts. Borstar av mig ganska noga innan jag sätter mig i bilen igen. Har i år haft en fästing på mig, såklart är man vaccinerad mot TBE
Vilken rigg! Jag som tycker det är mycket prylar när jag dyker och har med kameran. Men det här står ju uppmonterat på plats och du behöver inte bära runt sakerna (eller simma med dem :-). Det tekniska är bortkastat på mej med det ska bli intressant att se dina bilder.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2022-08-29 06:23
Frun brukar ju kommentera min fotoutrustning varje gång vi åker över till Danmark, det är minst en typ ikeapåse med väskor för den vanliga fotograferingen. När jag har med för astrofoto, som jag hade förra veckan, så tillkom en papplåda för stativet, en ikeapåse för allt annat till stativet (huvudet, styrenhet) och så en fotoryggsäck till den elektronik och kablar, filter mm. Men jag flyttar det enbart till bil och från bilen och så får de stå på plats medans vi är i Danmark.
Roligt att det kommit ett tillskott då väntar jag med spänning på resultat i form av bilder.
Extra plus med många fina fotonätter. Här är det vanligt med fuktdimma på nätter. Nåt jag inte hade lika ofta innan.
/N
Svar från pdahlen 2022-08-29 06:39
Kommer bilder i veckan, redigerade de med 300mm igår. Det var svårare att komma ihåg hur jag redigerade bilder än att ta dem med utrustningen. Har ett moment i PS där jag minskar antar stjärnor och lägger in detta med en lagermask. Fick aldrig det med lagermasken att fungera igår. Får leta vidare i mina gamla anteckningar.

Det var ovanligt torrt dessa nätter, jag blev förvånad för jag vet att jag har stått under parasoll tidigare för att hålla fukten borta, det var först vid 4 tiden på morgonen när jag packade ihop som jag kände att det var lite fuktigt
Ska bli mkt spännande att se dina bilder! En hel del utrustning, jag gissar att har man väl börjat och fått blodad tand med så bra bilder du redan fått är det logiskt att vilja fortsätta, som tex lösa detta med viljen del av spektrumet man vill använda/ undvika. Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2022-08-29 06:47
Det är nog bra att ha något intresse som håller hjärnan igång. Det är ju inte helt enkelt att välja rätt utrustning och att dessutom få den att fungera. Sedan så tycker jag det är spännande att fotografera något som finns men som man inte kan se. Kostnaden för stativ, dator, kamera, filter mm är ändå rimlig, runt 30000:- vilket inte är mycket mer än en OK systemkamera. Tycker man ändå får ut en hel del för pengarna och det ör ju det viktigaste
Hej Peter.
Det här är "nördighet" på väldigt hög nivå - tycker jag. Och det är bra när man kan kombinera én hobby med en annan.
Jag har också kunnat göra det med veteranbilarna, men jag har inte hittat något som kan ersätta det :-(
Det finns även några väldigt fina bilder som du illustrerar din text med – jättebra.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från pdahlen 2022-08-30 07:13
Tackar, jo det är nog bra att nörda in i något och hålla hjärnan igång. Jag tycker det är särskilt spännande att ta bilder på något man inte ser, vad man verkligen har fotograferat ser man först när man har kommit halvvägs i redigeringen och kan då börja ana vad det ska bli
Nu börjar utrustningen se riktigt avancerad ut, hoppas på fina resultat :)
Har alltid velat lära mig mer än bara fota norrsken och vintergatan, men det är så mycket att lära och så mycket utrustning som man måste skaffa, så det har inte blivit av.
Någon gång kanske :)
Mvh
Fredrik
Svar från pdahlen 2022-08-30 07:08
Jo det är ju riktigt, lämnar man vidvinkel för norrsken och Vintergatan och ger sig på något annat så är det en hel del som ska läras in. Jag har i perioder läst och tittat på youtube i 2-5 timmar per dag. Det är ju också något man bedriver aktivt under september till mars i klara nätter, det brukar bli en 20-30nätter per år. Man bör ha möjlighet att göra det hemmavid för att det ska bli gjort. Jag kan både fotografera hemma från balkongen eller från sommarstugan, då det är deep sky så spelar inte miljön där man är någon roll då man använder tele. Fördelen för oss fågelfotografer är att vi kan använda vår utrustning som vi har och sätta den på någon typ av tracker.
Läckert! Kul.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2022-08-30 19:56
Tackar, känns som det är en lagom nivå i investeringar, under 30000:- för alltihop, det kan ju springa iväg, finns i princip ingen övre gräns