Brev från kolonien 2023:21

Blandade bilder från kolonin från den 22/7 till 6/8 samt några färska på slutet från veckan 


Första gången vi odlade meloner, den ena sorten vi hade gav inget och den andra gav 2st, det vid en tid då melonerna kostade 15:- kg i affären. Tror inte vi satsar på meloner nästa år 

Men den smakade melon 

Morgonbild över kolonin 

Rebecca 

Café au Lait

lejongap och humla 

Bolltistel 

hortensior 

fluga 


dahlior 


en okänd, en felleverans men insekterna gillar den 

en blandning av tomater, det blir mer om tomater på slutet 

röd solhatt 



bi i stockros 

violruta 




mer dahlior, Teesbrooke Audrey

hortensia Hot Chocolate 

unge av ärtsångare, det blev några stycken 

solroser 

Att ta hand om alla tomater är ett projekt i sig, det har blivit 5-6 kastruller av pastasås i veckan 


samt ett 6-10 plåtar torkade tomater som jag därefter fryser. Har även fryst in en hel del färska, men de tar ju plats i frysen och det har vi inte 

Inlagt 2023-09-03 06:41 | Läst 457 ggr. | Permalink
Oj vad vackert och vilken fin skörd det blev!
Svar från pdahlen 2023-09-04 07:39
Tackar, ja just nu kämpar vi med skörden
Många fina bilder där! Violrutan t.ex, humlan o.s.v. En sådan melonplanta satte jag ute, blev bara blad, tror det var för kallt ute. Kokar själv lite persikosylt då och då, finslipar balansen syra - sötma - färg. Mustigt dramatisk morgonbild!
Svar från pdahlen 2023-09-04 07:38
Tackar, vi hade melonen i växthus, tre plantor som gav totalt 2 meloner i en storlek på 1dm, så det var inte riktigt värt det, men kul att pröva
Härliga färger att se! Violruta med den mörka bakgrunden blev riktigt snygg tycker jag.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2023-09-04 07:36
Tackar, violrutan är riktigt vacker växt
Puffbilden var läcker och ni har mycket fint som blommar just nu. Känner igen tomatkoket. Denna helg blev det mest hackad fryst tomat, för jag har haft annat för mej. Varför fryser du de torkade tomaterna? Jag packar mina i en glasburk och häller på olja. Den måste visserligen stå i kylen men det är lätt att plocka några torkade tomater när man behöver.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2023-09-04 07:33
Tackar. Frun är med i Tomatklubben på FB där de varnar om att aldrig lägga in i olja pga Clostridium botulinum samt dottern på Livsmedelsverket, så därför fryser vi in. Se länk Livsmedelsverket https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/clostridium-botulinum.
Lena Holm 2023-09-04 07:51
Jag trodde att det möjligen skulle bli mögel på tomaterna i olja, men de jag gjorde förra året klarade sej. Botulism var nog det sista jag hade väntat mej av vad jag visste om den bakterien, men om oturen är framme är det ju extremt giftigt. Jag får väl använda mina tomater i uppvärmda rätter för att vara på säkra sidan, även om jag tror risken är extremt liten då burkarna förvaras i kylen.
Hälsingar Lena
Svar från pdahlen 2023-09-04 11:59
Jag fryser in i plastpåsar, potionförpackningar, så det tar inte så stor plats i frysen jämfört med annat vi har fryst in. I kylen har vi nu ett trettiotal burkar blåbär och jordgubbsmarmelad , så där är det inte heller någon plats. Det är ju tur att vi har så många ställen, att vi har 4 kylskåp och 5 frysar 😁