Astro med 135mm, natt 2

Fortsätter med bilder från den andra natten, samma utrustning som i natt 1 med undantaget av att nu är det med objektivet Samyang 135/2.  Natt 1 är här

https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/astro-med-300mm-natt-1.htm

Appen SkySafari Plus är riktigt bra för planering, för man kan lägga in olika kameror och objektiv så får man en ram som visar bildutsnittet i appens stjärnhimmel vilket är till stor hjälp att välja objektiv efter objekt. Jag använder även appen till att lagra objekt som jag ser bilder på i olika forum, som framtida projekt.  

Bilderna är tagna mellan 22.30 och 03.30. Dessa nätter var jag vaken den mesta av tiden, var bl.a ute för att byta filter. Men skulle jag välja ut några objekt och använda samma filter så skulle jag kunna låta den gå själv och skifta objekt enligt en plan man lägger in i Asiair. Men nu i starten av säsongen är det bra att vara med lite och se så att det går rätt till.

Viktigt att man noterar vad man gör, vad man fotografer med vilken utrustning, inställningar tider samt vilka filter man använder. Detta för att senaste bland annat kunna matcha med rätt kalibreringbilder. När jag tömmer minneskortet så lägger jag in bilderna i mappar efter dag och märker mappen med objekt samt viket filter som är använt. 

Bilderna är stackade i Siril, stjärnorna är för vissa av bilderna borttagna med StarNet++ och därefter är bilderna redigerade i LR och PS. Har också brusreducerat med Topaz DeNoise.


Eastern och Western Veil, den till vänster och den till höger. I mitten är Pickering’s triangle. Kallas slöjnebulosan på svenska.  Ligger 1470 ljusår bort, är moln av uppvärmd joniserad gas och stoftpartiklar. Tagen med LeXtreme filter 300 sekunder och 10 bilder. 

Elephant trunk nebula, är egentligen en liten del av IC 1396, själva snabeln är märkt 1396A är den lilla snabel som man ser sticker upp i nedkant av nebulosan. Jag får prova att ta en ”närbild” på just snabeln någon gång. Den ligger 2400 ljusår bort. Just denna bild är en mix med 30 bilder på 60 sekunder med IR Cut filter och 7 bilder på 300 sekunder med LeXtreme filter. Dessa har jag sedan blandat i stackningen. Jag har för samtliga bilder jag har tagit i år, tagit bilder med smalbandsfilter (LeXtreme) samt utan filter eller IR Cut. Sedan har jag vid redigeringen tagit fram en stackad version med LeXtreme och en med IR Cut samt en mix version. Därefter så ser jag i redigeringen vilken som blir bäst och som jag sedan går vidare med. Det är svårt att veta från början vilken som blir bäst, men ett riktmärke brukar vara att LeXtreme blir bäst när det är nebulosor och utan är bäst för galaxer, men det finns undantag här också. 

Bubble Nebula 3,5 ljusår bort.  Fick inte riktigt bubblan att framstå, så jag är inte helt nöjd, behövs troligen betydligt mer bilddata. Här är det med LeXtreme 300 sekunder och 10 bilder.

Som ni ser så har jag under dessa dagar tagit bilder med LeXtreme och 300 sekunder eller med IR Cut och 60 sekunder. Det är ingen slump att man väljer några standardtider, för man bygger upp ett bibliotek med kalibreringsbilder och då är det bra att ha så få kombinationer som  möjligt, detta för att slippa ta nya kalibreringbilder hela tiden. 

Inlagt 2022-09-01 05:29 | Läst 595 ggr. | Permalink
Vilka bilder Peter! Vilket projekt! Häftigt, precis som tidigare blogg inlägg :)
Svar från pdahlen 2022-09-01 21:10
Tackar, det är en spännande hobby, man vet oftast inte förrän någon dag efter man tagit bilden hur den ser ut
Så fina djuprymds bilder...
👌😊
Svar från pdahlen 2022-09-01 21:11
Tackar, man lär sig mer o mer. Nu vill jag ha mer mörker och klara nätter
Fantastiskt snygga och intressanta bilder här också! Tror du är ganska envis.. 🙂 Jag hade aldrig orkat..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2022-09-01 21:16
Tackar, man får lägga ner en hel del tid på research, först vad man ska ha för utrustning , sedan vilka objekt man ska välja (det är ju inte samma på hösten, vintern och våren vissa är bara synliga under en viss tid)samt hur man ska redigera.
Oj! Att det kan gå att sitta i en trädgård och ta såna här bilder eller låta kamera med tillbehör ta dom sen allt riktats upp och ställts in, det är märkvärdigt! Tack för att få titta och läsa!
Svar från pdahlen 2022-09-01 21:19
Tackar, det har blivit så mycket enklare för amatörer att fotografera deep space de senaste åren, gäller bara att ta reda på hur :)
Vilka pangbilder! Fantastiskt! Blivande astrofotograf Peter! ✌️😊 hälsar Lasse
Svar från pdahlen 2022-09-01 21:20
Tackar, nu vill man bara få mer mörker och klara nätter
Jag säger bara hatten av, det här är fantastiskt spännande och vackert att titta på.
Svar från pdahlen 2022-09-01 21:22
Tackar, kul att kunna fotografera något man inte ser
Väldigt läckra bilder! Fantastiskt vad spännande saker man kan se ute i rymden. Spännande med rymden helt klart. Undrar om raketuppskutningen på lördag (Artemis 1) kanske går att se från Sverige. Tänkte ibland brukar det bli ett ljusfenomen på himlen och man säger att det är en raketuppskjutning.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2022-09-03 07:54
Tackar. Jo jag tycker det är spännande, innan jag började fotografera Astro så hade jag ingen aning om allt som finns där uppe i färg, man man tittar upp så är det i svartvitt

Jag ska försöka se uppskjutningen iaf via internet, såg det tidigare försöket. Ibland kan man ju se något steg som brinner upp, men det är nog svårt att förutspå i förväg (i alla fall för mig) var det blir och när
Fantastiska bilder du tagit Peter :)
Intressant läsning och information om det du fotar, och hur du gått tillväga för att ta bilderna, vet att det ligger mycket jobb bakom :)
Mvh
Fredrik
Svar från pdahlen 2022-09-03 08:03
Tackar, det är mycket att sätta sig in i helt klart. Det är nog ett par timmar om dagen som går till att läsa om utrustning, redigering och objekt att fotografera.
Vilka häftiga bilder, vilket tålamod och kunskap.
Så kul att se !
Ing-Marie
Svar från pdahlen 2022-09-04 19:17
Tackar, det är väldigt mycket att lära sig, men något större tålamod behöver man inte. Då är det värre att sitta och vänta på en fågel, det är ju tur jag inte behöver sitta och vänta i tusen år för att ljuset från en galax ska nå fram😊, då hade jag nog gett upp