Dubbelkollen

Har kommit så långt som att alla fågelbilder nu har hamnat i en artmapp, nästa fråga är då, är de i rätt mapp? Har börjat från a och har hittills kommit till grågås, hittade några som jag undrar över

1. Den bakre är ju en ormvråk, frågan är om den främre är en bivråk med en aning spetsigare huvud?

2. denna har jag kallat buskskvätta, men är det rätt?

3. någon eller några av nedan skulle vara dvärgmås?

4. Entita eller talltita, det var ju frågan. Hade lagt hälften av bilderna i entita och den andra hälften i talltita mappen, när jag började jämföra dem så tyckta jag alla var nästan ens, kan alla nedan vara entita?

5. Denna hittade jag bland gråhäger men det är det ju inte. Behöver mörka ner den lite tycker jag också 

6. Denna sångare ser också ut som den är lite besvärad av att den hamnade som fisktärna

Inlagt 2019-11-23 15:08 | Läst 722 ggr. | Permalink
De två vråkarna är båda ormvråkar. Kolla i en bok hur stjärten är olika vattrad på bi- och ormvråk. Att den främre verkar annorlunda betr. huvudet, är vinkeln - hur den svänger på huvudet.

Andra nerifrån är en törnskata, hona eller ungfågel.

Har du artbestämningslitteratur?

Om inte, skaffa. Eftersom du verkar vara intresserad av att fotografera fåglar, och veta vad du fotograferar, skall du satsa på att lära dig artbestämma arter.

Kolla om det finns fågelkurser i närheten, delta. Det är bara så intressant (och utmanande) att lära fåglar.
- hawk
Svar från pdahlen 2019-11-23 19:42
Tack för hjälpen. Jo jag bl.a fågelguiden, men jag tycker ändå det är otroligt svårt att artbestämma, det är så många möjligheter. Tidigare har jag bara fotograferat, men i de senaste åren har jag velat gå ett steg till och försöka ta reda på vad det är, av de 167 arter som jag är uppe i nu så är ju kanske 70-100 självklara men för de resterande så finns det tveksamheter, ofta sångare, vadare, måsfåglar mm. Du har kanske rätt att en kurs, om möjligt, kunde vara en väg att gå
En kul grej med den sista bilden. Jag hittade tre nästan identiska bilder på samma fågel i mappen Ärtsångare, fast denna bild ovan var tagen två veckor senare men fågeln satt på precis samma gren i samma buske :). Det betyder också att jag i dubbelkollen har kommit till sista mapp :), fast det återstår några mappar jag måste trippelkolla
5. Törnskata
Hinner inte kolla mer nu, får återkomma hemma vid datorn.
6. Ärtsångare
2. Sävsångare
Svar från pdahlen 2019-11-26 12:01
Stort tack. När det gäller 6:an så hittade jag bilder på Ärtsångare som var tagna två veckor tidigare än denna bild, men det var samma fågel på precis samma gren som jag hade fotograferat. Det måste ha varit en favoritgren :). Är du duktig på Entita/talltita, jag tror nu att samtliga är talltita, baserat på att de har den satta kompakta formen och att de är fotograferade inne i en skog.
Terje Hellesø 2019-11-27 05:21
Har tittat genom dina bilder på titorna; vad jag kan bedöma är alla entita. Några är osäker pga ljuset och färgerna i exponeringen, sedan är det svårt att bedöma vingorna/nacken/kinden. Skulle säga att de flesta är entitor.
Svar från pdahlen 2019-11-28 09:28
Ok, tack igen. Har du något specialknep för att säga det är entita?
Svar från pdahlen 2019-11-29 07:48
Förresten, gick precis med i KOF, var du med där under din tid i Ängelholm?