Astrofoto, rigg med guidning

Såg för en vecka sedan att vädret skulle bli bra för astrofoto, det blev att packa ner allt och åka över till sommarstugan i Danmark. Vädret har hittills varit bättre än förväntat av åtta nätter har jag fotograferat i fem, sova får man göra till sommaren :). Förutom helt klart väder så har förhållandena var gynnsamma, runt 0 grader och nästan ingen vind. Har sedan i höstas en SkyWatcher EQ5 rigg som styrs av en ZWO Asiair dator, har nyligen köpt guidekamera (den röda på bilden), en ZWO 120MM mini och deras 120mm guidescope, med den lilla sensorn i kameran blir den ekvivalenta brännvidden 860mm. 

Astrofoto blir riktigt bekvämt med denna automatik. Riggens styrdator kopplas via Wi-Fi ihop med husets router, och med en app kan man inifrån huset styra riggen ute på tomten. Det mesta kan man styra inifrån, men för polar alignment (PA) så måste man gå ut, men det tar enbart fem minuter och det gör jag bara första gången jag sätter upp riggen.

Tidigare så gjorde jag PA manuellt med ett litet sikte i riggen mot polaris, men med Asiair så blir detta halvautomatiskt. Efter en grovinställning mot norr så gör man en plate solve mot norr och så justerar sig riggen 60 grader och gör en ny plate solve. Plate solve är en fantastisk finess genom att den analyserar den bild den ser på stjärnhimlen och jämför den mot sin databas och kan då bestämma vart kameran pekar. I PA ovan så jämför den då hur fel man ligger och med siffrorna uppe till höger får man hjälp hur man ska finjustera riggen så att den pekar rätt. I bilden ovan är slutresultat efter fem minuters justering där jag när jag är klar ligger totalfelet på 0,22”, vilket är helt OK.

När väl riggen är inställd och man har ställt in fokus på kameran så kan man igen gå in i värmen, resten av kvällen kan man i princip sköta inifrån. Jag måste än så länge gå ut varannan timme och skifta batteri i kameran, kameran går ju i princip hela tiden och verkar dra en hel del ström i PC mode.


Det senaste inköpet är en guidekameran, utan guidning så vrider riggen huvudkameran för att kompensera mot jordrotationen, detta enligt en standardiserad hastighet. Jag kunde klara en 3 minuter med 450mm tele tidigare. Med en guidekamera så bevakar guidekameran en utvald stjärna, de gröna linjerna i bilden ovan, om stjärnan under min totala fotograferingstid , som ligger på 1-3timmar per objekt, rör sig utanför X:et så skickas pulser till motorerna Dec och Ra för att justera riktningen så att Xet igen hamnar över stjärnan och med detta ser till att min fotokamera inte rör sig åt något håll i jämförelse med referensstjärnan och med detta så kan jag använda betydligt längre exponeringstider, har använt 5 minuter än så länge.

Något annat positivt med guidning är att man kan använda dithering, vad man då gör att man mellan varje bild skickar en extra puls i någon riktning för att förflytta bilden mellan varje bild i en serie. Förflyttar man bilden något så hamnar inte bruset från sensorn på samma plats, med detta får man ett lägre brusgolv i bilden, detta brus kallas walking noise och syns som små streck i bilden, vilket kan begränsas med dithering. Det är särskilt med L-extreme filter som jag har berättat om tidigare, som skär bort väldigt mycket ljus där långa tider är nödvändigt och med det risken för ökat brus. Jag har valt att använda 5 pixlar förskjutning mellan varje bild, de sägs att för en vanlig kamera så är 5-10 pixlar lämpligt och för en kyld astrokamera 1-3 pixlar. Man ser i kurvan ovan att det hoppar till i guidningen när dithering görs, därför blir det en väntan mellan varje bild i 5-15 sekunder för att kurvan ska hinna stabiliseras efter varje dithering 

En hel del om guidning med Asaiar står i denna text nedan, jag håller på att försöka begripa vad det står för att kunna trimma in guidning så bra som möjligt. Bl.a är Ra aggr och Dec aggr något man kan justera för att förbättra guidningen, jag försöker ligga under 1” i Ra och Dec.

https://eastwindastro.blogspot.com/2021/02/?m=0

Detta blev teorin bakom bilderna, nu med dessa nätter har jag en hel bilder att visa, men dessa kommer i andra bloggar 

Inlagt 2022-03-06 06:15 | Läst 353 ggr. | Permalink
Intressant info! Jag fattar bara att detta är ett högspecialiserat jobb, inget för mig som plåtar med kameran i handen.

Kul att du delar med dig!
Måns H 2022-03-06 10:56
PS: Och infon om "dithering" är bra. Ordet står ju här o där då man jobbar med foton digitalt och nu fick jag lite hum om vad det betyder.
Svar från pdahlen 2022-03-06 14:13
Helt klart är det en speciell typ av fotografering och även redigering, med stackning av bilder med speciella program för astrofoto. Har ägnat hela vintern till att läsa på så jag ska bättre förstå vad jag håller på med 😊. Men det är lärorikt, man fotograferar något som man egentligen inte ser och man lär sig mycket mer om rymden
Intressan beskrivning. Jag visste inte att himlen var så klar i Skåne. Hälsar NL
Svar från pdahlen 2022-03-06 14:07
Den är inte optimal där jag bor i NV Skåne, men det går där också. Man får använda något kortare tid pga ljusföroreningar och kompensera det med fler bilder. Det fins även filter som fungerar rimligt bra. Men helst fotograferar jag vid sommarstugan i Danmark för där är förhållandena betydligt bättre.
Hej Peter.
Langt det meste, som du skriver, er rent "volapyk" for mig. Men jeg tager hatten af for din store interesse og viden om den (i min øjne) specielle hobby. Du må kunne holde nogle interessante foredrag om emnet for andre intersserede astro-fotografer.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2022-03-06 14:21
Det är allt lite oklart för mig också, men jag börjar förstå mer och mer. Jag befinner mig kanske någonstans runt 20% sett till totalen, men har nog ändå nått en 80% av det jag har behov av för närvarande. Har inget behov att nå 100% heller. Jag försöker skynda långsamt och sätta mig in i det där jag står så gått det går. Man får lite testa sig fram och se hur det blir.