Allt mellan himmel och jord / Peter

av Peter Dahlén

Jordbodalen 2-10 januari

Nedan de tre turer jag gjort i Jordbodalen i Helsingborg den 2, 7 och 10 Januari. Det är väl i princip de tre dagar jag har fotograferat de första veckorna i januari, det har var blåst, regn, dimma mm ( det ska visst fortsätta januari ut). 


Strömstaren är såklart på plats 

Även kungsfiskaren har varit där regelbundet, denna morgon hade det t.o.m kommit lite snö 

Här en bild där AF rutan wide inte fungerar, då ögonfokus inte alltid fungerar på det avståndet så hamnade fokus på grenarna. För de två övre bilderna så hade jag istället en punkt mätning. Det är här 15-20m över till andra sidan dammen och med ett 300mm så kan inte kameran sätta ögonfokus i detta ljus. 


Det räcke man såg bakom kungsfiskaren i förra bilden ser man här på andra sidan dammen. Det fanns en liten solglimt denna morgon 

Rödhaken ser man också ganska ofta 

Postat 2025-01-20 07:41 | Läst 159 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Hämta hem bloggen del 2

För 2024 så valde jag att spara utan sidbrytningar (som jag visade i förra bloggen). Det var kanske inte så smart för hela bloggen hamnade på en enda sida. När man sedan slog ihop pdferna så kunde det bli olika bredd på bilderna pga hur många bilder man hade i varje blogg. Samt skulle man gör en E-bok så hamnade typ 15 bilder på en sida, samt att det blev mikrotext.

Körde en del av 2023 idag, med sidbrytning (via Print och spara som PDF), valde A3 för då kunde jag få med två bilder per sida. Ser ju vettigare ut, men som ni kanske ser så hamnar tex texten för bilden ibland på nästa sida. Det blir ju ganska snyggt i Fliphtml5 men skulle man spara ut filen i något format så fungerande det inte med gratisversion utan blev typ 100:-/månad eller mer. Med den siddelning jag fick nu så kan ett år bli 1500 sidor, det verkar också vara mer än E-böckerna klarar av.  

Kanske finns det ingen snabb fix, utan man kanske måste själv ta och redigera in text för text och bild för bild så man får en snygg layout om man nu ska göra en vettig bok. En snabb fix för att plocka hem pdffiler som man kan söka i är ju dock fortfarande användbart och jag tror att det bästa är att man väljer PDF via print och väljer A1 eller A2 som format, då får man oftast in 2/3 bilder per sida och att texten är läsbar 



Bilden visar ett uppslag i Eboken när den ligger i verktyget. Kanske går det att bläddra i boken med länken nedan? 

https://online.fliphtml5.com/mkpfj/hfps/#p=20


När man tittar i boken så kan det tex bli såhär med stående bilder, att sidbrytning ligger i bilden och en bit fortsätter på andra sidan 

Postat 2025-01-18 08:18 | Läst 226 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hämta hem bloggen

Jag har ju funderat i många år om jag skulle göra en årsbok från bloggarna, men har aldrig kommit till skott och jag vet inte riktigt hur bra idé det är, mer om detta senare. I år har jag iaf tagit ett steg och det är att plocka hem bloggarna från 2024.

Fick ett lite tillägg från David Elmfeldt som är ?__style=print som man skriver in efter URL strängen. Man går till blogglistan och väljer visa blogg på den första man vill hämta hem, skriver in strängen ovan och trycker enter. Då får man upp en fråga om Print, här kan man välja OK eller Avbryt. Det man får är ett litet annat utseende på bloggen, det + som finns på bilderna i visa  är borta och så också kommentarerna på slutet, mer som hur bloggen ser ut i redigera. 

Väljer man OK på Printfrågan så går man till print mode, där man antingen skriver ut bloggen eller väljer valet att spara den som pdf, med OK så har man med sidbrytningar vilket inte alltid (nästan aldrig) ligger rätt. Jag valde istället att välja Avbryt och istället högerklicka och välja Spara som pdf. Denna funktion finns i ett antal olika webbläsare, bl.a Opera men inte i tex Edge, så man kan börja att se med ett högerklick på sin blogg om webbläsaren stöder spara som pdf. 

Så fick jag min första blogg som pdf, nu ska man bara upprepa detta 209 gånger för 2024, iaf var det så många bloggar jag hade skapat under året. Det är är skitjobb, man tröttnar efter typ fem bloggar men jag kämpade mig vidare. Säg att det tar 10-15 sekunder per blogg så med 209 så tog det runt en timma, fast jag delade upp det på flera dagar. Jag gjorde min blogglista bakifrån för det är så den visas på fotosidan, man ändrar sorteringsordning senare efter datum i nedladdning. Jag hade ganska ofta samma titel vilket gjorde att jag inte kunde spara som den var, så jag fick slänga in ett extra tecken ibland. Kan vara något att tänka på i framtiden att man gör titlarna unika. 

Nästa steg var att slå ihop pdferna, provade först PDF24 men fungerade inte med mina pdf. PDFgear fungerade fint och var enkel att använda, man valde Merge pdf och hämtade in alla filerna och väntade tills samtliga var bearbetade, kanske 30s och därefter merge, så fick jag en fil på 478MB för hela året 2024. Den fungerar fint i datorn men var för tung att jobba med från Dropbox och surfplatta. Jag valde därför att istället dela upp bloggarna i olika ämnen som Astro, Kolonin, Utvälinge/Stureholm, Jordbodalen etc. Då blev det filer på 20-50MB styck, vilket fungerade fint även från surfplatta. 

Varför gör jag då detta? Jag återvänder en hel del till mina bloggar, för det är där jag berättar om var bilden är tagen, vilken fågel det är på bilden, kanske hur jag har tagit bilden etc, information som jag inte kan få någonstans utan att göra om hela efterforskningen på nytt. Med att ha bloggarna på datorn och bryta ner året i del ämnen så kan jag relativt enkelt hitta det jag söker, man kan också använda sökfunktioner i pdfverktyget. Tidigare har man fått bläddra i listan över alla bloggar och det har tagit en del tid innan man hittat den blogg man söker. 

Att göra en bok i papper, tror jag inte riktigt på längre.  Om nu året består av 209 bloggar och jag har kanske 10 bilder per blogg så får jag kanske in två bilder med text per sida, vilket betyder ungefär 1000 sidor, och vad brukar en bok kosta? kanske 300:- för 25 sidor??!

Men men, om man tar den totala pdffilen på ungefär 500MB och skapa en E-bok vore kanske något. Jag måste gräva mer i vad detta innebär men det finns iaf E-förlag där det är gratis att skapa en bok men om man kan läsa den var lite oklart. 

Det tråkiga är såklart att för varje blogg kopiera in denna sträng och trycka avbryt samt välja spara som pdf. Bara att hoppas att Fotosidan ordnar något mer automatiskt så man bara behöver markera bloggarna och välja spara som pdf 😊. Eller varför inte, en funktion med skapa E-årsbok och så har man en E-bok som ligger lagrad hos Fotosidan 👍.

En intressant finess som jag inte hade räknat med är att varje bild i pdf’n har en länk till där bilden är sparad hos Fotosidan. Så bläddrar man i sin pdf och vill se bilden i högre upplösning, så klickar man på bilden så hamnar man i den bild med den upplösning som man en gång laddade upp till Fotosidan, liknade som man ser bloggen på Fotosidan fast man har en pdf hemma som bas. 


Min lista med de första bloggarna av 209 från året 2024 

Så kan en början på en blogg se ut i pdf. När man håller på bilden så kommer det upp en länk, den leder till en bättre bild som finns på fotosidan 



Upptäckte ett problem när jag försökte skapa en E-bok med FlipHTML5 med min pdf fil som grund, det är att att vid sammanslagningen så har den gjort att varje blogg är på en sida, dvs det kan vara typ 10-15 bilder på en sida och det blir bara små remsor. Får se om jag kan fixa sidbrytningar i pdf’n för att komma vidare 

Postat 2025-01-17 06:00 | Läst 298 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Årskrönika på kolonin

Frun tyckte det var för lite trädgård i min årskrönika så det får bli en dedikerad blogg enbart till vår koloni i Helsingborg. Det var ett riktigt bra år när det gäller frukt, grönsaker och bär. Många bilder blev det så att frun blir riktigt nöjd, happy wife happy life 

Januari


240124, det var tidig sådd av sallad i växthuset som kom upp redan i slutet av januari. Kommer inte ihåg när vi började äta men det var nog i mars/april 

240127, guldadonisen är en tidig växt 

240128 även trollhasseln blommar tidigt 

Februari 


240203, i början av februari så har de tidiga snödropparna knoppar 

240221, vi har också en tidig blåsippa 

240228 och de första krokus kom i slutet av februari 

Mars


240304, i början av mars tittade tomatodlingen upp 

240327, backsipporna är också ganska tidiga 

240327, den första fjärilen jag såg blev en citronfjäril 

April

240406, bin i början av april 

I mitten av april stod det mesta i stenpartiet i blom 

Periskoträdet blommade vackert 

Och något senare i april kom vårt körsbärsträd, det ger inga frukter utan är enbart för sin blomning på våren 

Maj


I maj så är rhododendron igång 

Piplök och gräslök 

Squash 

Trädpion samt tulpaner i nedkant 

Plantorna i växthuset börjar ta form 

Nu blommar de flesta av rhododendron. Äppleträdet gav en riklig skörd på hösten 

Iris 

Gurka

Sockerärtor 

Sallad i den närmast och spenat i nästa pallkrage 


Jordgubbslandet 

Riktigt bra skörd med jordgubbar 

Squashen gav mycket i 2024 från ganska tidigt till sent på hösten 

Fänkål 

Juni


Dramatisk himmel 
Hallon, bra skörd här också 

Juli

Estisk gul i mitten var en planta som nog satte rekord i antal tomater på en ganska liten planta 

42 days en tidig sort som är den tomat vi kunde börja äta först 

Sart Roloise en vacker tomat 

Gula vaxbönor 

Kosmonat Volkov till vänster och Lea von Annemarie i mitten 

Fänkålen växte också fint, gäller att skörda den innan den sätter blommor för därefter blir den stenhård och går inte att äta 

Dahlia Rebecca 

King Kong till vänster och Lovely Lush i mitten samt till höger Pink Tiger 

Vår favorit Blush Tiger 

King Kong och Lovely Lush

Physalis väldig växtkraft och många frukter men de hann aldrig att mogna, kanske 5% var ätbara 

Augusti

Dahlia Café au Lait 

September 


vår häck med kärleksört 

Höstasters

December

Snödroppar igång till detta års blomning 

Samma gäller guldadonisen, så nu är cirkeln sluten 

Postat 2025-01-16 05:36 | Läst 293 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Astro från Rydebäck 15 jan

 Det var ganska dåligt väder i november o december, men det blev ändå några nätter då jag kunde fotografera från balkongen i Rydebäck, som blev dessa bilder. Alla är med 300mm och filtret Ultimate som är ett smalbandsfilter som bara släpper igenom OIII och Ha.


Sh2-188 Shrimp nebula, ett ganska litet objekt 850 ljusår bort 

Sh2-101 Tulip nebula i en hubblepalett 

NGC7380 Wizard nebula 
NGC6960 Western veil nebula 

NGC6888 Crescent nebula 

LBN331 Read veil nebula 

IC1848 Soul nebula in en hubblepalett 

IC443 Jellyfish nebula 


IC410 Tadpoles nebula ien hubblepalett 

samma som ovan men med standard redigering. Man ser de två grodynglen ungefär i mitten 

Postat 2025-01-15 06:22 | Läst 330 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 330 Nästa