Rymden 2020-04-10

Bilderna är från 10 April och det är troligen de sista bilderna från rymden detta halvår, det börjar bli för ljust och när det mörknar så har mycket intressant redan försvunnit ner under horisonten. Närbilderna är tagna med Samyang 135/2. Att närbilderna är med endast 2 sekunder är troligen ett tecken på att det är väldigt ljust. Några av bilderna är dock stackade med 3-5 bilder (markerade med tif). Fastän det är spännande motiv som nebulosor så får jag inte fram detta i bilderna, det som man ser på andras bilder, troligen för jag ligger på tider på sekunder medan de ligger på kanske 20-30minuter. Troligen måste allt annat var kolsvart för att man ska kunna lyfta fram de små nyanserna i en nebulosa, med mitt ströljus så går det inte att fotografera med så långa tider som skulle behövas. Man behöver helt enkelt mörkare platser och mer mörker, jag får prova igen till hösten. Bilderna nedan är tagna från kolonin. 

Nedan, åt sydväst, till vänster om flaggan ser man Orion, mellan flaggan och Venus är Hyades (de spridda prickarna) och till höger om Venus är Pleiades (de täta prickarna)

Närbilder

Ovan, övre delen av Orion, stjärnan Betelgeuse till vänster och de prickar i linje till höger gruppen Ori      (3TIF)

Ovan ser man Orion Nebula (den större vita halvmånen). I överkant ser man de tre starka stjärnorna i Orion, Alnitak Alnilam samt Mitaka.     (1TIF)

Orion Nebula     (1TIF)

De tre starka stjärnorna i Orion, Alnitak Alnilam samt Mitaka.      (2TIF)

Här ser man också Orion Nebula (den större vita halvmånen). I överkant ser man de tre starka stjärnorna i Orion, Alnitak Alnilam samt Mitaka.

Nedan är åt väst, snett upp till vänster om Venus är stjärnbilden Auriga, man ser de nedre stärnorna och i stjärnbilden finns Flaming star Nebula. S formen man ser upp mot höger är en del i Perseus och Mirfak

Närbilder

I stjärnbilden Auriga, i mitten 16 Aur med Flaming Star Nebula, fast tyvärr inte mycket som syns   (6432)

Hyades ett stjärnkluster, ligger ner till vänster. Venus längst upp   (6535)

I stjärnbilden Auriga, stärnan Capella (en av de starkaste stjärnorna)

Nedan åt nordväst

Närbilder

I stjärnbilden Perseus Mirfalk Alpha Persei Cluster   (6447)

Double Cluster NGC 884 Längre upp till höger Heart Nebula IC1805 (6457)

Double Cluster

Mirfalk

Jag har ett trevägshuvud på stativet så jag kan ändra en riktning åt gången, detta underlättar vid närbildsfotografering (heter det närbild :), då jag kan svepa uppåt sedan ett steg höger och så ned igen osv, så det kan bli lite struktur på det. Hade man tänkt lite bättre när man fotograferade så hade jag noterat bildrutorna  på plats, nu gjorde jag inte det så jag gick igenom de flesta bilder hemma mot appen och fick lägga ett puzzel för att se vart varje ruta var tagen, det var ju lätt med tex Venus, men har man en bild med enbart massa småstjärnor utan någon signifikant mönster så var det inte så lätt. Efter några timmar hade jag fått ihop följande karta.

Inlagt 2020-05-05 07:02 | Läst 485 ggr. | Permalink
Intressant inlägg! Är fascinerad av himlavalvet, men kan inte så mycket om stjärnorna och stjärnbilderna. Lärde mig en del av ditt inlägg. Tror det är Venus som varit ovanligt starkt lysande denna vinter? Någon gång i februari var stjärnhimlen fantastisk, har aldrig sett något liknande förut. Den var tredimensionell! Ha en fin dag!
Svar från pdahlen 2020-05-05 19:50
Tackar. Det finns många bra gratisappar där man direkt kan se vad det är som man ser. Man brukar t.o.m kunna använda kompassfunktion så att kartan i appen pekar i samma riktning. Jo Venus är den starkaste man ser. Du bor väl på ett väldigt bra ställe för att få mörker, så du skull kanske pröva på astrofoto till hösten? Det är inte så märkligt utan ett stativ och ett ljusstarkt objektiv är en bra början
Hej Peter.
Intressant blogginlägg. Även om jag inte har mycket kunskap om ämnet, greps jag av din entusiasm. Att kombinera en speciell hobby eller intresse med fotohobbyen har jag alltid tyckt var är perfekt. Jag hade det med veteranbilarna. När det gäller ljuset börjar de ljusa nätter just idag 5/5 från Skagen och gradvis ner över resten av DK - slutar 8/8 sägs det. Jag såg en fantastisk sändning på DR-TV1 på planeterna (4 af 5 söndagar 19:00).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Skal man inte "stryka" (tage det ned) flaggan före solnedgången i Sverige?
Svar från pdahlen 2020-05-05 20:07
Tackar, jo men det blir lite mer intressant om man vet vad man ser :) både när det är stjärnor, växter, insekter, fåglar etc.

Flaggan är ingen flagga utan vimpel, en vimpel har man ofta uppe hela tiden (när man inte flaggar), väldigt bra för att se vart ifrån det blåser
Erik Madsen 2020-05-05 20:11
OK - jeg syntes bare, at det så så stort ud, at det lignede et flag. Der gælder samme regler for vimpler her i DK.
//Erik//.