Kungsfiskaren i Jordbodalen Helsingborg

Kungsfiskaren är så stationär som man kan önska i Jordbodalen, ofta ser man den en 5-10 gånger på lite olika platser i dalen, och den har visat sig vid varje besök som jag gjort den senaste veckan. Idag var inget undantag. Har haft som målsättning att få den flygande och det har inte visat sig vara så enkelt. Idag gjorde jag ett nytt försök, som är det bästa hittills. Jag ställde in 1/5000, dvs en snabb tid, kameran D500 på snabbaste 10 bilder per sekund, ISO blev inte så illa 3200, det var ganska soligt. Zoomade ut något ungefär 300mm och jag satte till manuell fokus efter att jag ställt in fokus med automatiken. 


som bilden nedan såg det ut. Jag riggade upp detta 12.52 och 13.06 så flög den (dvs 14 minuters väntan), hade lite stöd mot ett staket men det börjar kännas i armarna att vänta. Ett stativ och fjärrkontroll hade varit bekvämare


här flög den, första bilden ut från grenen, den hann nog en 0,5-1m innan jag hade reagerat.

fick med speglingen som jag hoppades på, den är snabb men inte så snabb så att den flyger ifrån spegelbilden


nedan är sista bilden, kameran hann med 6 bilder innan den var ute ur bild, dvs 14 minuters väntan och så var det över på 1 sekund. Brännvidden är 290x1,5. Första och sista bild är inte beskurna. Man kanske kan uppskatta avståndet till grenen den flög från till en 2-3m. 

Test med att göra bilderna något mörkare, ökade ljuset på min skärm något i morse, start och sista bild

Inlagt 2020-02-03 15:34 | Läst 1021 ggr. | Permalink
Kungsfiskare är så vackra fåglar, jag har bara sett en ingång och då hade jag inte kameran med mig. Vad kul att du fick flygbilder på den. /Mari
Svar från pdahlen 2020-02-03 19:19
Tackar. Jag har några platser i närheten där den syns ganska ofta. Men så önskar man sig lite mer än att den bara syns, att den sätter sig på rätt grenar mm. Så det finns alltid utrymme till förbättringar
Häftiga bilder på en favorit! Lyckat med flyg bilderna. Grattis.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-02-03 19:15
Tackar, jo det är kul att det ändå blir något när man står där och är koncentrerad i 14minuter för en flygning
Där satte du den fint och skarpt med de slutartiderna och handhavande arbete :)

Grattis riktigt fint :)
Tur att det var sol så att iso talet inte blev "så högt"
Svar från pdahlen 2020-02-03 19:14
Tackar. Ja ISO 3200 var helt OK, jag har en serie bilder som också blev OK i skärpa men där blev ISOt 8000 och det är lite högt med en DX sensor särskilt som fågeln är så liten samt att jag inte har zoomat in så mycket för att få med fågeln i bilden. Har ännu inte redigerat bilderna med 8000 men det såg väldigt brusigt ut. Ett 300/2,8 hade passat fint idag :).
Joakim88 2020-02-03 21:31
Men du får testa med D750 också den är väl hyfsat snabb? Åsså zooma in max med 200-500 :)
Du får åka dit en gång till ska bli sol imorgon och du är ju pensionär antar jag hehe :)
Svar från pdahlen 2020-02-04 10:42
Jo jag får göra fler försök :)
Kul! Det är svårt det där.. Själv hade jag gjort bilderna betydligt mörkare! Lite mer 'Guntekänsla'.. Jag tittar just nu på min skärm som jag har minskat ljusstyrkan mycket på, ändå känns bilderna för ljusa! Men jag vet inte alls vad du redigerar med och hur din skärm ser ut.. kanske det ser bra ut på din skärm?
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-02-03 19:09
Det är en utmaning att fånga den lilla pilen, bra ljus som det var idag hjälper mycket. Kan hålla med om att några bilder blev lite ljusa, särskilt gräset i bakgrunden. Bild 6-7 är de som ser bäst ut på min skärm, ska se om jag ska justera min skärm där jag redigerar något för jag tror den ger en aning för ljusa bilder
Svar från pdahlen 2020-02-04 10:41
Ja la in två bilder till i slutet som jag gjort lite mörkare. Det är lite svårt att få till det i direkt solljus tycker jag, lättare att få bra mörkare bilder i lite halvsol, å andra sidan åker ISOt upp. De flygande bilderna jag la in i dag är ju i moln, de har ju fint ljus fast då med högre ISO. Nu är ju dessa tagna med en brännvidd mellan 200-300, så optimalt hade ju varit ett ljusstarkare objektiv, tex 300/4 pf :). Ska prova med D750 också jag behöver ju inte brännvidden utan bättre ISO, den går väl med 6 bps så den borde hinna med också.

Justerade skärmen i morse så kanske blir det något mörkare i framtiden, eller så får du skrika till :), tack för återmatningen
ehrsa 2020-02-04 11:27
Ja, en 'PF' vore inte så dumt.. :-) De sista bilderna är betydligt bättre i ljusstyrka på min skärm, men vissa bilder är svåra att redigera, det tycker jag också! Och dom kräver framförallt individuell redigering! Här är det ju problemet med det ljusa och gula gräset i bakgrunden som ställer till det..

Jag vet ju inte vad du har provat att göra med gräset där.. jag tänker så här, eftersom gräset är gult så går jag till reglagen för färgen gult i Lightroom, där börjar jag med reglaget 'Luminans' för att göra gräset betydligt mörkare, och där får jag också balansera med reglaget 'Mättnad' eftersom det gula kan öka när man samtidigt minskar Luminansen.. Troligen behöver man dessutom balansera likadant med färgen 'Orange', torrt gräs brukar även ha en hel del orange färg i sig!

Sen kan man ju använda reglaget 'Vinjettering' för 'Objektivkorrigeringar' en del för att mörka ner bilden i kanterna/hörnen en del..

I kombination med det ovan här så kan man ju dra i reglaget 'Exponering' och minska den.. Och eftersom den vackra Kungsfiskaren är så otroligt blå i olika nyanser så kan man därefter gå till färgen blå (och kanske Cyan) och där dra i reglaget 'Luminans' och öka den, samtidigt behöver troligen 'Mättnad' ökas.. Och gissningsvis behöver även den vackra röda näbben behandlas likadant, för att inte den ska bli för mörk!

Efter dessa olika redigeringar så borde bilden ha blivit betydligt mörkare, medans den blåa Kungsfiskaren har behållit sin färgnyans och ljusstyrka! Och eftersom det bara är fågeln som är blå i bilden så påverkas inget annat i bilden.. Sen vet jag att jag i PS enkelt kan ringa in endast Kungsfiskaren och sedan redigera allt annat i bilden utom just Kungsfiskaren.. och sen med ett enkelt klick på den inringade Kungsfiskaren bara redigera den, och då ändras inget av det övriga i bilden.. Jag vet, det är lätt för mig att säga.. Men min känsla är att det finns mycket man kan göra även med så här ljusa bilder! Det viktiga är att fågeln är bra exponerad, och det tror jag att den är här!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-02-04 12:42
Tackar, jag har mycket att lära i redigeringar märker jag. Får ta det en regnig dag (hm regnar nu), jag är sällan (nästan aldrig) inne och justerar olika färger och individuella justeringar. Men troligen kan man få ut mycket mer ur bilden än vad jag får i mina mera fasta inställningar
ehrsa 2020-02-04 13:00
Jomen så är det, individuell justering är det som gäller för många bilder! Jag brukar på skoj ibland bara prova 'autojustering' (tror jag det heter), och det blir alltid hemskt och är oanvändbart.. har svårt att förstå vem som använder en sån funktion? Men har man en serie bilder som ser väldigt lika ut så som du har här så räcker det ofta med att justera den första bilden så bra det nu går, sen väljer man 'kopiera' de inställningarna, och sedan väljer man att klistra in dessa inställningar i övriga bilder i samma serie, då blir det oftast väldigt bra även på dom andra bilderna! Möjligen får man dra lite i 'beskärningsrutan' eftersom motivet troligen har förflyttat sig i bilden.. Men man spar mycket tid på att bara redigera den första bilden i en serie, och sedan kopiera och klistra in samma inställningarna i samma serie där bilderna/ljuset ser likadant ut! Så gör jag alltid när jag har liknande bilder, med lite småjusteringar för varje enskild bild.. Men som sagt det går verkligen att 'rädda' mycket i en RAW-bild där mixen av mörka och ljusa partier är stor.. till skillnad mot en JPG-bild, där kan det bli knepigt..

Ser förresten att din Kungsfiskare inte har en röd näbb.. kanske är det en ålders eller könsspecifik färgsättning på den.. får nog kolla på det!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-02-04 13:39
Tack för tipsen. Honan har röd bas på näbben, hanen svart. Fotograferade honan för någon vecka sedan men de senaste mötena så har det enbart varit hanen. Dalgången är ganska lång, 3-4km med olika dammar och åar. Tidigare har jag sett kungsfiskare någonstans mitt i systemet, men i år så har jag enbart vara i den västra ändan. Kanske har honan tagit sig längre upp i dalgången
Häftiga bilder på flygande kungsfiskare igen, skoj! Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-02-04 10:45
Tackar, det är risk det blir fler bilder....
Är väl lite inne på samma linje som Jan här om ljuset. Men du gör det inte lätt för dig med ett förhållandevis litet motiv på en besvärlig plats med mycket ljusa färger i bakgrunden och en drös med pinnar och grenar som skiftar i ljus och färgtoner.
Bild 6 och 7 tycker jag annars är fina vad det gäller komp och placeringen på den blåe..
Några större tips har jag dock inte att ge, ganska individuellt..Jan är bättre på det :)
Med vänlig hälsning/Gunte..