Sky Watcher EQ5 Pro
Som jag skrev tidigare så kom tomten redan i förra veckan, detta efter några långa och konstiga turer. Har tyckt ganska länge att man ägnar för mycket tid till att leta runt i rymden och det hänger ganska mycket på slumpen, ibland hittar man motivet direkt ibland hittar man det inte alls. Därför var jag intresserad av en rigg med go-to funktion samt att det vore fint och den klarade mer last och stabilare än den lilla tracker jag har använt. De olika riggar som ”finns” på Astrosweden finns egentligen inte, utan alla har varit restnoterade hela året, men jag la ändå en order där för några månader sedan på en Sky Watcher EQM-35. I mitten av förra veckan så hade jag en diskussion med Astrosweden om alternativ och skrev till dem att jag kunde tänka mig EQ5 också om den kom in före EQM-35, de svarade att de hade de svårt att bevaka men återkom några timmar senare och sa att de hade precis fått in ett exemplar av EQ5. Den är 1000:- dyrare än EQM-35 men eftersom man inte visst om den kunde komma fram till ordinarie tomteutdelning, så var det kanske dumt att chansa på det och istället ta något de hade hemma, så det fick bli EQ5 istället. Det skiljer inte så mycket, EQ5 är en aning tyngre/stabilare det är nog allt.
Monteringen gick ganska smidigt, det sitter en vattenpass på stativet, så man börjar att justera benen att den är i lod. Därefter lyfter man på huvudet
Huvudet fixeras med den stång som också håller brickan. Man drar detta först lätt, man ska göra polinställningen innan man drar åt.
Jag ställde in latituden på 56 grader. Jag kan inte se Polstjärnan från balkongen så jag kan inte göra en fullständig polinställningen utan det blir att syfta in den mot norr.
Jag fortsätter att fotografera med vanlig kamera o objektiv, hade först tänk att sätta en Arca fäste direkt på fästet, men skruven för åtdragningen tog i stativet, så jag fick sätta dit en kulled istället. Kanske lika bra det så kan man själv flytta kameran lite om man skulle vilja? Motvikten kom också på plats
Nästa steg var att sätta dit styrenheten och handkontrollen samt sätta dit kablage mellan enheterna. Kameran och motvikten skulle balanseras. Så här ser det ut som färdigt.
Nästa steg var att flytta ut riggen på balkongen och testa lite mer på riktigt. Igår var en ganska klar natt så jag gjorde några tester iaf. Man börjar med en set-up med handkontrollen att ange plats, tid etc, därefter ska man göra en kalibrering mot 1-3 stjärnor 🌟, här skulle jag läst på lite mer i den över 40 sidors manual om handkontrollen, visste t.ex inte vilja stjärnor som var möjliga att se från balkongen. Man kan också kalibrera mot andra objekt, men där var jag inte heller klar över hur jag ändrade till det, så det blir att läsa på lite mer. Men något fick jag iaf ut av timmen ute på balkongen.
Jag hoppade över kalibreringen, förklara varför lite längre ner. Här ställde jag in att gå på Pinweel som ligger mellan första och andra stjärnan i Karlavagnen. Det är D500 och 300/4 samt TC1,4 som jag använder så totalt 630mm brännvidd, jag hamnade inte där och efter lite detektivarbete så ser jag att jag har hamnat vid den tredje stjärnan Alioth i Karlavagnen. Bilden ser OK ut för att vara med 30 sekunders exponering och 630mm brännvidd.
Bilden ovan är samma plats som bilden innan men här med Samyang 135/2 istället, ger 200mm brännvidd. Mellan dessa två så ställde jag riggen i hemposition och sedan tillbaka till Pinweel, den hamnar iaf rätt även om platsen är fel.
Jag skulle egentligen till den vänstra pilen men hamnade vid den högra. Så jag är några meter fel :). Jag tänker såhär, om polinställningen hade varit helt perfekt så borde den ha gått till Pinweel. Därför tror jag mer på att justera mekaniskt, att skruva/flytta något på riggen, än att elektronisk ange en korrigering i handkontrollen som vid stjärnkalibreringen. Jag har ytterligare en felkälla och det är kulhuvudet, eftersom kameran sitter på den och om den inte är i linje med riggen så blir ju det också ett fel, så någon mer att tänka på. Jag ska ju ta med den till Danmark och köra där, men tänkte att det var bra att man lärde sig så mycket som möjligt innan det är skarpt läge. Ser jag Polstjärnan så kan jag såklart få en bättre polinställningen och då kan jag också ställa in kulhuvdet att också peka på polaris.
Har nog kommit på felet, jag knappade in +1 som tidzon, men nu under sommartid så är vi i +2, så det är troligt att det är en timma mellan pilarna här, jag låg en timme före bara
Detta skulle egentligen ha varit Whirlpool galaxen, men det är det inte, dock är det någon typ av galax i nedkant, men har inte än hittat vilken. Är med 630mm och 30 sekunder.
Här stressade jag det lite till och denna är på 90 sekunder, här ser man tydliga stjärnspår. Jag vet inte vad riggen klarar utan guidescope, men jag skulle tro att den borde klara runt 90 sekunder med 630mm,om korrekt inställt mot polaris
Riggen har ju ekvatoriell montering och detta gör att kameran följer inte ett naturligt X-Y koordinatsystem, därför vrider sig kameran allt ifrån liggande till stående bilder. Hade man manuellt letat runt i stjärnhimlen på detta sätt så hade det varit riktigt svårt, nu spelar det inte så stor roll. Jag har ju ifs kameran på en kulled, så jag kan ju vrida kameran plant om jag nu skulle behöva det för bilden. De objektiv med stativfot, där kan jag snurra kameran runt i stativfoten
Hälsningar Lena
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tror inte det blir problem med 90 sek eller mer nu när du fått inställt rätt.
Moln är kvar här så får fortsätta med annat ett tag
😁
HaD/Gunte..
Även spännande med stjärnhimlen.
MvH
Johnny