Kometen Neowise i ett nytt försök

Men jag börjar med något lättare att hitta.

Sedan till det svårare, ganska klart väder ute och man såg många stjärnor vid 23 tiden igår, men kometen är svag. Med kikaren kunde jag inte se den, jag hittade istället de stjärnor som är runt den och kunde då se den på den tagna bilden i kameran. Jag använde denna gång D500 och 70-200, dvs motsvarande 300mm. Jag tog 10 identiska bilder i serie för att sedan stacka dessa i Deep Sky Stacker. Bilderna nedan är tre stackade bilder.


ISO 1250, 1 sek, f/4,5

ISO 1600, 1,6 sek, f/4,5

Bilderna ovan så är med 200mm, motsvarande 300mm

Kometen är den något bredare lite blåaktigare pricken något till vänster om mitten, det blir nog tyvärr inte mycket bättre än så, om man väntat några timmar till så kanske man fått fram lite till men troligen inte så mycket bättre. 

Bredvid kometen till höger på en rät linje så finns ytterligare en blåaktig diffus prick, det är ”The Black Eye Galaxy ” som också kallas ”Sleeping Beauty Galaxy”, den kom med som bonus, fast den syns ju inte heller så bra :). 


I denna bild ovan så har jag använt 70mm, motsvarande 105mm. Var kometen är ser man i bilden nedan. 

För att få lite känsla för hur det ser ut från marknivå och upp till kometen, så har jag tagit min komet från mitten av juli och skalat ner den från de 200mm jag använde då, till att stämma i denna något beskurna 70mm bild. Så inte så mycket fusk :).

Nedan är en av de tio bilder som jag använde i stackningen, men denna är enbart redigerad i LR. Man ser en klar skillnad att stackningen gör skillnad, fast i stackningen så använde jag enbart de 10 bilderna, d.v.s inga dark frames, flat frames eller offset/bias. Hur det är att gå hela vägen får jag testa någon gång, men visst gör stacker en viss nytta. Kom på att Deep sky har ett ”kometläge”, skulle ta och prova det också 

Inlagt 2020-08-05 12:27 | Läst 403 ggr. | Permalink
Intressant, men jag skulle aldrig orka lägga så mycket energi på den lilla suddiga kometen.. syns den inte ens från min balkong med en 'erkänt' bra kikare så får det vara.. Tacka vet jag den 'gamla analoga' kometen Hale Bopp som jag länkat till tidigare.. den blev rätt bra! https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/224445/3771965.htm
Bra jobbat Peter!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-08-05 17:04
Nä, kan nog hålla med dig där, det är kört och man får vänta 6800 år när den passerar igen. Men det skulle visst komma någon liknade om iaf 20år, det är kanske mer realistiskt. Fast denna upptäcktes ju i mars i år så det kan ju komma något överraskade igen.

Jag ville ju ha något med lite miljö med, så det fick bli en klipp och klistra från tidigare foto

Fin bild du fick på HaleBopp, snyggt med miljön
Kul, du lyckades i vart fall fånga den, själv har jag givit upp den för länge sedan. Tillbringade ett antal nätter i juli och vid klart väder för att försöka fånga den, men icke sa nicke. Att stacka bilderna lönar sig verkligen och närmast ett måsta vid astrofotografering, sedan efterbearbetning i Photoshop eller något annat program.
😁
Svar från pdahlen 2020-08-05 17:08
Konstigt att du inte fick den i juli om det var klart väder. Den ligger ju lite lågt så första gången jag var ute så är det möjligt att den hamnade i molnen närmast jorden i horisonten. Men när jag väl hämtade kikaren så syntens den riktigt tydligt. Men nu är ett för sent att få något vettigt.
Jag funkar nog som Jan och skulle inte heller jobba så hårt för fånga en komet på bild. Men du verkar ju vara närmast outtröttlig vad gäller all sorts fotografering :-)
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-08-05 16:55
:). Både ja och nej, skulle jag säga. Att hålla på och testa vända och vrida och försöka få något bättre, det kan jag nog hålla på med, men jag är inte den som sätter mig under en gran och väntar 5 timmar för att en fågel eventuellt skulle passera
Vi hade i stort sett mulet varje kväll i juli å om det var nån kväll klar missade vi det.
Finast är bilden med miljö så man ser kometen i förhållande till annat.
Svar från pdahlen 2020-08-05 16:53
Det var ungefär samma här, det var några få dagar i mitten av juli då jag lyckades få den fotograferade med svans och allt, men då fotograferade jag med 200-500. Som du säger så ville jag ha med lite miljö också så jag provade igen nu med 70-200, men nu är den för svag så man ser ingen svans. Det fick bli att jag tog kometen från juli och placerade den i miljöbilden, hade ingen list att vänta i 6800 år på det
Roligt att du fortsätter att redovisa och näst sista bilden är ju väldigt tydlig! Är det den du hade stackat flera bilder? Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-08-05 16:48
Tackar, alla bilder på kometen är stackade med 10 bilder tagna igår förutom den sista, där jag visar hur det ser ut med enbart en bild. Den näst sista bilden kan man säga är stackade med 10+1, dvs att jag utöver bilderna ifrån igår tog en bild jag fotograferade i mitten av juli då man verkligen kunde se svansen på kometen och placerade den på kometens plats.