Coronabröd
Nu i coronatider så har jag börjat baka matbröd, hittade ett enkelt bröd på nätet, som jag har modifierat något. Idag är jag nog uppe i ett 20tal med detta recept, gott men det bästa är att det är otroligt enkelt.
25g jäst
3dl vatten
1msk smör/rapsolja
1tsk salt
2dl rågsikt
5dl vetemjöl
några nypor vallmofrö
1. Blanda jästen med fingervarmt vatten i en bunke, blanda därefter i saltet och smör/rapsoljan.
2. Blanda i 2dl rågsikt och 2dl vetemjöl, blanda därefter ner resten av vetemjölet. Blanda runt tills den börjar släppa från bunken. Allt hittills kan göras på någon minut.
3. Använd en pajform, enligt bild och lägg i ett bakplåtspapper. Tryck ut degen med mjölade händer på bakplåtspapperet
4. Skölj av mjölet från händerna med vatten och klappa lätt på degen med de våta händerna, detta för att vallmofröna fäster bättre och strö sedan över dessa. Sätt på ugnen på 225 grader och låt brödet jäsa under duk i en timme. Sätt därefter in brödet i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter tills det fått en fin solbränna på ytan.
Arbetstiden för detta bröd brukar understiga 5 minuter :), men går att njuta länge
Just nu håller frugan på och bakar för fullt i köket medans jag softar.
"Skomakare bli vid din läst"
MVH Janne