Årskrönika 2020 del 1 av 4
Då var det dags att göra en summering av året, i stort ett skitår om man ser till corona med isolering mm. Det blev iaf det året som jag tog flest exponeringar, tur att naturen iaf var öppen. Det blev totalt 85000 exponeringar och ut kom det 10000 redigerade bilder, vilket också är ett rekord.
Det blev 24 nya fågelarter, där pärluggla och kungsörn var de roligaste att få. Jag satt också ute vid kullens fyr vid några tillfällen under januari/februari och fick då några speciella havsfåglar som jag aldrig sett tidigare såsom storlabb, havssula, tretåad mås mm, eftersom jag inte hade gjort denna typ av fotografering tidigare så var det också där som jag fick de flesta nya arterna.
Det blev också en stor bredd på fotograferandet i 2020, allt från myror till galaxer, detta bidrog också till den stora mängd exponeringar, fåglar, makro samt rymd drar exponeringar. De största ”projekten” under första kvartalet var astrofoto, besöken i Jordbodalen, observationerna ute på Kullaberg samt väntan efter jordugglan vid Ornakärr.
Januari
Året började med fyrverkeri utanför balkongen som brukligt, då hade man ingen aning om vad 2020 skulle bjuda på, tur det.
Hade många, troligen mer än tjugo, turer till Jordbodalen i Helsingborg under första kvartalet och kungsfiskaren såg jag ofta flera gånger vid varje tur. Januari blev därför fokuserad på kungsfiskaren.
det var en varm vinter på kolonin och nyckelpigan fotograferade jag redan i mitten av januari
Kolonin blev ”färdig” i 2019. I 2020 har man därför mest kunna njuta av lugnet ute i kolonin. Det var också skönt att ha kolonin nu då resorna till Danmark blev minimerade pga Corona. Det blev en hel del bilder tagna på kolonin under året. Året startade utan vinter, i Skåne blev det aldrig någon metrologisk vinter utan vi gick från höst direkt till vår. T.o.m några krokus kom upp redan i januari.
Gick med i KOF (Kullaberg Ornitologiska Förening) och fick en hel del utskick på mobilen om observerade fåglar i området, en observation var att boplatsen för bergfinkarna var lokaliserade vid Rössjön, det var flera miljoner fåglar som hade sina övernattningar här. Det blev därför några tidiga morgonturer hit för att få se och höra när dessa flög iväg på morgonen.
Rössjön i sig var en ny trevlig bekantskap, fina vindstilla morgnar gav fina vyer över sjön, inte enbart bergfinkar
Det var rikligt bra år för skäggmesar vid Utvälinge i vintras, särskilt de dagar med minusgrader och sol. Har nog aldrig sett så många skäggmesar som i 2020.
Det rapporterats in trädgårdsträdkrypare (korttået træløber) från flera parker i Helsingborg. Jag gick runt i en av parkerna och hittade en ganska snart, det är en väldigt sällan fågel i Sverige men finns årligen i Helsingborg. Den skiljer sig inte så mycket från den vanliga trädkryparen men den har något kortare baktå (därav det danska namnet), de ser också smutsigare ut (som en vanlig trädgårdsarbetare), därav det svenska namnet ;).
Stjärtmesar, ser jag så sällan och när jag ser dem så är de ganska hopplösa att fotografera, men en morgon i januari så fick jag ändå några bilder
Något som jag började med i januari var astrofoto. Startade från balkongen och det var nog klokt för det tog tid innan man hittade runt på himlen samt att få tekniken på plats. Appen Sky Guide hjälpte mycket att hitta runt samt att planera var o när man ska fotografera. Bilden ovan är en av de första jag fotograferade på Andromedagalaxen, bilden nedan är en av de sista jag fotograferade under året några framsteg gjordes som synes. Platsen (att det är mörkt) och den totala exponeringstiden är viktig för att få ett bra resultat. Lärde mig mycket om astrofoto, så nu är jag redo för nya utmaningar i 2021.
Februari
Storlabb ovan och havssula nedan. Det var några utmanade turer till Kullaberg. Jag var där i storm, i snöblandat regn och någon gång var det t.o.m sol. Det finns några sittplatser under ett taksprång, så man slapp regnet och det var innan Corona, så vi kunde vara några stycken i skydd. Det var intressant att sitta där och få några nya arter varje gång man satt där ute, man fick lite hjälp av andra som snabbare kunde säga att nu kommer en .....
Tretåig mås, passerade det några stycken varje gång jag satt där
Pilgrimsfalken häckar vid Kullen, trevligt inslag när den visade sig och det gjorde den ganska ofta
Fotograferade också havssulor vid helsingsborgs hamn, riktigt roliga när de dyker ner efter fisk såsom en pil
I februari så blommade de flesta krokus och påskliljorna hade kommit igång på kolonin.
Mars
En morgon var det en vacker måne på väg ner över Danmark, som man kunde beskåda från balkongen
I mars så gjorde jag en tur till Vombsängar, ett storkpar hade redan checkat in
Hade funderat på Hornborgarsjön på våren 2020, det blev det dock inte, så det blev några tranor mer hemmavid.
Ett av de större projekten var de fyra jordugglorna som höll till vid ängarna vid Ornakärr. Var där flera kvällar under några veckor, de första gångerna så såg jag inga ugglor överhuvudtaget, då flög de efter jag åkt hem. Andra gånger så hade de redan varit igång en halvtimme innan jag kom, men några bilder blev det ändå. Då temperaturen var runt 5 grader och det var kallt i vinden så fick man optimera tiden när man var där och stod utanför bilen. Som ses på bilden ovan så var det många som samlades på en väg till ingenstans varje eftermiddag under några veckor.
Detta året var också första gången jag fick bilder på gärdsmygen, där den inte satt mitt inne i någon risig buske
Det blev en riklig vårblomning och när solen tittade fram så var det också fullt med bin i blommorna i mars. En hel del foto blev det på våra trädgårdsinsekter. Även fjärilar kunde man se redan i mars.
Några turer till Söderåsen och Kopparhatten blev det också, en stor variation mellan årstiderna här
Mvh/Gunte..
Hälsningar Lena
Hälsningar Jörgen