Sommarstugan i Danmark

Några bilder från förra turen till Danmark, gäller få ut dessa innan det kommer nya 

Höstasters 


Varje gång vi har kommit till Danmark i år så har det fällts några träd nere vid fjorden, så vi får mer och mer utsikt, en bild inifrån huset 

Grannarna är så vänliga så de bjuder på lite fisk när de har skördat ute i fjorden, det är oftast skrubbskädda de fångar 


Vindruvorna växer fint, dock är de ganska sura och är nog mera för att göra vin. Vi fick dessa också av en annan granne som har en vinodling på sin tomt 

Hösthallonen är däremot sötare

Det var en stor skörd av äpplen i år 

Jag gjorde äppelglass några gånger, enkel att göra det är en vanlig vaniljbas av glass och blanda i en äppelmos gjord på 2-3 äpplen och lite socker och kanel, här i Danmark gjorde jag den även utan glassmaskin 

ovh plommon 

så har vi ordnat upp trädgården så att den börjar se helt vettig ut efter att inte ha varit här på nästan ett år 


Så hittar man massa gamla tidningar i gömmorna, tidningar köpte man för ett antal år sedan, nu är det enbart Readly, hade nog minst en meter tidningar men slängde en del vid senaste flytten, kul att bläddra i ibland 

trädgårdshibiskus 

Inlagt 2021-10-08 06:58 | Läst 361 ggr. | Permalink
Det var många vackra bilder på blommor och insekter men intressant var att se mogna vindruvor fast det kanske inte är så ovanligt i Danmark. Solnedgångar är alltid vackra speciellt vid havet och plommonen ser ut som mina Viktoriaplommon men här är de slut liksom mina äpplen.
Ha det gott/Stig
Svar från pdahlen 2021-10-09 22:33
Tackar. Bilderna är från början av september så det stämmer nog bra med victoriaplommon och att äpplena är nerplockade. Det går bra att odla vindruvor ute här och i Skåne, om man har rätt sort
Mycket med godsaker, och enstaka insektsfynd. En vän till mig har lite större druvor som är på gränsen till jäsning, de är väldigt goda de enstaka som ännu går att ta. Hallonen går att ta ännu, men skulle tro de mister smaken snart, mina plommon har redan tappat all smak. Skrubbor brukade jag fiska med barnen när de var små, betade med räkor.
Svar från pdahlen 2021-10-09 22:37
Scrubbor hade jag inte hört talats om förrän jag kom hit och de fiskade dessa i fjorden, i Halland där jag fiskade var det ingen fisk jag fick upp iaf. De gröna druvorna är nästan ätbara, de blå är både sura och fulla med kärnor. Men de är snygga att titta på
Väldigt fina solnedgångar även med inramningen och rörelsen..
HaD/Gunte..
Svar från pdahlen 2021-10-09 22:39
Tackar, i starten var vi nere vid nästan varje solnedgång, nu blir det några få per år, men de är fina
Ni har en hel del gott i den trädgården och vindruvorna skulle jag testa att göra vin på. Eller rättare sagt skulle jag be min sambo för han är mycket intresserad av sånt. Hallonen får det att vattnas i munnen och äppelglass låter väldigt gott. Fina plattfiskar men de se lite små ut :-)
Jag kan inte låta bli att häpnas ett ögonblick över bilden på vithajen på tidningsomslaget. Det är ett växelvarmt djur på ett halv ton och borde inte kunna göra sådana hopp, men man har kommit fram till att de kan värma upp muskler och digestionskanalen och på så sätt klara det. Partiellt varmblodiga och därför äter de mer än växelvarma djur i allmänhet.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2021-10-09 23:43
Späckhuggare gör några liknade hopp, men hur de är uppbyggda har jag ingen aning om. Scrubborna är väl kanske inte så stora men räcker fint med en var. Druvorna har vi mest till utsmycknad, de blå är riktig sura och med massa stora kärnor
Lena Holm 2021-10-10 10:40
Späckhuggare är varmblodiga djur, precis som delfiner.
Hälsningar Lena
Många fina bilder. Fiskarna får mig att tänka, bild före tillagning och sen bild efter tillagning.
/Ulla
Svar från pdahlen 2021-10-09 23:44
Tackar, jo det fick bli före och efter bilder
Mycket läckert, som vanligt när du visar bilder. Fastnade särskilt för äpplena, skulle kunna vara Ingrid Marie. Havsbilderna är suveränt fina, dom gillar jag. Många hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2021-10-09 23:48
Tackar. Äpplena är Discovery, riktigt goda men inte så hållbara. Ingrid Marie tror jag har längre hållbarhet efter man har skördat