Astrofoto från balkongen

Det var några fina nätter i mars, så kameran fick komma ut på balkongen. Jag har enbart sikt mellan sydväst till nordväst så det gäller att fånga objekten när de är däremellan. De får inte heller ligga för högt för då kan jag inte fotografera pga taket och inte för långt ner mot horisonten heller för där är sämre siktförutsättningar. Jag brukar kunna hinna med 1-2 timmar per objekt innan de försvinner. Har nu också fått extern matning till kameran så att batteriet klarar sig hela natten, tidigare var jag tvungen att byta batteri varannan timma, detta var ju lite synd eftersom kameran med riggen med GoTo kan programmeras för ett antal objekt och klara sig helt själv medan man sover.

https://www.cyberphoto.se/foto-video/kameratillbehor/batterier/portabel-stromforsorjning/jupio-power-vault-dslr-enel15-nikon

Running man nebulosan till vänster och Orion nebulosan till höger. Orion har jag tagit många gånger men här vill jag också få fram Running man, som är ljussvagare. 

Tagen med D500 och 300/4 med TC1,4, f/6,3 och ISO500, inget filter, totalt stackad 12 bilder 180 sekunder per bild ger totalt 36min. Detta är egentligen ganska kort tid, men det var det jag hann med mellan Orion blev synlig till den hamnade i molnen i horisonten. 

Jellyfish (manet) nebulosan, denna har jag tagit under tre nätter. Det är stackat bilder 33+20+26st med 300 sekunder per bild ger totalt 6,5 timmar. Men det är ett ljussvagt objekt att fotografera så man behöver extra tid. Tagen med D500, 300/4, f/4 ISO 1000, filter L extreme (filtret dämpar ströljus och släpper igenom ljuset från nebulosan). 

California nebulosan tagen med  Z6 och ett makro, kanske lite konstigt att använda makro till något som ligger 1000 ljusår bort men lite kul att testa och makro har bra skärpa. Nikon 105/2,8 med TC1,4, f/4,5 ISO 1000, samt filter L eXtreme 300 sekunder 14 bilder = 70 min.

Inlagt 2022-04-07 06:20 | Läst 342 ggr. | Permalink
Makroobjektiv har många användningsområden men till det här ändamålet skulle jag inte ha trott att de var så användbara. Häftig att man kan jobba på ett motiv med bilder från tre separata tillfällen som dessutom är tagna när fotografen sover. Jag gillar den där "maneten".
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2022-04-07 14:11
Filter som är 48mm är en standard inom astrofoto, normalt sätter man filtret i en hållare mellan kamera och objektiv/teleskop men det fungerar inte med min kamera. Jag har satt filtret på en stepdown från 77 till 48mm och använder en APS-C kamera. Frontlinsen i mitt makro är 48mm och filtergängan är 62mm, därför ville jag testa hur det blev med stepdown från 62 till 48mm och använda en FF, därför ett makro till astrofoto :).

Ja stackningsprogrammet är tydligen så bra att den kan snacka ihop bilder från olika dagar. GoTo funktionen är nog så precis så man hamnar på samma postion, men beroende på klockslag så ser ändå inte himlen lika ut. Jag tog ju maneten för några månader sedan i Danmark och jag tänkte prova att slå ihop även dessa bilder med de ifrån mars.

Ja det är ganska optimalt att man kan sova medan det fotograferas :)
Maneten blev ju väldigt bra. Tänk vad det går att skapa.
Mvh N
Svar från pdahlen 2022-04-07 14:13
Tackar, ja och ändå är jag bara nybörjare det finns så mycket mer man kan göra som jag ännu inte har någon aning om. Men jag arkiverar alla bildfiler med information om motiv och exponeringsdata så jag kan gå tillbaka om X antal år och köra om vissa bilder
Alltid fascinerande att se på, Orionnebulosan kände jag till innan, den brukar se vacker ut på bilder. Fantastiskt vad tekniken utvecklats. Läste på ett ställe om försök att göra sensorer med att vända på OLED tekniken, av texten anade jag att den tekniken kunde klara mörkerfoto på ett annat sätt.
Svar från pdahlen 2022-04-07 14:18
Ja detta är nog egentligen bara i början av utvecklingen det kommer att hända mycket i framtiden. Bara den minidator som styr stativet, hittar objekt, tar en bild och analyserar var den är och korrigerar in mot målet och som därefter tar de bilder man har programmerat in, är ju fantastiskt. Det jag kommer att titta på som nästa steg är en kamera som inte har ett irfilter (som alla kameror vi använder för vanlig fotografering har), har man inte detta så får man in fyra gånger mer ljus från nebulosorna
Kanonbilder absolut! Har också Nikons 105 mm. f/2,8 makro, det känns skarpt även om 300 PF känns lite ytterligare 'bättre'..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2022-04-08 11:37
Tackar, vet att jag gjort sedeltest med de olika objektiven. Kommer dock inte ihåg resultatet :). Men makro är generellt väldigt skarpa, anledningen att testa makrot var att den har en ganska liten frontlins, som är ungefär lika stor som det filter jag använder för astrofoto och som är 48mm.
Djupt imponerad av dessa bilder. Fint att du bjuder på den blicken ut i ett mångskiftande universum!
Svar från pdahlen 2022-04-09 08:02
Tackar, jag tycker att det är spännande att fotografera något man inte ser. Inte ens i ett teleskop ser man de ljussvaga nebulosor då de behöver ha insamlad tid och så fungerar inte vårt öga