Makro- diffuseringsskärm

Mitt i veckan hade vi en riktigt solig dag, och då öppnade krokusen upp sig för första gången i år på kolonin. De flesta dagar så har det varit en naturligt diffuseringsskärm som täckt solen (moln), men idag var det möjligt att testa en diffuseringsskärmen, en del i makroprojektet.


Bilderna ovan är med skärmen, tycker det blir snyggt med skärmen, har tidigare strävat efter att ha objektet i skugga och få in något ljus i oskärpan i bakgrunden, detta kan man styra något med skärmen.

Bilderna ovan visar hur det ser ut utan skärm

Inlagt 2020-02-08 06:48 | Läst 435 ggr. | Permalink
Svårt det här med att 'sudda' till en bild.. För mig känns det som att det alltid måste finnas något skarpt i bilden att fästa blicken på, sen kan övrigt i bilden få vara suddiga/mjuka.. Här tycker jag sista bilden är bäst, där finns det en del skärpa i blomman! Sen kan ju 'sudd' bilder på flygande fågel bli väldigt bra i rätt ljus, men det är knepigt!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-02-09 07:56
Syftet just här var att visa skillnaden mellan skugga på objektet eller utan skuggning. Att bilderna med skärm blev en aning softare kan bero på att jag höll skärmen en 70cm bort samtidigt jag fotograferade med en hand :), dumt att ha ett tele till denna test.

När det gäller softade bilder så tycker jag de ger ett visst lugn, vackraste bilderna man kan ta är nog i dimma
Både med och emot här..Vansinnigt läcker med krokusarna lite softa, det är ju inte för vetenskapen bilderna ska vara så lite skönhet är inte fel att blanda in. Sen är det som Jan skriver alltid trevlig med en skarp punkt
men inte nåt måste (i mitt tycke) på växter. Djur är lite annat tänk på den punkten.Gillar bäst den aningen diffusa 2:an..
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-02-09 07:59
Det är väldigt svårt det här, gillar nog själv mest softade bilder men det är sällan jag tillåter mig att gå åt det hållet utan använder svart och vit punkt för att istället höja kontrasten och kraften i bilden istället för tvärs om