Se upp
Lite bilder från rymden i januari, de är samtliga tagna 10m från soffan, så därför inte i de bästa förhållande om man ser till ljusföroreningar.
Den 10 Januari var det fullmåne och penumbral månförmörkelse, någon tidning hade skrivit partiell månförmörkelse, men det var det ju inte. Penumbral förmörkelse ser man oftast inte, enbart som lättare skuggning/slöja över månen. Partiell så ligger en del av månen i mer tydligt mörker, som man ser. Nedan en bild från den 10/1, mitt i den penumbrala förmörkelsen, vilket man inte kan se :). Nästa partiella förmörkelse kommer inte förrän 19/11 2021.
Nu på kvällen, innan kl 20, ser man Venus i horisonten. Den andra vita pricken högre upp är stjärnan Lambda Aquarii, som är en del i Aquarius.
Aquirius från Hair
When the moon is in the Seventh House
And Jupiter aligns with Mars
Then peace will guide the planets
And love will steer the stars
This is the dawning of the age of Aquarius
Age of Aquarius
Aquarius
Aquarius
Venus över trädet
Venus i ”närbild”
Här ser man en större del av himlen, det är Venus längs ner över trädet, snett vänster Lambda Aquarii och ytterligare något längre upp snett vänster Neptunus (den 8:e planeten från solen), den pricken som lyser lite starkare uppe i en grupp stjärnor. Linjerna är från flygplan
Här var det ganska mycket ljusföroreningar från både Helsingborg och Helsingör, men till höger den som lyser starkast är Vega som är en del i stjärnbilden Lyra, de 4 stärnorna som bildar en romb till vänster om Vega. Vintergatan ska gå rakt upp i bild men den ser man inte pga ljusföroreningarna. Vad de blå och gröna ljusen är vet jag inte riktigt, kanske det är något i Vintergatan?
Sjärnbilden Pegasus, de 4 stärnorna som bildar en romb till vänster i bild, strax där ovan är Andromeda galaxen, Vintergatan till höger. Appen Sky guide har varit till stor hjälp, man kan ställa in det datum och tid såsom stjärnhimlen såg ut när bilden togs.
Andromeda, med 200mm och 20 sekunder, en bild
Jag tog 4 serier bilder med 10 st i varje. I två serier satt kameran fast i stativet, utan stjärnföljare. DSS ville inte ta emot dessa bilder pga för dålig score, värdet låg på 2 vet inte varför det blev så. Man ser ett tydligt hopp mellan varje bild pga jordens rörelse, men det borde programmet ha hanterat tycker jag.
I de två andra serietagningarna så hade jag en stegmotor mellan stativ och kamera som kompenserar för jordens vridning, man ställer in den mot Polstjärnan, tyvärr så såg jag inte stjärnan från balkongen så det blev en uppskattad inställning som blev en aning fel för jag ser att Andromeda stegas ”åt fel håll” mellan bilderna. Men score i DSS blev upp till 600. Det blir att öva lite mer här. Bilderna nedan är med motorn
Stackad i DSS med 10 st bilder utan dark frames
Stackad i DSS, 10 bilder samt mörka och vita frames, 20 sekunder
Stackad i DSS, 10 bilder samt mörka och vita frames, 25 sekunder
Hälsn!
När du tar astrobilder, fokuserar du alltid på verkligt oändligt? Jag tycker det är svårt att se när jag har perfekt fokus på stjärnor och AF funkar ju inte. Din närbild på Venus ser ju ut som man ser att det inte är "fullvenus" även om bilden inte är helskarp. Kula att föla!
Hälsningar/ Björn
Ha det gott/Stig
https://www.kamda.se/haida-nanopro-mc-clear-night-filter-77mm?gclid=EAIaIQobChMIjZL86seV5wIV0OeaCh2OCA4tEAQYASABEgK8y_D_BwE
Jag har dock inte gjort någon test med eller utan filter utan har haft på det efter det jag köpt det. Effekten av filtret påverkas troligen av hur mycket ljusföroreningar man har, har man inte då mycket så gör det kanske inte så stor nytta? Jag ligger zon 9, det bästa jag kan få i närheten är 5.
Det som ser mest intressent ut verkar väl vara från syd till nordväst.
MvH
Johnny
Mycket man inte vet och kan men kan få en liteninblick i bloggarna.