av Peter Dahlén
Äppelkaka
I dessa tider så undrar man vad man ska göra med alla äpplen, vi har nog passerat hundra stycken nu. De äpplekakor som finns har oftast 250g smör och 2dl socker, men så hittade vi ett recept som avvek från detta mönster och som visade sig vara riktigt god också. Bilden nedan är från den första prototypen, där man skulle blanda allt, nu gör jag istället en kaka som byggs upp i lager med nötterna på topp. Har nu fryst ner mos med olika smakblandningar, så att man har färdiga mosblandningar i frysen till vintern.
- 5 äpplen
- 2 msk socker
- 1 tsk kanel, eller 2 tsk vaniljsocker eller lite riven ingefära, eller lite rivet citronskal eller någon mix efter behag
- 5 skivor vitt bröd
- 1-2 msk smör eller smör/raps till brödet
- 2 ägg
- 2 dl mjölk
- 1 dl blandade nötter, typ sötmandlar och valnötter
- Sätt ugnen på 200C
- Skala och skiva äpplen smått ner i en kastrull, tillsätt socker och kanel eller vad som väljs, rör om och gör den lagom mosig men med struktur av bitarna
- Skär brödet i tärningar och bryn det lagom med smöret i en stekpanna
- Lägg brödet i botten av en smord pajform
- Smeta ut äppelmoset över brödet i formen
- Vispa ihop ägg och mjölk och häll detta överst i pajformen
- Täck hela kakan med hackade nötter
- Sätt in kakan i ugnen en 27-30 minuter, ha koll på att nötterna inte bränns
- Ät som den är eller med glass, eller vaniljsås
Här en bit med en sked äppelglass, har gjort en hel del äppelglass också, men det får bli i en annan blogg
Inlagt 2021-09-28 08:57 |
Läst 1083 ggr. |
Permalink
Receptet är sparat, tack!
Hälsningar Halina
Anne Grethe (min fru) har "stjålet" din opskrift, men spørger efter målene på din bradepande ?
Med mange venlige hilsner fra Erik og AG.
//Erik//
Hälsningar Lena