Advertisement

Galaxerna Whirlpool och Pinweel i närheten av Karlavagnen

På måndagskvällen så var det faktiskt två timmar som var relativt molnfritt, jag gick på Whirlpool och Pinweel, hade inte så mycket tid det skulle mulna på och Whirlpool hade jag ju provat att fotografera tidigare, se blogg https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/whirlpool.htm

Förra gången var det med D750 och 300/4, ville nu testa med lite längre brännvidd, därför D500, 300/4 och TC1,4, max jag kan ha på i vikt på trackern. Kvällen började iaf riktigt bra, jag tänkte att jag försöker direkt med 630mm och lyckades hitta Whirlpool efter några försök. Förra gången lyckades jag inte med 300mm att hitta Whirlpool utan fick styra in mig med 28mm och därefter skifta till 300mm, hade mer tur denna kväll. Tog 70 bilder på Whirlpool med denna konfiguration, så många bilder har jag inte tagit tidigare för att skapa en bild, det var ett nytt rekord. Eftersom kameran klarade sig själv ute på balkongen så var det ju inte så stor uppoffring att göra dessa 70 exponeringar.  Men resultat blev nog inte bättre än det jag redan hade tidigare tycker jag

D500, 300/4, TC1,4, 69 bilder på vardera 20 sek, totalt 1359 sekunder, ISO 1000 f/6,3. Jämfört med 300mm så kom man såklart närmare men kvalitén blev inte bättre för det, ser man den uppförstorade bilden nedan, så är det mer brus och detta beror säkert på att  jag har använt f/6,3 istället för f/4,5 som jag hade med 300/4 utan TC och därmed högre ISO. Jag ska nog prova med enbart 300/4 och D500 för att se hur det blir. Hoppas att det kan bli några klara kvällar nu så jag kan testa med både fullformat och APS-C på samma kväll under samma förhållande. 


Så här blev det iaf med beskärning 


Nästa objekt var Pinweel, som ligger ovanför Whirlpool. Pinweel kallas Vindsnurregalaxen eller Messier 101, även känd som NGC 5457 är en frontalvänd spiralgalax belägen i stjärnbilden Stora björnen på ett avstånd av omkring 21 miljoner ljusår från jorden, radien på galaxen är 85000 ljusår, dvs inte så liten som den kanske ser ut som. Den består av en biljon stjärnor, det är många det.

För att hitta Pinweel så tar man sikte på Karlavagnen, något som kan vara nyttigt att veta är att första stjärnan i handtaget till vänster Alkaid är en enkel stjärna, nästa till höger Mizar har en annan kompisstjärna Alcor precis ovanför, vet man detta så kan det vara lättare att orientera sig när man med större förstoring inte ser mer än en stjärna. I bilden nedan med 135mm så ser man dock båda stjärnorna i Karlavagnen och i en trekant från dessa två ligger Pinweel, man ser den ovankant på bilden nedan. 

Jag försökte först att med 630mm och lyckades ganska snabbt hitta Pinweel mellan Alkaid och Mizar, tog två bilder (som jag stackade till en bild och som finns näst längst ner i bloggen), dock var den var inte helt centrerad i mitten så jag skulle justera den lite och tappade bort den, hittade den inte mer med 630mm denna kväll. 

Jag tog då istället Z6 och Samyang 135/2 och tänkte jag centrerar in den med den och byter sedan kamera till 630mm, hittade Pinweel med Z6 och 135 och tog 30 bilder, bilderna nedanför. När jag därefter skiftade kamera så hittade jag inte Pinweel igen.

Z6 Samyang 135/2, ISO 640, f2,2 30 bilder på vardera 15 sekunder, totalt 450 sekunder, stjärnorna i Karlavagnen de starkare och en suddig fläck Pinweel. Dessa galaxer blir inte mer än en suddig fläck i kameran, ändå är man överlycklig när man ser något suddigt 

Pinweel, en förstoring av bilden ovanför. Som man kan se så blev det betydligt bättre att beskära bilden från 135mm än att använda 630mm som bilden nedan. Nu består bilden nedan av bara två bilder mot 30 i bilden ovan. Men det högre ISO i bilden nedanför gör nog också en hel del.

D500, 300/4, TC1,4 men bara två bilder stackade till en. ISO 1000 f/6,3

Nedan visas den senaste set-up’n med trackern. När jag utökat antal bilder i en serie så tar batteriet i trackern fort slut, nu driver jag den istället med en power bank. Har också skaffat en fjärrkontroll för att skicka en serie tagning med de sekunder jag önskar per bild och hur många bilder som ska tas. Z6 och D750 har ett annat uttag för fjärrkontroll så till dessa har jag en sladd så jag kan styra bildtagningen från trackern, men har inte den sladden till D500

Inlagt 2021-10-06 05:41 | Läst 572 ggr. | Permalink
Intressant. Vilken skillnad det blev på dom foton. 135.an är skarp ser men. Kanske fler bildrutor och sedan våga beskära lite till.
Kan du luta ekipaget fullt och inte behöva motvikt eller hänger du något framför
Pinweel ser väldigt fin ut hela snurren är tydlig. Första bilden whirlepool ser mitten utfrätt ut och det är svårast att undvika.
Bra att du testar och möjlighet till det finns
Det kan vara svårt att jämföra mellan två tagningar, fotograferade Orion med 300mm och TC i våras och det blev bästa bilden jag har på nebulosan, men jag kunde inte repetera den efterföljande dagar, så det finns säkert en hel del i atmosfären som man inte ser, klart väder är nog inte samma sak alltid. Idag bl.a så lovar de klart väder hela natten, så jag hoppas att jag kan samla in data på ett antal motiv och även testa något motiv med olika utrustningar. Men jag antar att det skarpaste jag har är 135/2 och 300/4 så de får utgöra huvudobjektiven.

Nu är set-upen fotograferad från norr, så man ser inte lutningen på motorn, men det lutar i 56 grader, på toppen av den har jag en vinkel som gör att det blir en plan yta för mitt tvåvägshuvud. Jag vill ha ett tvåvägs där för att kunna ändra horisontellt och vertikalt oberoende, det hjälper en hel del när man ska finjustera åt något håll. Från början hade jag ett kulled direkt på trackern, men det var betydligt svårare, jag tappar ifs bort mig med tvåvägshuvud också.

Tycker inte jag behöver någon motvikt, har iaf aldrig använt någon. För 300/4 så har jag ett externt fäste så där kan man balansera in skapligt hur kameran och objektivet balanserar.

Gick idag med i SAAF, kan ju vara kul att bredda sig lite och får man 10% på astrosweden så kan det nog tjänas in