Möllehässle tur 2, svalor o tornseglare

När man är i Möllehässle så måste man ju testa sin snabbhet, denna gång blev det i huvudsak på tornseglare som flög över dammen. De struntade helt i mig så vid några tillfällen flög de enbart en meter ifrån mig. Man ser i några bilder att det var också bra med insekter i luften. D500 och 300/4, 1/3500. Jag försökte ett tag med 3D men det fanns ju inte en chans att hålla markören på tornseglaren så det är i lägre AF-C grupp. 


tornseglare 

hussvala 


med en suddig gravand 

tornseglare

Zoomar man in så ser man massa prickar i bilden, det är inte smuts på sensorn utan insekter 


insekt framför 

kul när man verkligen får en måltid i bild, eller en förrätt kanske 


även en ladusvala fick vara med 

Inlagt 2022-06-06 06:24 | Läst 441 ggr. | Permalink
Fint fångade Tornseglare Peter!
Bilden med ”måltiden” är imponerande 😃
Svar från pdahlen 2022-06-06 16:15
Tackar, den var mest tur, det går ju inte att urskilja så mycket i den farten
Det blev väldigt bra, särskilt bilden med ätande tornseglare , aldrig sett innan. Väldigt tydligt och bra. Har tornseglare som dyker upp då och då och stryker runt huset, men det är så mycket träd och byggnader ivägen, omöjligt få bild. Stod och fotograferade fåglar denna morgon i en glugg mellan 2 träd, svalorna flög rundor alldelas för nära, lite avstånd behövs.
Svar från pdahlen 2022-06-06 16:20
Tackar, det är väldigt viktigt att ha fri sikt, man behöver den framförhållning att man ser när de flyger in och man sedan kan följa dem lite innan man börjar fotografera. Stod vid en å i Danmark en gång och försökte fotografera svalor som flög vid vattenytan, men eftersom man inte såg något innan de kom inflygande och så var det en stäcka på kanske 30m man såg dem och det var nog en 10-20m bort, det gick alltså inte tror jag fick ut kanske 2-3 bilder, ofta hann man inte ens trycka av innan de var borta
Grattis till dom bilderna, det blev mycket bra! Och superfint med bakgrunderna så här! Tornseglarna känns rätt så orädda här också och kommer som närmast när dom busflyger i grupp förbi balkongen, och då är det bara förinställd manuell fokus och en snabb och rörlig handled som kan fånga deras framfart.. Du skulle aldrig hinna se dom i sökaren, inte AF heller.. På håll med 300 mm. PF så fungerar '3D' AF-C, eller bara AF-C även utan 3D, och då är det mest himmel med ev. moln som bakgrund, vilket blir fint det också, men hittills ger det inte 'bättre' närbilder än de jag kan ta nära balkongen med ett vidvinkelobjektiv (just nu provar jag med ett 20 mm. f/1,8). Hur många bilder hade du med dig hem..?
Hälsn!
Svar från pdahlen 2022-06-06 14:48
Tackar, det gick ganska bra att fotografera tornseglare de är ju lite större än svalorna så det är något mer att sätta träff på. Fick nog ut ett 45 bilder av 370 tagna, men då är inte alla kasserade oskarpa. Kan det vara på en 10-30m håll ungefär, de är inte så mycket beskurna runt 75% av bilden är kvar, mest för att justera kompositionen , rak horisont och så. Endast den som äter är kraftigt beskuren.

Var där igen för några dagar sedan och då var det svalor som drack (eller badade) i dammen. Där blev det en del bilder också. Jag började med GrP men jag upplevde en hel del ur fokus så jag tror att när de är så nära ytan och att man står upp så blir det så att nederdelen av GrP tar i ytan framför fågeln så därför ligger fokus framför. Jag ändrade till en punkt och då gick det bättre, lite märkligt att fotografera svalor med en punkt men man sätter nog mest fokus på vattenytan där svalan är. När jag var på väg hem så kom jag på att jag skulle ha fotograferat svalorna när de dricker, liggande på marken, sitter bilden så blir det nog otroligt fräck i låg vinkel. Jag tror inte man ska ha AF utan manuell fokus och kanske Z kameran, så att man får färgmarkering på objektet när den är i fokus. Jag fotograferade humlor på det sättet att jag tryckte av varje gång de blev färgmarkerade. Får nog ta mig dit igen :)
ehrsa 2022-06-06 19:22
Kul om du får bra bilder på 'drickande' svalor, eller/och även Tornseglare.. Men det är svårt, jag har aldrig fotat svalor som gjort det, däremot Tornseglare har jag gjort ett par gånger, och lyckats rätt så bra i alla fall.. För att man ska se dom 'skopa' vatten likt 'brandflygplan' så bör det vara nära +30° eller mer, då är dom rätt så aktiva och återkommer 'i grupp' till något hyfsat stilla 'vatten' rätt så regelbundet, varje kvart ungefär.. Troligen är det flera olika grupper som återkommit när jag fotat dom.. Och det går blixtsnabbt (så klart..) En snabb neddykning och sedan glidflyg med undre delen av näbben ned i vattnet för att fylla krävan, sedan en snabb upptagning och iväg, allt är över på c:a 1-2 sekunder är min gissning.. Det är en utmaning för både kamera och fotograf.. Själv har jag då suttit på en låg mindre stol med kameran på ett enbent stativ som går snabbt att vrida mot ett motiv, och ibland har kameran hunnit få fokus, men oftast lite för sent så klart..

Här är en blogg om det hela, fotat för 8 år sen:
https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/hur-slacker-tornseglare-sin-torst.htm#comments
Över 6700 har läst den bloggen..

Och här för 4 år sen:
https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/vissa-av-oss-gommer-sig-i.htm

Kanske har du redan sett dessa bloggar..?
Hälsn!
Svar från pdahlen 2022-06-06 20:55
Har inte sett dem tidigare, var inte så aktiv bloggare tidigare. Intressant att läsa om tornseglarna, kul att se bilderna, gillar särskilt de bilder i den andra bloggen med grönt vatten
Fantastiska bilder Peter, grattis till dom. Väldigt fint med miljön med i bilderna, gör det extra snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2022-06-06 21:00
Tackar, jo här blev det som jag hoppats med fokus på de lågflygande och få med miljön, man ligger på gränsen till vad man själv o kameran klarar av.
Wow vilka fina bilder du fått till! Gissar att det inte är helt enkelt heller att fånga de snabba tornseglarna. Bilden på svalan och den flygande förrätten 😊är ju verkligen kanon!
Svar från pdahlen 2022-06-07 06:07
Tackar, nä det är inte helt lätt och eftersom jag vill ha dem längs marken så är det lätt hänt att det blir fokus på bakgrunden.