Astrobilder med Orion mm

Hade hoppats på några bra nätter för astrofoto, men det har inte varit några under den senaste månaden. Bilderna på Orion nedan tog jag för något mer än för en månad sedan, det var en serie bilder med relativ kort tid 2-3 sekunder per bild, därefter stackad. Väntar nu på möjlighet att ta om dessa med startracker, så att jag kan använda upp mot 60 sekunder per bild istället och då lägre ISO. Under tiden så är detta det bästa jag har på Orion 


man ser orions bälte uppe i bilden och längre ner orionnebulosan. I bältet och vid den vänstra stjärnan är hästhuvudnebulosan, som jag hoppas att få fram någon gång när jag kan använda längre tider. 

jag drog i de flesta spakar för att få fram lite av hästhuvudnebulosan, man kan ana skuggan vid den vänstra stjärnan i bältet. Men jag hoppas kunna få bättre bilder om jag utökar exponeringstiden 

Nedan är Pleiades, gruppen av stjärnor i nedkant av bild, en kopia från astroappen:

The Pleiades is an open cluster in Taurus that is surrounded by a reflection nebula. The stars of the Pleiades are only 100 million years old and their hot, blue light is being scattered by an unrelated dust cloud the cluster is moving through.
The nine brightest stars of the Pleiades are named for the Seven Sisters of Greek mythology: Sterope, Merope, Electra, Maia, Taygeta, Celaeno, and Alcyone, along with their parents Atlas and Pleione.

Den starkare fläcken i ovankant är ett cluster av några tusen stjärnor IC348, som ligger i kant av Vintergatan 


i bilden nedan ser man Andromedagalaxen lite svagt i ovankant och mars i nedkant av bilden

Inlagt 2020-11-04 05:41 | Läst 530 ggr. | Permalink
Det går framåt men vädret envisas med moln. Tycker det ser bra ut. Tror man kan få fram stoft moln med en exponering. Var med i en grupp kaf förut där någon visade det.
Vad hade du för iso?
Svar från pdahlen 2020-11-04 07:56
Skulle tro att ISO är 2000 och tiden 2 sekunder och det är kanske 8 bilder. Det finns ju de som tar långa tider med DSLR upp mot 15 minuter men har då kylning på kameran och stjärnföljare. Går man upp i utrustning så kan man skaffa teleskop med en styrkameran, att man har en kamera inriktad på en stjärna i närheten av det man fotograferar och så styr den motorn på stativet och kalibrerar in läget under själva fotograferandet, med en sådan utrustning kan man i princip fotografera en hel natt. Såg en film om en i Sverige som hade en sådan ute i trädgården och så hade han dragit in alla kablar från teleskopet och kamera in i huset, så hade kunde sitta vid skrivbordet och styra både teleskopet och kameran. Något sådant skulle man ju ha :)
Fint det här Peter någon gång har jag sagt att du närmar dig och så är det ju helt klart. Vad gäller astrofotografering och prylar så kan man ju köpa ihjäl sig och marknaden är full av dyrgripar. Och helt klart skall man ägna sig åt djuprymdsobjekt så krävs det lite resurser, för att få till dom där riktigt fina bilderna vi ser på nätet och kanske suktar efter. Och så är det mycket runtomkring man skall måsta lära sig...
😁
Svar från pdahlen 2020-11-04 17:45
Tackar, jo jag känner mig mycket säkrare på vad jag ser och att jag hittar rätt snabbare, så har man börjat begripa olika program bättre, men nybörjare är man ändå.

Jag kommer inte att gå över till teleskop, utan kommer att använda min vanliga kamerautrustning och det fungerar ganska bra med den motor jag har. Det kan vara en kul utmaning att använda lite enklare saker men ändå få något som ger en acceptabel kvalitet. Vill man förbättra där så kanske man kan gå på stabilare stativ och motor som klarar mer vikt.

Typ något sådant här skulle räcka

https://astro.astrosweden.se/sv/articles/2.1265.13068/sky-watcher-skywatcher-eqm-35-pro-synscan-montering
präntare 2020-11-04 22:19
Den räcker gott och väl stadig historia och har ju sk GOTO databas med så där 45000 himmelsobjekt, lite inställningar polstjärnan tryck på knappen och den går dit du vill. Har själv en liknande men den är för klen för större teleskop, så att jag sneglat på just denna typ av montering. Men jag har sett fantastiska bilder nebulosor och annat tagna med tex Sky-watcher Adventyrer och också den mindre som om jag inte missminner mig du använder.
😁
Svar från pdahlen 2020-11-05 07:41
Jo precis, har denna
https://astro.astrosweden.se/sv/articles/2.1164.9008/sky-watcher-star-adventurer-mini-wifi
den klarar ju 3kg och så har jag den på ett vanligt fotostativ Manfrotto 190. Som mest brännvidd med dagens utrustning så får jag 1,5x200mmx1,4 = 420mm, som då är under 3kg med några gram. Om jag istället hade möjlighet till 10kg, så hade max brännvidd blivit 1,5x500x1,4 = 1050mm
Du är uthållig och det lönar sig, här som alltid. Gillar särskilt dom första bilderna. Låter både bekvämt och bra med teleskopet som rotationsstyr efter en annan stjärna och som man manövrerar inifrån huset. Sånt borde man förstås skaffa men det är väl snarare över 100’ än under? Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-11-04 17:38
Har lärt mig en hel del under året. Vet första gången jag skulle hitta Andromedagalaxen, tror jag höll på nästan en timme med hundratals bilder innan jag hittade rätt, nu kan jag bättre läsa av himlen och och säkrare på att rikta rätt.

Tror faktiskt man kan få ett ganska skapligt paket med fotomöjligheter, styrning efter objekt samt autoguide för 20000:- men sedan så finns det ingen övre gräns, att dra in styrningen för kontroll inomhus bör gå även med denna billigare. Dock är problemet att man bör bo ganska mörkt, så för mig är det ingen större vits
" det bästa jag har på Orion", är ju fantastiskt bra bilder! Grymt läckert med nebulosan.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-11-05 07:10
Tackar, det är ju det att jag vet att det går att ta betydligt bättre bilder med utrustningen jag har bara jag får vädret med mig, men det är väl tur att man inte redan har tagit den perfekta bilden :)