Kungsfiskaren i Jordbodalen del II

Blandar in lite kungsfiskare i flödet, en serie på 0,47 sekunder från Jordbodalen den 14 februari där jag har fått valuta för pre burst. Det är 0,03s mellan varje bild och här är alla bilder i serien med tills den flög ut ur bild. Denna serie är med 1/2500 och ISO 5000.  Något kortare tid hade varit bättre för jag tog de flesta bilder i denna serie genom Topaz Sharpen. 


Här kan man se att jag har reagerat något och flyttat kameran på den 12 bilden i serien. Med de 11 bilderna innan så gick det 0,37 sekunder innan jag kom med i spelet. 

Man skulle kunna flytta fokusrutan något uppåt, så man får lite mer luft nedåt för det är nedåt den oftast flyger, då går det lite mer tid innan den flyger ur bild och man kanske har en bättre chans att hinna med. 

Men ganska snabbt så flög den ur bild även om jag hann flytta kameran något. Den fortsatte sedan snett utåt och ner i vattnet, men jag hann inte med denna gång. Oftast vinner kungsfiskarna för den hinner trötta ut mig genom att sitta still på grenen i 5-10min och så dyker den när man har en svacka och hinner en bra bit innan jag får igång lederna och kan flytta kameran 

Inlagt 2025-02-21 06:14 | Läst 132 ggr. | Permalink
Hej Peter D.
Det är en imponerande teknisk utveckling som har skett inom fotobranschen - bare under den tiden jag har fotograferat.
Jag tänker att du använder din kameras potential med superautofokussystemet, som det också var tänkt av Nikon.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från pdahlen 2025-02-21 18:54
Tackar, jo det finns ett antal funktioner i kameran nu som hjälper till att ta lite mer speciella bilder.

På tal om något helt annat, så hade svensk TV en intervju med de grönländska skidskyttarna efter mix stafetten. Det är nog en av världens minsta landslag i skidskytte med fyra personer, två syskon och mamma o pappa
Erik Madsen 2025-02-21 19:50
De två syskonen intervjuades även i dansk TV. De var ett par mycket sympatiska ungdomar. De har inte de bästa träningsmöjligheterna på Grönland – med brist på skjutbanor. Men de var fortfarande väldigt bra på det. Det var ute på skidorna som det fattades något.
Mvh. Erik.
Pre-burst och snabb serietagning ger verkligen möjligheter för att fånga de mest optimala ögonblicken. Bra jobbat!
Hälsningar, Bjarne
Svar från pdahlen 2025-02-21 18:49
Tackar, jo funktionen ger möjlighet att ta bilder som var otrokgt svårt att ta tidigare. Hur många bilder på fjärilar har man som sitter kvar i blomman och när den väl flyger iväg så missar man den.
Bilderna blev ju bra även om det är för många likadana, fast bra med en serie att plocka enskilda bilder ifrån som man sedan vill visa, men det blir mycket bildhanterande, som ofta tar för mycket tid, är glad att jag numera fotar i JPG, det spar en hel del tid och blir rätt bra har jag konstaterat, även då redigeras det, men det blir mindre i alla fall, har inte längre något extrembehov av bildkvaliteten, det framgår ofta ändå inte när det visas här på FS.. Och när folk sen ofta betraktar bilderna på en mobil eller liten padda! Säljer heller inte några bilder där extremkvalitet efterfrågas.. Försöker bara ha kul vid fotandet, och efteråt hemma vid datorn! Och inte minst få lite motion när bilderna tas, det är troligen det viktigaste!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2025-02-21 16:55
Tackar, jag håller med det viktigaste är att komma ut och röra på sig samt uppleva naturen och vad den har att erbjuda. Fast jag är inte någon fan av JPG, om jag för raw har -100 till +100 att röra mig mellan så känns det att området för JPG är -40 till +25 typ. Men det är bara att acceptera eftersom det är det som erbjuds. I framtiden så tar jag inte med hela serier som jag gjort här, men det kändes intressant att se vad som händer under tiden som man själv inte har börjat reagera.

Jag har fortfarande inte förstått vad du har som fullt AF område? Nu har jag programmerat AF mode C2 till att täcka hela ytan, så ska jag testa detta. Auto område AF som är en fylld fyrkant, den känns inte som något man kan lita på
ehrsa 2025-02-21 19:18
He he, håller med om definitionen på RAW kontra JPG, men har upptäckt med nyare kameror att kameran själv i stort sett själv gör 'grovjobbet' och ofta på ett tillräckligt bra sätt, t.o.m. brushanteringen är fullt godkänt trots att den står på 'normal' enligt mig, sen är det bara finjusteringar kvar i PS7 för att optimera JPG-bilden, som att minska ner vissa färger som ofta t.ex. blått/cyan.. Sånt tror jag går att justera redan i kameran som en 'inställning' som ligger kvar, men jag har inte testat detta än.. Det går ändå snabbt för mig att fixa sånt i PS7..

He he, och jag förstår inte varför du inte förstår när jag skriver 'största fokusområdet'.. Vad vill du kalla det, när hela sökarens yta är ett enda stort fokusområde, det finns bara ett sånt! Där kommer också '3D' funktionen upp om man vrider ett snäpp till på 'främre' 'pekfingersratten', sen börjar det om med 'Pinpoint' osv.. och alla andra varianter av färdiga fokusområden, tills man är tillbaks igen på 'största fokusområdet' och sen kommer '3D' igen.. Jag har inget 'namn' på största fokusområdet, 'Full frame fokus area' kanske.. 😎
Hälsn!
Svar från pdahlen 2025-02-21 20:20
Ok, så du har inte gjort full fokus område själv som jag har gjort med C2 wide. I övrigt så har jag bara ett fullt AF område det som heter auto och som fylls med massa gröna boxar över nästan hela skärmen
Det är spännande, och blir ju riktigt bra, liknar något Panasonic haft ett tag att plocka enskilda bilder ur filmning, på mina senaste Pixelmobiler också det att stillbilden egentligen är en mycket kort filmsekvens. Har inte riktigt orken att pyssla med detta längre. Men jag ser ju här hur bra det blir, nästa steg är väl att ha kameran på stativ, och den går själv igång när fågeln far iväg, för hålla uppe länge är rätt jobbigt.
Svar från pdahlen 2025-02-21 16:45
Tackar, jag räknar med att nästa steg är som astrofoto där du har en guidekamera som styr riggen och en huvudkamera som fotograferar. Man riktar in guidekameran mot objektet och när objektet flyger iväg så styr guiden riggen så att kameran hela tiden har objektet i siktet. Nu är kanske kungsfiskaren någon snabbare än jordens rörelse mot stjärnhimlen, men det ska väl vara lite utmanade

Canon började med att erbjuda en filminspelning för avtryck, och att man fick plocka ut enstaka bilder från filmen. Men på de senaste dyrare modellerna så har de ny pre burst även i raw.
När jag läste din svar i den förra bloggen om hur högt fågeln sitter ovanför vattnet, förstår jag hur svårt det är att hänga med. Jag har försökt hänga med flygande nötskrika som flyger mot en matplats och det är inte helt lätt. När man står och handhåller väldigt länge blir det dessutom extra svårt. Kanske ett bra gimbalhuvud och kameran på stativ kunde vara något. 1/4000 s är också att föredra, men det ser rätt OK ut ändå. Är dessa bilder obeskurna? Om så är fallet finns det kanske lite mer att hämta om man bara väljer ut enstaka bilder som man vill visa. Att få se alla i en serie kan dock vara intressant för den som är intresserad av vad utrustningen kan göra.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2025-02-21 18:41
Tackar, om man ser den första bilden i serien så är fågeln i centrum av sökaren. Nedre kant är ”obeskuren” så när nedre kant rör sig nedåt så är det jag som börjar röra kameran, från bild 12 osv. Jo jag har några tankar till nästa gång. Jag håller kameran så jag har mer luft nedåt och framåt eftersom det är dit fågeln flyger. Jag kommer att prova enbent stativ med ett tvåvägshuvud som inte är låst men som avlastar vikten. Jag provar också att titta på skärmen istället för sökaren.
Snygga bilder på den lilla Kungsfiskaren, som det så ofta blir när du besöker Jordbodalen, Peter!
Svar från pdahlen 2025-02-21 18:43
Tackar, troligen en av Sveriges mest fotograferade kungsfiskare