Brev från kolonien 2024:16

Blandade bilder från kolonin i Helsingborg  den 16-26 juni


kanske blombock 

en gräshoppa/vårtbitare 

någon spindel 

Digitalis perenn 

det gula är sedum och den lila en timjan 

Sömntuta 


Trift 

Det mulnade på 

Solnedgång 


Tog med en extra bild på grodan, så kan man kan jämföra med storleken med trallvirke som har 120mm i bredd


Vanlig groda, jo den heter så, det var en stor groda på kanske 7-8cm. Denna hoppade upp på altanen och lät sig fotograferas innan den försvann, för samtidigt så var det fullt upp i luften av trollsländor och tornseglare. Fotograferade med bländare från f/4 till f/14, valde här f/14 som gav skärpedjup över hela grodan med mitt 300mm tele 



Troligen var det massa insekter i luften för lite längre ner så flög trollsländorna runt över kolonin 



och över trollsländorna flög tornseglare, trodde först att tornseglarna var intresserade av trollsländorna, men troligen jagade de samma insekter. Det var många tornseglare, ett tjugotal, några dagar senare såg jag dessa tornseglare när jag parkerade bilen vid kolonin, bara en hundra meter bort

Inlagt 2024-07-02 06:08 | Läst 214 ggr. | Permalink
Grodan på puffbilden är ju toppen! Som vanligt blommar det vackert på kolonin och det drar ju till sej insekter så här års. Vi har inte hunnit kippa häcken ännu och den blommar för fullt. Fjärilarna älskar den. Jag gillar den diskreta bilden på sömntutan och humlan på väg in i digitalis.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2024-07-02 15:09
Tackar, jo det är en hel del liv på kolonin just nu både på marken och i luften, men inte så många fjärilar än
Härliga sommarbilder. Gillar bilden på den tuffa grodan.
/Ulla
Svar från pdahlen 2024-07-02 15:07
Tackar, jo grodan var fräck
Kul motiv! Bra bilder på grodan, som ser ut som en padda här.. Fint med 'omgivningsbilder' också! Bra fart på Tornseglaren där, syns på vinkeln på vingarna, det kan gå i 100 km/tim. i planflykt så där, har den nyss gjort en brant dykning ninnan kan det vara det dubbla.. Detta har jag läst och är inte uppmätt.. 😎 📐 Här är det rätt lugnt med Tornseglarna i en period just nu, det brukar ändras!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2024-07-02 15:01
Tackar. Har tittat på bilder på svenska grodor och paddor och den enda som jag hittade där färgen stämde var på Vanlig groda. Jag tog bilderna på trollslända och tornseglare med 300/4. Ångrar efteråt att jag inte tog tornseglare med 28mm istället så man hade fått med ett antal tornseglare samt trädgården, men det kommer kanske fler chanser.
Vilken härlig koloni. Grodan var ju verkligen stor.
Sömntuta var nytt för mig, fin.
Frodig grönska ni har.
/N
Svar från pdahlen 2024-07-02 15:06
Tackar, det hände en hel del på kolonin denna gång
Det ser verkligen fint ut där i kolonin med både växter och djur. Gillar särskilt de mer ensamma blommorna med fin bakgrundsskärpa. Grodan är toppen också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från pdahlen 2024-07-02 15:04
Tackar, brukar använda Samyang 35/1,4 eller makro 105/2,8 när man vill ha lite softad bakgrund
Hej Peter.
Jag har precis bläddrat igenom dina vackra bilder från koloniträdgården - här i början av TdF.
Bilderna på rosorna nummer 6 och 8 är favoriterna här i huset.
Grodan är såklart också väldigt imponerande. Det hade varit trevligt att ha något som kunde visa storleksförhållandet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från pdahlen 2024-07-02 14:57
Tackar, jag la in en extrabild i en annan vinkel där man kan få en uppfattning av storleken, bredden på virket är 120mm
Erik Madsen 2024-07-02 15:21
OK modtaget - WOW.
Mvh. Erik.
Grodan hamnar bland favoriterna, älskar kräldjur! Underbar brev från din koloni med många läckra bilder. Beundrar dina vackra rabatter!
Hälsningar Halina
Svar från pdahlen 2024-07-02 21:56
Tackar, gillar att fotografera grodor men det brukar oftast vara de små på någon centimeter, denna var nog den största jag har fotograferat
Oj vilket gediget inlägg skoj att se så många fina bilder. Bilderna på grodan blir mina favoriter, jag tycker om grodor. Spännande djur samtidigt som dom ser lite skojiga ut tycker jag.
Svar från pdahlen 2024-07-02 22:14
Tackar, har fotograferat en hel del grodor, men det brukar vara de små som finns i hundratals. Detta är nog den största jag har fotograferat. Visst är det skojiga, som Kermit
En klase superfina bilder, rosen är underbart vacker och sömntutan så fin också. Er koloni är så vacker och så underbart riklig växtlighet.
det flygande djurlivet är ganska så rikligt också. Grodan är också söt på sitt sätt.
Såg att vi har också en groda eller möjligtvis är det en padda som håller till här, den hoppar fram ibland ur växtligheten på sena kvällar.
Rävungen som nog slår din groda i söthet har jag inte lyckats få på bild och ros hade jag på gång för någon vecka sedan. Inhägnad, men det löste rådjuren galant och åt upp alla knoppar.
Svar från pdahlen 2024-07-04 11:13
Tackar, jo rådjuren är skickliga. Jag hade inhägnat kökslandet vid sommarstugan i Kungsbacka för många år sedan med ett 1,8m högt nät, vet inte hur de tog sig in om de hoppade över eller ålade sig under men de lyckades röja hela området med att äta eller trampa ner i sina försök att ta sig ut, de hade iaf fällt stängslet utåt. Efter det så struntade vi med stängsel det blev faktisk bättre. Frun sprayade växterna med vitlöksvatten, det ser ut att ha effekt ingen blomma uppäten i år. Frun håller ordning på kolonin här, så det är ordning och reda i odlingarna. Pallkragar hjälper till att få en struktur i kökslandet och det är också enklare att sköta, man kan också sätta upp en kant för sniglar eller nät mm, ganska praktiskt